
Bernerin uudistavan viljelyn ohjelma
Berner on lanseerannut Hyvän Maan -viljelyohjelman, jonka avulla vähennetään perunan- ja viljanviljelyn ympäristövaikutuksia, tehostetaan viljelyä ja pellon sadontuottokykyä. Viljelyohjelma perustuu yleisiin uudistavan viljelyn periaatteisiin kuten maan kasvukunnosta huolehtimiseen ja resurssien tarpeenmukaiseen käyttöön.
Uudistavalle viljelylle ei ole tarkkaa määritelmää, vaan se perustuu tilannekohtaisiin arviointeihin.
– Eri kasvilajeille ja eri käyttötarkoituksiin tuotettavilla kasveilla kriteeristön tulee voida vaihdella kasvilajin ominaisuuksien ja tarpeiden mukaan, tarkentaa Viljelijän Bernerin kehitysjohtaja Mika Hyövelä.
Esimerkiksi tärkkelysperunan viljelykriteereissä on ravinteiden käyttöön liittyvät kriteerit, joissa viljelijöiltä edellytetään tavanomaista parempaa maan viljavuuden tuntemusta ja viljavuusanalyysien teettämistä tiheämmin ja laajempina kuin normaalit viljelijätukien ehdot edellyttävät.
– Tämä mahdollistaa viljelijälle huomattavasti tavanomaista tarkemman, lohkokohtaiseen satotasotavoitteeseen perustuvan lannoituksen suunnittelun, kertoo Hyövelä.
Ravinteiden käyttöön ja viljelykirjanpitoon liittyvät kriteerit ovat ehdottomia. Yli 80 prosenttia kriteereistä tulee täyttyä, jotta tärkkelysperunalohkon satoa voidaan kutsua Hyvän Maan -tärkkelysperunaksi. Tilalle maksetaan lisähintaa ehdot täyttävien lohkojen perusteella.
Hyvän Maan -tärkkelysperunan viljelysopimuksia tullaan tekemään tulevalle kasvukaudelle noin 30 prosenttia Finnamylin ja Lapuan Perunan sopimusalasta eli noin 1500 hehtaarille.
Viljelyohjelman hyödyt vaihtelevat tiloittain ja lohkoittain. Pilottitiloilla ohjelman toimenpiteet näkyivät perunoiden korkeampina tärkkelyspitoisuuksina verrattuna muihin sopimustiloihin. Keskimäärin pilottitilojen tärkkelyspitoisuudet olivat noin prosenttiyksikön korkeampia kuin muilla tiloilla. Tarkentunut lannoitus vähensi myös kustannuksia useita satoja euroja hehtaaria kohden. Myyntitulot tiloilla kasvoivat korkeamman tärkkelyspitoisuuden ja suuremman mukulasadon ansiosta. Parhaimmillaan taloudelliset vaikutukset olivat noin 2000 € hehtaaria kohden, jolloin keskimääräisellä sopimusalalla (20 ha) tilakohtaiset vaikutukset voivat olla huomattavia.
Viljelyohjelmia kehitetään seuraavaksi viljoille, erityisesti tärkkelysohralle ja kauralle. Tavoitteena on pilotoida ohjelmaa kymmenillä viljatiloilla tulevalla kasvukaudella.

Tiivistä yhteistyötä ohjelmistotalon kanssa
Tärkkelysperunan viljelijöillä on koko sopimuskauden ajan käytössä Mtechin Digital Solutionsin kehittämä Hyvän Maan -portaali ja Minun Maatilani -tuoteperheen viljelynsuunnitteluohjelmisto. Portaaliin kerätään tieto kriteerien toteutumisesta tärkkelysperunalohkoilla. Viljelynsuunnitteluohjelmisto puolestaan mahdollistaa tietojen siirtymisen suoraan tärkkelysperunaa ostaville Finnamylille ja Lapuan Perunalle. Ostajille välittyy ainoastaan tieto siitä täyttyvätkö Hyvän Maan -kriteerit vai eivät.
Suosittelemme artikkelia

Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman

Uudistava liiketoiminta sopii elintarvikealalle

Uudistava viljely lisää yhteyttämistä ja mikrobien määrää

Elintarviketeollisuuden omat kestävän viljelyn ohjelmat

Anora ostaa ennätysmäärän uudistavasti viljeltyä ohraa
