Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Personoidun ravitsemuksen hyödyntäminen mahdollistaa uusia ruokailuratkaisuja, joissa hyödynnetään monipuolisesti dataa. VTT on kehittänyt verkkopohjaisen ruokien suositusalustan personoinnin helpottamiseksi.
Kansainvälinen elintarvikeyhtiö Paulig kokeilee vaihtoehtoisia ja entistä tehokkaampia tapoja suojella luontoa ja luonnonvaroja. Yritys ottaa käyttöön innovatiivisia vehnäntuotantotapoja yhdessä eri puolilla Eurooppaa toimivien viljelijöiden kanssa. Kumppaniyritys Improvin´in kerää kattavaa tietoa, jonka avulla Paulig on vakuuttunut mahdollisuudestaan vaikuttaa merkittävästi syömiemme ruokien luontovaikutukseen. Satelliittikuvat ovat yksi tiedonkeruussa käytetyistä lähteistä.
Pauligin pääomasijoitushautomo PINC sijoittaa ruotsalaiseen maatalousteknologian startupiin OlsAroon. Yritys kehittää uusia vehnälajikkeita, jotka kestävät paremmin esimerkiksi suolaa, kuumuutta ja kuivuutta. OlsAron tekoälyä hyödyntävä ratkaisu nopeuttaa vehnän jalostusta merkittävästi perinteisiin menetelmiin verrattuna. Ensimmäisen, suolaa sietävän vehnälajikkeen sadot ovat jopa 52 prosenttia suurempia. Sijoituksen avulla OlsAro voi laajentaa sekä teknologiaansa että kaupallista toimintaansa.
Myös kauppojen tehokas omavalvonta ja kuluttajien selkeä ohjaus parantavat pakkaamatta myytävien tuotteiden ruokaturvallisuutta.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.