
Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkealla – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa
Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä juomat. Tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on pysynyt vuodesta toiseen korkeana. Kotimaisen raaka-aineen lisäksi Hyvää Suomesta -merkki on tae siitä, että tuote on valmistettu Suomessa.
Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 500 eri elintarvikkeessa, kaikissa tuoteryhmissä. Merkkiä käyttää 340 yritystä isoista pieniin, etelästä pohjoiseen. Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä on kasvanut noin 2 %.
– Ruokatiedon jäsenkyselyn mukaan yli puolet organisaatioista katsoo, että valmistamiensa Hyvää Suomesta -tuotteiden määrä tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana, kertoo Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Isoista tuoteryhmistä eniten kasvua on tullut leipomotuotteista, joissa makeat tuotteet lisääntyvät ja leipävalikoimakin monipuolistuu mm. pitan ja briossin voimalla. Valtaosa uusista Hyvää Suomesta -juomista kuplii matalalla alkoholipitoisuudella tai kokonaan ilman. Valmisruokavalikoima uusiutuu varsinkin sesonkien mukaan, ja kasviraaka-aineista valmistetuissa uutuuksissa maistuvat mm. pellava, hamppu, vihreä linssi ja härkäpapu. Makeita uutuuksia ovat maustetut siirapit.
Ruokatiedon verkkosivuilla on nyt uusi tuote- ja yrityshaku, josta löydät kaikki taatusti kotimaista alkuperää olevat tuotteet valmistajineen. Vuoden aikana Hyvää Suomesta -rekisteriin lisättiin Suomen Mehiläishoitajain liiton jäsentarhaajia, eli nyt löydät tuotehaustamme myös taatusti kotimaista alkuperää olevat hunajat.
Raaka-aineiden kotimaisuusaste korkea
Kotimaisuusaste pysyy Hyvää Suomessa-tuotteissa korkeana vuodesta toiseen. Esimerkiksi ruokaketjun kohtaamat haasteet satokausivaihteluissa eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusasteessa. Täyden 100 %:n kotimaisuusaste löytyy nyt 40 %:sta Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista. Kolmasosa tuotteista yltää 95–99 %:n kotimaisuusasteeseen ja neljännes tuotteista yltää 80-95 %:n kotimaisuusasteeseen.
Vain murto-osa, noin 4 %, on tuotteita, joiden kotimaisuusaste on minimirajassa 75 % tai lähellä sitä. Nämä ovat tuotteita, joissa on useaa raaka-ainetta, joista osa sellaisia, joita ei ole saatavana kotimaisena.
Raaka-aineen kotimaisuusaste | Osuus Hyvää Suomesta- merkityistä tuotteista |
100 % | 40 % |
95 – 99 % | 32 % |
90 – 94 % | 13 % |
85 – 89 % | 7 % |
80 – 84 % | 5 % |
75 – 79 % | 4 % |
yhteensä | 100 % |
Hyvää Suomesta -merkin (Joutsenlippu) kriteeri-info
- Liha, kala, maito ja munat sekä kaikki yhden raaka-aineen elintarvikkeet ovat Hyvää Suomesta -merkin alla aina 100 % suomalaisia.
- Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden kiloista ja valmistus Suomessa on edellytys merkin käyttöön.
- Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden raaka-aineiden kotimaisuusaste vaihtelee 75 – 100 %:n välillä. Jo suola leivässä ja juustoissa laskee kotimaisuusasteen alle 100 %:n. Mausteet yms. pienet ainesosat ovat tyypillisesti ulkomailta. Lisäksi kasvit, jotka eivät meillä kasva tai satovaihtelu Suomessa on suurta, laskevat kotimaisuusastetta usean raaka-aineen tuotteissa. Lähellä kriteerien minimirajaa on lähinnä puolivalmisteita ja valmisruokia.
- Lue lisää Hyvää Suomesta -merkin kriteereistä
Suosittelemme artikkelia

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Tulevaa polttoainetta
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella
Kumppanisisältö: Ruokatieto Yhdistys

Kotimaisuudesta kertominen kannattaa

Apetit nojaa kotimaiseen sopimusviljelyyn
