Kasvisruokien hyvän maun kehittäjä

Tammikuussa 2021 perustettu Nordic Umami Company -startup kehittää kasvisruokiin umamia eli lihaisaa makua ruokateollisuuden ylijäämästä ja sivuvirroista.

Startupin perustajiin kuuluva Outi Mäkinen (PhD, Food Science & Technology) aloitti alkusyksyllä 2021 yrityksen teknologiajohtajana. Nyt Espoon Keraan, Inexin vanhaan logistiikkahalliin, rakennetaan pilottitehdasta. Ensimmäinen tuote on umamikastike, joka tulee markkinoille alkukeväästä 2022. Se valmistuu kotimaisista hävikkipalkokasveista fermentoimalla.

Nordic Umani Company tähyää suljetun elintarvikearvoketjun vauhdittajaksi Suomessa ja maailmalla. Sen perustajat uskovat kestävään ruokaan. Tavoitteena on, että herkullisella kasvipohjaisella umamilla höystetyt tuotteet päätyvät kuluttajien ostoskoreihin, ammattikeittiön lautasille ja ruokateollisuuden valmistamiin kasvisruokiin.

Kasvipohjaisista proteiineista puuttuu umamin hyvä maku, jota on luonnostaan erityisen paljon esimerkiksi lihassa, merenelävissä ja pitkään kypsytetyssä juustossa.

Salamarakkaus elintarvikealaan

Outi Mäkinen sanoo päätyneensä elintarvikealalle vahingossa. Hän opiskeli kemiaa, kiinnostui ravitsemustieteestä, meni elintarviketeknologian ykköskurssille ja rakastui elintarvikealaan kurssin ensimmäisellä minuutilla. Hän oivalsi, että alalla tarvitaan monenlaista osaamista, mikä yhdistyy käsinkosketeltaviksi elintarvikkeiksi.

– Ruokaan liittyy paljon tiedettä, mikä on huikean kiinnostavaa, Outi Mäkinen vakuuttaa.

Mäkinen opiskeli Helsingin yliopiston Viikin kampuksella viljateknologiaa ja pääsi laitoksen ”propellihattujen” pyörittämiin tutkimusryhmiin heti opintojen alussa. Jatko-opintonsa hän suoritti Irlannissa Corkin yliopistossa vuosina 2011–2014 aiheena kvinoan proteiinit.

Mäkinen on työskennellyt tutkijana VTT:llä, kehityspäällikkönä Gold&Green Foodsilla ”nyhtökaurahypen” aikaan ja tutkinut kasvipohjaisia raaka-aineita Valiolla. Uteliaisuus on hänen vahvin luonteenpiirteensä.

Mäkinen kertoo harrastaneensa aina opintojen ja työn ohella erilaisia fermentaatioita. Myös kasvipohjainen umami syntyi kotikeittiössä ja vanhempien autotallissa. Pohjaa idealle loivat vuosien takaiset keskustelut nyhtökaurakeksijä Reetta Kivelän kanssa kasviproteiinien makuhaasteista ja vaihtoehtojen vähyydestä etenkin umamin suhteen.

– Ajatus jäi kytemään takaraivossa, ja esittelin vahingossa onnistuneen prototyypin oikeille ihmisille. Kesällä 2021saimme rahoitusta startupille, mutta sen perustamisesta puhuttiin vuosi etukäteen, Mäkinen kertoo.

Pontimena kestävä ruoka

Nordic Umani Companyn perustajajäseniä ovat Outin lisäksi työelämäprofessori Reetta Kivelä ja Tytti-Lotta Ojala, joka työskentelee yrityksessä toimitusjohtajan sijaisena. Toimitusjohtaja Eetu Viuhkonen teki töitä aikaisemmin Googlella Irlannissa.

– Meitä yhdistää rakkaus kestävään ruokaan. Täydennämme toisiamme, sillä jokaisella on oma kokemusprofiilinsa. On hämmästyttävää, miten paljon ruokahävikkiä ja -sivuvirtoja syntyy. Niiden koostumus ei välttämättä juurikaan eroa ruokabiomassasta: raaka-ainetta riittää ainakin toistaiseksi, Mäkinen tiivistää.

Hän tekee toisella kädellä tutkimusta laboratoriossa ja toisella prosessinkehitystä pilottitehtaassa.

– Olen ollut aina tee se itse -ihminen. On huikeaa rakentaa yritys alusta asti, hän iloitsee.

Mäkinen tähdentää, että kehitystä ei tapahdu, ellei tartu asioihin.

– Se on haaste, jossa tarvitaan propellihattujen rohkeutta ja rutkasti kokeilunhalua. Kaikki umamiformaatit kiinnostavat, ja markkinat ovat maailmanlaajuiset.

