PTT-ennuste: Koko ruokaketju joutuu sopeutumaan korkeampiin kustannuksiin – maatilojen kriisi ei hellitä

Ruuan tuotannon kustannukset ja ruuan kuluttajahinnat jäävät totuttua korkeammalle tasolle ainakin ensi vuoden ajaksi, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Tänä vuonna koetut hurjat hintapiikit muun muassa lannoitteissa ja energiassa taittuvat 2023 aikana. Tuottajahinnat nousevat, mutta siitä huolimatta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää tilojen kannattavuutta. Ruuan hinnan nousu jatkuu ensi vuonna.

Suomalaisyritysten tki-investoinnit kasvussa

Investoinnit tutkimukseen, kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan (tki) ovat kasvu-uralla Suomessa. Suomalaisyritysten suunnitelmissa on seuraavan viiden vuoden aikana kasvattaa tki-investointejaan merkittävästi ja merkittävä osa kehitystyöstä on tarkoituksena toteuttaa Suomessa. Tutkimus- ja kehitystoimet koetaan yritysten kilpailukyvyn kannalta erittäin tärkeäksi tekijäksi.

Paulig suunnittelee laajentavansa tortillatehdastaan Ruotsissa vastatakseen Tex Mexin kasvuun

Kansainvälinen elintarvikealan yritys Paulig aikoo vahvistaa asemaansa Tex Mex -tuotteiden Euroopan markkinajohtajana. Perheomisteinen yritys on sopinut 22 000 neliömetrin suuruisen tontin ostamisesta Ruotsin Landskronassa sijaitsevan tortillatehtaansa vierestä. Tällä hetkellä tehtaassa valmistetaan vuosittain 400 miljoonaa Santa Maria tortillaa Pohjoismaiden ja Baltian markkinoille. Suunnitellulla laajennuksella vastataan Tex Mex -tuotteiden kasvavaan kysyntään.