Suomalainen Mekitec ja maailman suurin leipomo Grupo Bimbo löysivät toisensa – yrityskaupan myötä tuoteturvallisuudessa hyödynnetään jatkossa yhä useammin tekoälyä

Elintarviketurvallisuuden teknologiaratkaisuja valmistava Mekitec Group on ostanut tekoälyteknologiaa kehittävän Kanan Smart Solution S.A.P.I. de C.V. -yhtiön maailman johtavalta leipomoalan yritykseltä Grupo Bimbolta. Kaupan myötä Mekitecin röntgenteknologiaan perustuvat ratkaisut täydentyvät yhä useammin tekoälyllä. Yrityskauppa vahvistaa merkittävästi Mekitecin asemaa globaalissa markkinassa, erityisesti Latinalaisen Amerikan alueella.

Äidin stressi on yhteydessä äidinmaidon koostumukseen

Äidinmaidon koostumuksen tiedetään vaihtelevan esimerkiksi äidin perimän tai ravitsemuksen suhteen. Äidin kokeman stressin yhteyttä äidinmaidon koostumukseen on kuitenkin tutkittu hyvin vähän. Turun yliopiston metabolomiikkatutkimuksessa tarkasteltiin äidin raskaudenaikaisten masennus- ja ahdistusoireiden sekä maitokortisolin merkitystä äidinmaidon koostumukselle.

Hävikkikauppa Matsmartin koko liikevaihto nousi lähes 49 miljoonaan euroon – Suomen-liikevaihto kasvoi kannattavan liiketoiminnan kehittämisen ohella 40 %

Neljässä Euroopan maassa hävikkiruokaa verkossa myyvän Matsmartin yhteenlaskettu liikevaihto nousi viime vuonna jo 48,5 miljoonaan euroon (+33 %). Liikevaihdon kasvun lisäksi koko yhtiön kannattavuus parani, kun uusin markkinoihin investoineen yhtiön tappio pieneni 9,75 miljoonasta 9 miljoonaan euroon. Samaan aikaan Ruotsissa Matsmart teki ensimmäistä kertaa voitollisia kuukausia.

Arla toteutti laajan biodiversiteettiselvityksen maitotiloilla – laiduntaminen osoittautui superteoksi luonnon monimuotoisuudelle

Arla Suomelle maitoa tuottavilla kolmellakymmenellä suomalaisella tilalla on tänä kesänä tehty biodiversiteettiselvitys. Se kertoo, että maitotilat ovat laiduntamisen, nurmen viljelyn, lannan hyödyntämisen ja monipuolisten kasvilajien vuoksi merkittävä luonnon monimuotoisuuden lähde. Biodiversiteetin tarkka tilakohtainen mittaus auttaa tilaa toimimaan biodiversiteetin hyväksi.

Onko kasvipohjaisuus oikotie onneen?

Vastuullisesti hyvää -podcastin neljännessä jaksossa puhutaan kasvipohjaisesta ruoasta ja sen ilmastovaikutuksesta. Kasvipohjaisten tuotteiden eroista ja ilmastoviestinnän vaikeudesta keskustelevat Kotipizza Groupin Antti Isokankaan kanssa Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.