Makuaistimus on ilmiö, jota ei voida yksinkertaistaa ainoastaan yhdisteiden pitoisuuteen tai pitoisuuden muuttumiseen, selviää Hanna Mannisen väitöskirjasta. Manninen tutki kahden metsästä saatavan raaka-aineen, syötävien sienten sekä nanokuituisen selluloosan, makuominaisuuksia sekä vaikutusta makuun.
Luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välillä on valitettavan jyrkkä kuilu, joka estää ymmärtämästä toisien alojen edustajia. Ja jos ei ymmärretä, ei…
Helsingin yliopisto ja VTT ovat kolmen muun yhteistyökumppanin kanssa mukana eurooppalaisessa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään, voiko pelipohjaisen oppimisen avulla opettaa ruokatietoutta.…
FM Kaisa Airaksinen osoitti väitöstutkimuksessaan, että ruokavalion täydentäminen tietyillä ravintoaineilla voi auttaa rasvaisesta ruokavaliosta johtuvien aineenvaihdunnan muutosten, rasvakudoksen tulehdustilan sekä kylläisyyden säätelyssä.…
Mustaherukalla on suotuisa vaikutus aterianjälkeiseen verensokerivasteeseen. Mustaherukka tasoittaa aterialla nautitun sokerin aiheuttamaa verensokerin jyrkkää nousua ja laskua. Vaikutuksen arvellaan johtuvan…
Pohjois-Savon Ruokalaakso-hankkeessa mukana olevilta yrityksiltä haettiin syksyllä 2019 tuotekehitysideoita pilottiin, jossa oli tavoitteena kehittää yhteistyöverkoston tuotekehitys- ja kuluttajatutkimuspalveluita ja mallintaa…
Elintarvikealan eurooppalainen tutkimus elää mielenkiintoista vaihetta: Horizon2020 -puiteohjelmakaudesta siirrytään Horizon Europe -ohjelmaan. Se on vuosille 2021‒2027 ajoittuva EU:n yhdeksäs tutkimus- ja innovaatio-ohjelma.
Ruoantuotanto aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä arviolta 25 % ja kuluttaa 75 % puhtaasta vedestä. VTT kehitti turvallisen, ympäristöystävällisen ja tehokkaan menetelmän, jolla voidaan tuottaa massatuotantona arvokkaita proteiineja, kuten kananmunan valkuaisproteiinia. VTT voitti menetelmällään eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden EARTO-järjestön kilpailun Impact Expected -kategorian 28.10.2020 Brysselissä.
Itä-Suomen yliopistossa toteutettu tutkimus osoittaa, että yksilöllinen perhekohtainen liikunta- ja ravitsemusohjaus hidastaa huomattavasti tyypin 2 diabeteksen esiasteen eli insuliiniresistenssin kehittymistä…