Uutisia

Lidl ja WWF aloittavat kansainvälisen yhteistyön

Lidl ja WWF käynnistävät kansainvälisen yhteistyön, joka ulottuu 31 maahan. Viisivuotisen kumppanuuden aikana Lidl ja WWF työskentelevät yhdessä globaalien ekologisten ja sosiaalisten haasteiden hallitsemiseksi. Yhteistyön tavoitteena on tehdä kestävien ostosten ja valintojen tekemisestä entistä helpompaa kaikille Lidlin asiakkaille maailmanlaajuisesti.

Uudistunut Biomassa-atlas tarjoaa esimerkkejä elintarvikealalle 

Uudistetuilla Biomassa-atlaksen nettisivuilla esitellään neljä mallia sivuvirtojen hyödyntämisen arvoketjuista, joissa aiemmin vähäarvoiset sivuvirrat jalostetaan arvokkaammiksi tuotteiksi. Arvoketjut hyödyntävät kalantuotannon sivuvirtoja, nurmisäilörehua, porkkanan sivuvirtoja ja biokaasulaitoksen käsittelyjäännöstä. Lisäksi Biomassa-atlakseen koottiin sivuvirtakirjasto, joka sisältää eri elintarviketuotannon ja prosessoinnin sivuvirtojen ominaisuuksia.
TiedotteetValio

Valio siirtää mehujen ja kasvipohjaisten välipala- ja ruoanlaittotuotteiden valmistuksen Riihimäen tehtaalle – Helsingin ja Turun tehtaat suljetaan lähivuosina

Valio siirtää mehujen ja marjakeittojen sekä kasvipohjaisten välipala- ja ruoanlaittotuotteiden tuotannon Helsingin ja Turun tehtailta Riihimäelle. Tehtaat suljetaan tämän hetken arvion mukaan aikaisintaan vuoden 2026 alkupuolella. Tuotannon siirrolla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamista. Riihimäen moderni tuotantoinfra ja kasvipohjaisten tuotteiden valmistusosaaminen luovat uusia mahdollisuuksia siirtyvän tuotteiston kehittämiseen.

Tutkimus: Hinta ja tulot eivät ole este ympäristöystävällisen ja ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion omaksumiselle

Kohtuullisen pienellä ruokavaliomuutoksella voitaisiin vähentää ruoan kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä jopa kolmanneksella, syödä samalla terveellisemmin ja alentaa ruokamenoja. Suurimmat esteet nykyistä kestävämmän ruokavalion käyttöönotolle Suomessa ovat kulttuuriset, eivät taloudelliset. Siksi ruokavalion makuun ja helppouteen, tottumukseen, ja sosiaaliseen merkitykseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Alltech Fennoaqua ja Volare tuovat markkinoille hyönteisillä ruokitun kirjolohen

Alltech Fennoaqua, Kalavapriikki, Kalankasvatus Vääräniemi ja Volare ovat aloittaneet yhteistyön ja tuovat markkinoille hyönteisraaka-aineella ruokitun kirjolohen koesatsin. Kalatuotteiden ympäristöjalanjälkeä pienennettäessä rehuraaka-aineilla on merkittävä rooli, siksi uudenlaisten kestävien proteiininlähteiden tuominen rehuihin on tärkeää. Koesatsi, noin 150 000 kg kirjolohta, tulee kuluttajien saataville Suomessa talvella 2024-2025.

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2023?

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 133 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, lähes 78 kiloa lihaa, 86 kiloa viljaa, 14 kiloa kalaa, yli 11 kiloa kananmunia, 65 kiloa perunoita, 52 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Siipikarjanlihaa kulutettiin ensimmäistä kertaa sianlihaa enemmän. Kauran kulutus pysyi korkeana, mutta väheni edellisvuodesta. Myös kalaa syötiin edellisvuotta vähemmän. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Pakkausten uudelleenkäytön mahdollistava järjestelmä kehitteillä – VTT ja Vaasan yliopisto käynnistivät kunnianhimoisen tutkimushankkeen

VTT ja Vaasan yliopisto ovat käynnistäneet yhteistyössä 21 muun organisaation kanssa laajan tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijä. Kotimaisen uudelleenkäyttöjärjestelmän lisäksi avainaloilla toimivilla suomalaisyrityksillä on hankkeen onnistuessa mahdollisuus ottaa merkittävä siivu vientimarkkinasta, jonka on arvioitu kasvavan 1,45 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä.