Peruna on ympäristöystävällinen ravintokasvi. Sen viljely onnistuu 15–25 asteen lämpötilassa alueilla, joilla on riittävästi kosteutta kasvukaudella. Sen hiilijalanjälki ja vesijalanjälki…
Vielä 1980-luvulla maitoa joivat kaikki. Leivälle jykerrettiin meijerivoita, jota oli leikattu viipale lautaselle. Televisiomainoksissa kaupunkiin muuttanut neito haaveili paluusta maalle,…
Elintarvikerikoksia puidaan Suomen oikeussaleissa harvoin, mutta se ei kerro paljoakaan rikosten todellisesta määrästä. Elintarvikerikokset ovat piilorikollisuutta. Paljastuminen edellyttää yleensä viranomaistyötä.…
Visioinnissa luodaan näkemys halutusta tulevaisuuden tilasta. Positiivinen ja inspiroiva tulevaisuudenkuva on tärkeä osa murrosprosessia. Sen avulla on mahdollista luoda yhteistä…
Ruuan ympäristövaikutukset ovat kiihkeän keskustelun kohteena. Yhä useampi kokee, että ruokavalinnoissa tulee ottaa ympäristönäkökulmat huomioon. Mitä nuorempi, koulutetumpi ja mitä…
Ihmisen tarpeet ovat rajalliset, toisin kuin halut. Todelliset tarpeet yhdistävät kaikkia ihmisiä. Niitä ovat esimerkiksi ruoka, juoma, katto pään päälle…
Suomi teki ensimmäisten maiden joukossa oman biotalousstrategian vuonna 2014. Viime syksynä oli aika arvioida strategian toteutumista ja päivittää tavoitteet. On häkellyttävää huomata, miten paljon maailma on muuttunut. Ilmastonmuutos, kaikkien raaka-aineiden rajallisuus,…
Alkutuotannon 2000-luvun kannattavuuskehityksestä on vaikeaa löytää mitään myönteistä. Voimakkaasta sektori- tai tilatason rakennekehityksestä huolimatta kannattavuuskehitys on ollut laskeva. Jokaisen tuotantosuunnan…
Elintarviketeollisuuden investoinnit Suomessa ovat olleet viimeiset 20 vuotta keskimäärin 460 miljoonaa euroa vuodessa. Tänä vuonna odotetaan ennätyksellistä noin 600 miljoonaan…