Äidin stressi on yhteydessä äidinmaidon koostumukseen

Äidinmaidon koostumuksen tiedetään vaihtelevan esimerkiksi äidin perimän tai ravitsemuksen suhteen. Äidin kokeman stressin yhteyttä äidinmaidon koostumukseen on kuitenkin tutkittu hyvin vähän. Turun yliopiston metabolomiikkatutkimuksessa tarkasteltiin äidin raskaudenaikaisten masennus- ja ahdistusoireiden sekä maitokortisolin merkitystä äidinmaidon koostumukselle.

Pakkausten painatus ekotehokkaammaksi

Pakkausteollisuudessa on suuri tarve tuottaa yhä pienempiä eriä kustannustehokkaammin ja entistä kestävämmällä tavalla. Samalla brändielementtien laatu ja väritarkkuus ovat kuitenkin kriittisen tärkeitä. Kai Lankinen arvioi väitöstutkimuksessaan siirtymistä spot-väripainatuksesta vakioituun laajennetun väriavaruuden painatukseen (Expanded Gamut Printing – EGP) eli moniväriprosessipainatukseen liuotinpohjaisessa fleksopainatuksessa. Menetelmä vähentää painoprosessin monimutkaisuutta ja tuottaa laajan väriskaalan yksinkertaisemmalla, tehokkaammalla ja ympäristön kannalta kestävämmällä tavalla.

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2020?

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 144 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa lihaa, 81 kiloa viljaa, 12 kiloa kananmunia, 15 kiloa kalaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska muun muassa hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.