PTT-ennuste: Koko ruokaketju joutuu sopeutumaan korkeampiin kustannuksiin – maatilojen kriisi ei hellitä

Ruuan tuotannon kustannukset ja ruuan kuluttajahinnat jäävät totuttua korkeammalle tasolle ainakin ensi vuoden ajaksi, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Tänä vuonna koetut hurjat hintapiikit muun muassa lannoitteissa ja energiassa taittuvat 2023 aikana. Tuottajahinnat nousevat, mutta siitä huolimatta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää tilojen kannattavuutta. Ruuan hinnan nousu jatkuu ensi vuonna.

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita kahvin vastuullisuudesta

Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen teettämän kahvinkäyttötutkimuksen mukaan 18–30-vuotiaista suomalaisista nuorista naisista 70 % ja miehistä 50 % on kiinnostuneita kahvin vastuullisuudesta. Tärkeimpinä vastuullisuusviesteinä nuoret aikuiset pitävät kahvipakkausten kierrätettävyyttä, vastuulliseksi varmennettua tuotantoa ja kahvin jäljitettävyyttä alkuperämaiden tuottajille asti.

Elintarvikeala vähensi ruokahävikkiä kolmessa vuodessa yli 10 miljoonaa kiloa

Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019-2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.

Suomessa seurataan elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrää

Suomi on sitoutunut yhtenä EU-maana puolittamaan elintarvikejätteen määrän vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii toimia elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa ja säännöllistä jätemäärien seurantaa. Luonnonvarakeskus (Luke) on rakentanut Suomeen elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän. Sen rinnalle on perustettu kansallinen hävikkitiekartta, joka tähtää ruokahävikin puolittamiseen.