Elintarvikkeiden valmistusta valvoi ennen valvonta ja valvottavat valmistivat mahdollisimman hyvää valvottavaa. Nyt valmistajat valvovat itseään ja viranomaisvalvojat valvovat valvojia. Omavalvonnaksi…
Ammoin alkutuottajan alkeisopinnot saatiin kotoa, keskiasteen pestattuina palkollisina ja syventävä koulutus kotitilalla kantapään kautta. Viljelijät perehtyivät tuotantoonsa perusteellisesti ja erehtyivät…
Harvassa elintarvikeyrityksessä paiskitaan töitä vuorotta kellon ympäri päivät pääksytysten. Valmistus tehdään erittäin ja yhdessä vuorossa, minkä vuoksi elintarviketeollisuutta on alettu…
Syötävän tuottaminen on kenties historiansa suurimman mullistuksen kynnyksellä. Bioteknisesti tuotetun syöttämiseen ei tarvita eläimiä, tulevaisuudessa ei ehkä enää kasvejakaan. Mutta…
Kasvissyönnin lisääntymisestä on ollut merkkejä jo sukupolvien ajan. Yli 100 vuotta sitten ilmestynyt keittokirja Kasviskeittokirja kansalle esitteli varsin monipuolisen valikoiman…
Liiketoiminta ja yritysten pyörittäminen muistuttaa historian aaltoliikettä. Milloin on toteutettava mitäkin kulloinkin muodissa olevaa strategiaa, jotta vältettäisiin tragedioita. Ensin etsitään…
Maailman- ja siinä sivussa maatalouden loppua on ennustettu maailman sivu. Nyt ilmastonmuutoksen todentuessa sen täytyy olla vähintään tulossa, sillä ruuantuotantokin…
Tuhannesta tuotekehitysideasta ehkä yhdestä tulee menestys, muista useimmiten menetys. Koulutuksen tässä vaiheessa on tullut tehdyksi lukuisia menetysreseptejä. Koulunkäynnin alkuvaiheilla piti…
Ulkomailla ongelmiin joutuneet ihmiset palautetaan Suomeen usein konsulikyydillä, ja konsulin kyytiin tarvitaan henkilötunnus. Tavarakin kyyditään maailmalla ilman ongelmia vain tavaratunnuksilla.…