Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkealla – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä juomat. Tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen korkeana. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi Hyvää Suomesta -merkki on tae siitä, että tuote on valmistettu Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 500 eri elintarvikkeessa, kaikissa tuoteryhmissä. Merkkiä käyttää 340 yritystä isoista pieniin, etelästä pohjoiseen. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut noin 2 %.  

– Ruokatiedon jäsenkyselyn mukaan yli puolet organisaatioista katsoo, että valmistamiensa Hyvää Suomesta -tuotteiden määrä tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana, kertoo Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.  

Isoista tuoteryhmistä eniten kasvua on tullut leipomotuotteista, joissa makeat tuotteet lisääntyvät ja leipävalikoimakin monipuolistuu mm. pitan ja briossin voimalla.  Valtaosa uusista Hyvää Suomesta -juomista kuplii matalalla alkoholipitoisuudella tai kokonaan ilman.  Valmisruokavalikoima uusiutuu varsinkin sesonkien mukaan, ja kasviraaka-aineista valmistetuissa uutuuksissa maistuvat mm. pellava, hamppu, vihreä linssi ja härkäpapu. Makeita uutuuksia ovat maustetut siirapit. 

Ruokatiedon verkkosivuilla on nyt uusi tuote- ja yrityshaku, josta löydät kaikki taatusti kotimaista alkuperää olevat tuotteet valmistajineen. Vuoden aikana Hyvää Suomesta -rekisteriin lisättiin Suomen Mehiläishoitajain liiton jäsentarhaajia, eli nyt löydät tuotehaustamme myös taatusti kotimaista alkuperää olevat hunajat.

Raaka-aineiden kotimaisuusaste korkea  

Kotimaisuusaste pysyy Hyvää Suomessa-tuotteissa korkeana vuodesta toiseen. Esimerkiksi ruokaketjun kohtaamat haasteet satokausivaihteluissa eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusasteessa. Täyden 100 %:n kotimaisuusaste löytyy nyt 40 %:sta Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista. Kolmasosa tuotteista yltää 95–99 %:n kotimaisuusasteeseen ja neljännes tuotteista yltää 80-95 %:n kotimaisuusasteeseen. 

Vain murto-osa, noin 4 %, on tuotteita, joiden kotimaisuusaste on minimirajassa 75 % tai lähellä sitä. Nämä ovat tuotteita, joissa on useaa raaka-ainetta, joista osa sellaisia, joita ei ole saatavana kotimaisena.  

Raaka-aineen   
kotimaisuusaste   
Osuus Hyvää Suomesta-  
merkityistä tuotteista  
100 %  40 % 
95 – 99 %  32 % 
90 – 94 %  13 % 
85 – 89 %  7 % 
80 – 84 %  5 % 
75 – 79 %  4 % 
yhteensä  100 %  
Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineen kotimaisuusasteet, rekisteri 1.11.2023, yhteensä 12 635. 

Hyvää Suomesta -merkin (Joutsenlippu) kriteeri-info 

  • Liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden raaka-aineen elintarvikkeet ovat Hyvää Suomesta -merkin alla aina 100 % suomalaisia.  
  • Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden kiloista ja valmistus Suomessa on edellytys merkin käyttöön.   
  • Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden raaka-aineiden kotimaisuusaste vaihtelee 75 – 100 %:n välillä.  Jo suola leivässä ja juustoissa laskee kotimaisuusasteen alle 100 %:n. Mausteet yms. pienet ainesosat ovat tyypillisesti ulkomailta. Lisäksi kasvit, jotka eivät meillä kasva tai satovaihtelu Suomessa on suurta, laskevat kotimaisuusastetta usean raaka-aineen tuotteissa.  Lähellä kriteerien minimirajaa on lähinnä puolivalmisteita ja valmisruokia. 
  • Lue lisää Hyvää Suomesta -merkin kriteereistä