Useampi kuin joka kolmas nuori on vähentänyt alkoholinkäyttöään ja yhä useampi kippistelee myös juhlissa tai tapahtumissa alkoholittomilla juomilla, paljastaa Hartwallin teettämä tutkimus. Silti nuoret kokevat edelleen painetta juoda alkoholia sosiaalisissa tilanteissa ja alkoholittoman juoman valinta herättää ihmettelyä.
Kiihtyvä inflaatio ja kohonneet elinkustannukset ovat kiristäneet kuluttajien kukkaronnyörejä jo hyvän tovin. Tämä näkyy kuluttajakäyttäytymisessä monin tavoin, myös ruokakaupoissa. Vaasan selvitti ostokäyttäytymisen muutoksia viime vuoden aikana, ja selvisi, että kohonneiden hintojen takia ruokaostoksia harkitaan aiempaa tarkemmin, ja osa joutuu tekemään epäterveellisempiä valintoja*. Suomalaisille tärkeä leipä säilyttää kuitenkin paikkansa ostoskorissa, entistä useammin kuitupitoisena ja täysjyväisenä.
FOODNUTRI-tutkimusinfrastuktuurin tavoite on rakentaa palvelukonsepti, joka hyödyttää koko kansallista ruokajärjestelmää. Yhteinen infrastruktuuri tutkimusvälineiden ja tutkimusdatan, esimerkiksi erilaisten tietopankkien, jakamiseen on…
Säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta käyttävien joukossa havaittiin tuoreessa tutkimuksessa vähemmän melanoomatapauksia kuin niillä, jotka eivät käyttäneet D-vitamiinia. D-vitamiinia säännöllisesti käyttävillä ihosyöpäriski oli…
Tuoreen tutkimuksen mukaan alakoulussa toteutettava ruokakasvatus voi tukea oppilaiden hyvinvointia edistävää syömistä. Kouluissa, jotka toteuttivat aktiivisesti Maistuva koulu -toimintamallia, entistä useammat oppilaat nauttivat täysipainoisen koululounaan ja kokivat voivansa osallistua ruokahetkien suunnitteluun.
Suolistomalleilla on tutkittu esimerkiksi erilaisten proteiinien pilkkoutumista. Malleja voidaan räätälöidä vastaamaan eri-ikäisten ihmisten elimistöä.
Kekseliäät ratkaisut ruokabudjetin hallintaan kiinnostavat ensi vuonna suomalaisia aiempaa enemmän. Nyt aiotaan ottaa haltuun arjen perusruokia, ja valmistaa konstailematonta budjettiin sopivaa ruokaa. Ruokailmiöiden joukkoon on noussut lisäksi turvallisuuden kaipuu, mikä näkyy arjen pienten herkutteluhetkien ja ruoan yhteisöllisen merkityksen kasvuna. Näiden lisäksi yhä useampi suomalainen vaihtaa ensi vuonna pikakaistalle arkiruoanlaitossa ja valitsee ruoanlaittoa nopeuttavia ratkaisuja.
Helsingin yliopiston tutkimuksessa osoitettiin, että solupohjaisten maataloustuotteiden avulla maatalouden proteiinituotannon ympäristövaikutuksia voidaan pienentää nykyisestä.
Viiri on molekyylibiologi, joka tutkii solujen toimintaa molekyylitasolla. Perustutkijan työn tuloksia sovelletaan monissa keliakiatutkimuksissa. Viiri arvelee, että keliakia kiinnostaa tutkijoita yleisesti autoimmuunisairautena.