OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden juuri julkaistussa, ensimmäisessä osatyössä verrattiin kaura- ja riisipitoisen vähägluteenisen ruokavalion vaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin, kuten veren kolesterolipitoisuuteen ja vyötärönympärykseen. Lisäksi tutkijat tarkastelivat ruokavalion laatua, koettuja vatsaoireita ja yleistä terveyttä.
Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Ruoka-askel-hankkeessa toteutetusta interventiosta päiväkodeissa saatiin hyviä kokemuksia.
Ruokaturvattomuus yhdistetään tyypillisesti matalan tulotason maihin, joissa se onkin yleistä ja seuraukset ovat vakavia. On kuitenkin lisääntyvästi tutkimusnäyttöä siitä, että…
Uudessa kasvihuoneviljelijöiden kampanjassa nähdään syömisen lautasmalleja, kuten “ainakin yritin”, “parhaani tein” ja “close enough”. Arjen huumorilla kannustetaan suomalaisia lähemmäs 500–800 gramman päivittäistä kasvisten ravitsemussuositusta.
Syyskuussa 2024 julkaistussa EU-kalat IV -hankkeessa tutkittiin kotimaisen kalan vierasaine-, rasvahappo- ja D-vitamiinipitoisuuksia sekä tehtiin riski-hyötyarvio suomalaisten kalankäytöstä. Kalan nykykäytöllä terveyshyödyt ylittävät haitat moninkertaisesti.
18–74-vuotiaiden keskimääräinen D-vitamiinin tarve vuorokaudessa on 7,5 μg. Aikuisten D-vitamiinin saanti ruuasta on parantunut maitovalmisteiden ja rasvalevitteiden vitaminoinnin sekä ravintolisien käytön ansiosta. Tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia sekä miehistä että naisista ei saavuta suositeltua D-vitamiinitasoa. Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet.1 Pohjoismaiden vitaminointikäytännöt vaihtelevat Elintarvikkeiden täydentämisellä varmistetaan ravintoaineiden saantia. Pohjoismaissa paikallinen lainsäädäntö ja suositukset ovat erilaisia. Suomessa vitaminointi perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukseen ja EU:n täydentämisasetukseen. Vitaminoinnista mainitaan aina pakkausmerkinnöissä. Suomessa ainoana elintarvikkeena rasvattoman homogenoidun maidon, myös luomumaidon, D-vitaminointi on pakollista. Siihen on lisättävä D-vitamiinia vähintään 1 µg/100 ml. Nestemäisiin maito- ja kasvipohjaisiin tuotteisiin... Jäsenenä voit…
Jokaisen lapsen oikeus on kasvaa ympäristössä, joka tukee hänen terveyttään ja hyvinvointiaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä hetkellä lapsiin kohdistuva elintarvikemarkkinointi painottuu epäterveellisiin elintarvikkeisiin.
Tutkimuksen mukaan vakavaa ruokaturvattomuutta kokeneiden ruokavalio on muita epäterveellisempi, mikä voi lisätä kroonisten sairauksien riskiä ja terveyden eriarvoisuutta. Helsingin ja…
Markkinoille ilmestyneet äärimmäisen polttavat ja erittäin korkean kapsaisiinipitoisuuden omaavat tuotteet kuten sipsit ja nuudelit ovat herättäneet kiinnostusta ja huolta. Mitä oikeastaan tiedämme polttavuudesta ja ruoan kokemisesta?
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi joulukuussa ohjeistuksen, joka kehottaa välttämään epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia lapsille. Lidlissä aiheen parissa on tehty työtä jo parin vuoden ajan: vuonna 2023 julkaistussa kestävän ruokavalion kantapaperissaan kauppaketju linjaa, että se ei markkinoi epäterveellisiä elintarvikkeita lapsille. Käytännössä tämä on tarkoittanut muun muassa lapsiin vetoavien piirroshahmojen poistamista monista elintarvikkeista.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.