Maahantuotujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja jäljitettävyydessä puutteita

Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö selvitti vuonna 2022, miten paljon petoksellista toimintaa esiintyy maahantuontia harjoittavien tai maahantuotuja elintarvikkeita pääasiallisesti myyvien toimijoiden keskuudessa. Pakkausmerkinnöissä olleiden puutteiden lisäksi parannettavaa löytyi myös tuotteiden alkuperän jäljitettävyydestä.

Pikaruokaravintoloiden puhtautta ja raaka-aineiden mikrobiologista laatua selvitetty pääkaupunkiseudulla

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvitti yhteistyössä Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuollon, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Vantaan kaupungin ympäristöterveydenhuollon kanssa vuosina 2022–2023 pikaruokaravintoloiden hampurilaisten tai patonkien täytteiden mikrobiologista laatua ja ravintoloiden pintojen puhtautta.

Laajaan ruokamyrkytysepidemiaan ei ole löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

Mikkelissä 16.8.2023 tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian ruokanäytteitä on tutkittu Ruokavirastossa. Tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä. Jo aiemmin koululaisten sairastumisten syyksi epäillyistä tortillaletuista on havaittu vain aistinvaraisia muutoksia ja happamuuden vaihtelua.