Muita nimityksiä

 • Juha Korhola on nimitetty SEW-EURODRIVE Oy toimitusjohtajaksi ja Markku Vesikari SEW-EURODRIVE Oy:n ja SEW Industrial Gears Oy:n toimitusjohtajan sijaiseksi 1.1.2022 alkaen. Vesikari toimii myös molempien yritysten talousjohtajana vastuualueinaan talous, compliance, ICT ja hallinto. Suvi Sankala on nimitetty SEW-EURODRIVE Oy:n ja SEW Industrial Gears Oy:n henkilöstöjohtajaksi. SEW-EURODRIVE Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Hans Martens jatkaa yrityksessä johdon tukena ja hallituksen jäsenenä sekä SEW Industrial Gears Oy:n toimitusjohtajana.
 • Stora Enso on nimittänyt Johanna Hellbergin Biomaterials-divisioonan johtajaksi.
 • Fredrik Davidsson on nimitetty Huhtamäen digitalisaatiosta ja prosessitehokkuudesta vastaavaksi johtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi. Hän aloittaa tehtävässä viimeistään 1.6.2022.
 • Jyrki Thil on nimitetty Jospak Oy:ssä projekti-insinööriksi, Teemu Saarikkomäki konesuunnittelijaksi, Katja Viitala vastuullisuus- ja kehityspäälliköksi, Miia Stenholm laatukoordinaattoriksi, Petra Katajisto vastuullisuuskoordinaattoriksi ja Kati Hätönen hankintakoordinaattoriksi. Kai Eira on aloittanut Jospakin Supply Chain Managerina. Hänen vastuualueenaan ovat uuden tuotantolaitoksen käyttöönotto ja globaalin toimitusketjun kehittäminen. Tobias Frantzich vastaa Jospakin Skandinavian myynnistä.
 • Laura Koivisto on aloittanut Anora Groupilla tehtävässä Manager, Product Development.
 • FT Taina Pennanen on nimitetty maatalousmaiden maaperätieteen tutkimusprofessoriksi Luonnonvarakeskuksessa.
 • Mari Sandell on aloittanut Helsingin yliopistossa tehtävässä Vice Dean ja Anne Toppinen tehtävässä Vice Dean of Research and doctoral education.
 • Thimjos Ninios on nimitetty Nordic Oatsilla tehtävään Executyive Chairman, Trade affairs comittee.
 • Jonna Ranki on aloittanut Valiolla kasvipohjaisten juustojen tuotekehittäjänä.
 • ELT Hanna Gastro on aloittanut 12.1.2022 alkaen kehityspäällikön tehtävässä Valion alkutuotantotiimissä.
 • Maitohygienialiiton toiminnanjohtajaksi on valittu ELL Paula Kurittu.
 • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin pääjohtajaksi on nimitetty FT Kimmo Peltonen.
 • Eurofins Expert Services Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty DI Heikki Rostila. Hän aloittaa työssä viimeistään 1.3.2022.
 • FM Päivi Siltala on nimitetty Biohit Oy:n toimitusjohtajaksi.
 • Arttu Partanen on nimitetty 1.10.2021 alkaen DS Smithin Suomen myyntijohtajaksi.
 • DI Toivo Janhunen on nimitetty Arctest Oy:n toimitusjohtajaksi 1.12.2021 alkaen. Hän toimii myös yrityksen tuotannon, huollon ja projektien vastaavana. Insinööri Johan Kinnula on nimitetty vienti- ja myyntijohtajaksi, ja hän jatkaa hallituksen puheenjohtajana. TkL Markus Juvonen on nimitetty tekniikan johtajaksi vastuualueenaan tuotekehitys, suunnittelu ja mitoitus.
 • Algol Chemicals Oy:n hankintajohtajaksi on nimitetty Alexandra Hakkarainen.
 • Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty DI Mika Surakka.
 • TkT Maija Pohjakallio on aloittanut Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtajana.
 • TkT Paula Jouhten on nimitetty Aalto-yliopistossa biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen Associate Professor -tehtävään 1.1.2022 alkaen.
 • DI Päivi Suutari on aloittanut MM Kotkamills Boards Oy:n toimitusjohtajana.
 • Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho jatkaa Panimoliiton puheenjohtajana vuonna 2022. Hän toimii myös Euroopan panimoliiton, The Brewers of Europen, puheenjohtajana. Panimoliiton varapuheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Kalle Järvinen Hartwallilta. Muut hallituksen jäsenet ovat toimitusjohtaja Anders Frydenlund, Oy Sinebrychoff Ab, toimitusjohtaja Teemu Lehto, Momentin Group Oy ja toimitusjohtaja Tomas Lindfors, MBH Breweries Oy.