Ravitsemus & Terveys

Vitaminointi ja ravintolisät ovat parantaneet D-vitamiinin saantia  

18–74-vuotiaiden keskimääräinen D-vitamiinin tarve vuorokaudessa on 7,5 μg. Aikuisten D-vitamiinin saanti ruuasta on parantunut maitovalmisteiden ja rasvalevitteiden vitaminoinnin sekä ravintolisien käytön ansiosta. Tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia sekä miehistä että naisista ei saavuta suositeltua D-vitamiinitasoa.  Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet.1  Pohjoismaiden vitaminointikäytännöt vaihtelevat  Elintarvikkeiden täydentämisellä varmistetaan ravintoaineiden saantia. Pohjoismaissa paikallinen lainsäädäntö ja suositukset ovat erilaisia.  Suomessa vitaminointi perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukseen ja EU:n täydentämisasetukseen. Vitaminoinnista mainitaan aina pakkausmerkinnöissä. Suomessa ainoana elintarvikkeena rasvattoman homogenoidun maidon, myös luomumaidon, D-vitaminointi on pakollista. Siihen on lisättävä D-vitamiinia vähintään 1 µg/100 ml. Nestemäisiin maito- ja kasvipohjaisiin tuotteisiin... Jäsenenä voit…

Polttavien ruokien äärellä 

Markkinoille ilmestyneet äärimmäisen polttavat ja erittäin korkean kapsaisiinipitoisuuden omaavat tuotteet kuten sipsit ja nuudelit ovat herättäneet kiinnostusta ja huolta. Mitä oikeastaan tiedämme polttavuudesta ja ruoan kokemisesta?

Lidl poisti piirroshahmot pillimehusta – taustalla lasten ja nuorten terveys

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi joulukuussa ohjeistuksen, joka kehottaa välttämään epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia lapsille. Lidlissä aiheen parissa on tehty työtä jo parin vuoden ajan: vuonna 2023 julkaistussa kestävän ruokavalion kantapaperissaan kauppaketju linjaa, että se ei markkinoi epäterveellisiä elintarvikkeita lapsille. Käytännössä tämä on tarkoittanut muun muassa lapsiin vetoavien piirroshahmojen poistamista monista elintarvikkeista.