Viivi Wanhalinna

Pakasteherne pomppii leijupakastimen kautta maailmalle 

Suomalaista vihreää hernettä on kuvailtu muun muassa pehmeämmäksi, makeammaksi ja vihreämmäksi kuin eteläeurooppalaisia vastineitaan. Italia on yksi suurimmista pakasteherneen vientikohteista, ja sinne on viety suomalaista hernettä jo 70-luvulta lähtien.   Italiassa pakastehernettä myydään sekä vähittäiskauppoihin että elintarviketeollisuuden tarpeisiin, mutta korkeimpien laatuluokkien herneet päätyvät pääasiassa horeca-asiakkaille. Italialaiset ostaisivat hernettä jopa enemmän kuin sitä on tarjolla.    Myös Espanjassa, erityisesti kulinarismistaan tunnetulla Katalonian alueella, suomalainen herne on hyvin arvostettua. Pakastehernettä viedään myös Aasiaan, jossa kysyntä pohjoismaisille vihanneksille on kasvussa.  Koko, kovuus ja epäpuhtaudet määrittävät laadun  Pakastettavat herneet jaetaan kokonsa perusteella kolmeen luokkaan. Pienimmän luokan herneet ovat halkaisijaltaan kuusi millimetriä ja isoimman yli 10,5 millimetriä....…

Vitaminointi ja ravintolisät ovat parantaneet D-vitamiinin saantia  

18–74-vuotiaiden keskimääräinen D-vitamiinin tarve vuorokaudessa on 7,5 μg. Aikuisten D-vitamiinin saanti ruuasta on parantunut maitovalmisteiden ja rasvalevitteiden vitaminoinnin sekä ravintolisien käytön ansiosta. Tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia sekä miehistä että naisista ei saavuta suositeltua D-vitamiinitasoa.  Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat kala, D-vitaminoidut maitovalmisteet ja rasvalevitteet.1  Pohjoismaiden vitaminointikäytännöt vaihtelevat  Elintarvikkeiden täydentämisellä varmistetaan ravintoaineiden saantia. Pohjoismaissa paikallinen lainsäädäntö ja suositukset ovat erilaisia.  Suomessa vitaminointi perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukseen ja EU:n täydentämisasetukseen. Vitaminoinnista mainitaan aina pakkausmerkinnöissä. Suomessa ainoana elintarvikkeena rasvattoman homogenoidun maidon, myös luomumaidon, D-vitaminointi on pakollista. Siihen on lisättävä D-vitamiinia vähintään 1 µg/100 ml. Nestemäisiin maito- ja kasvipohjaisiin tuotteisiin... Jäsenenä voit…