Kiinnostus elintarviketieteisiin kasvoi opintojen myötä

EniferBio Oy:n raaka-ainekehityspäällikkönä lokakuussa 2021 aloittanut ETT Elisa Arte sanoo, että elintarvikealan ammattilaiset ovat avainasemassa. He voivat vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin omalla työpanoksellaan ja parantaa ruokajärjestelmän kestävyyttä.

Arte sai valmiiksi väitöskirjansa viljateknologiasta juuri ennen koronapandemian puhkeamista vuonna 2019. Väitöskirjatutkimus osoitti, että maitohappo- ja hiivakäymisen ja entsyymien avulla vehnäleseiden proteiineja voidaan hyödyntää paremmin ihmisravintona.

Hyvät opettajat ja väitöskirjaohjaajat tukena

Arte aloitti väitöskirjan teon VTT:llä Kati Katinan ja Emilia Nordlundin ohjauksessa. Kun Katina siirtyi professoriksi Helsingin yliopistoon, Arte jatkoi väitöskirjan tekoa yliopistolla yhteistyössä VTT:n kanssa.

Hän on kiitollinen loistavista ohjaajista VTT:llä ja yliopistolla.

– Sain hyödyntää molempien tutkimuslaitosten osaamista ja verkostoitua.

Tie elintarvikealalle ei ollut täysin suoraviivainen. Arte kirjoitti ylioppilaaksi Lauttasaaren yhteiskoulusta Helsingistä vuonna 2004 ja haki parin välivuoden jälkeen opiskelemaan lääketiedettä. Hän sai myös vinkin, että elintarviketieteitä voi opiskella Helsingin yliopistossa.

– Pääsin opiskelemaan Viikkiin. En tiennyt elintarviketieteistä aluksi mitään, mutta kiinnostus kasvoi opiskelujen edessä ja hyvien opettajien, professori Hannu Salovaaran ja yliopistonlehtori Tuula Sontag-Strohmin, opastuksella, Elisa Arte kertoo.

Maisterivaiheen lähestyessä hän alkoi pohtia, että viljateknologia tarjoaa laajat työllistymismahdollisuudet. Se on pitänyt paikkansa: kasvi- ja viljapohjaiset tuotteet ovat nyt aallonharjalla.

Töitä kestävän ja ravinteikkaan ruuan puolesta

Ennen nykyisiä työtehtäviin Elisa Arte työskenteli Raisiolla tutkimus- ja kehitysasiantuntijana vajaa pari vuotta ja kuutisen vuotta tohtorikoulutettavana Helsingin yliopistossa.

Nykyisessä työssä eniferBiossa hän puurtaa PEKILO-sieniproteiinin parissa. Se lukeutuu niin sanottuihin yksisoluproteiineihin eli syötäväksi tuotettuihin mikro-organismeihin.

Yrityksen uudistamalla PEKILO-menetelmällä teollisuuden sivuvirroista voidaan tuottaa bioprosessin avulla kalarehun raaka-aineeksi soveltuvaa proteiiniainesosaa soijan korvaajaksi. Nyt eniferBiossa tutkitaan tämän tuotteen soveltuvuutta myös elintarvikekäytössä.

Alun perin tuotantomenetelmä kehitettiin metsäteollisuudessa 1970-luvulla, mutta eniferBio on uudistanut sitä modernilla biotekniikalla.

Työ osuu hyvin Elisa Arten omiin arvoihin: hän liputtaa kestävän ja ravitsemuksellisesti laadukkaan ruuan puolesta. Arte toivoo, että kuluttajien ei tarvitsisi ottaa asioista erikseen selvää, vaan kestävä ja ravitseva ruoka olisi itsestäänselvyys olipa se kaupan hyllyssä tai lautasella ravintolassa.

Omassa arjessaan Arte kasvattaa viisivuotiasta lastaan suhtautumaan ruokaan terveesti välttäen mustavalkoista ajattelua. Vartuttuaan lapsi saa sitten päättää omista ruokavalinnoistaan.

Muita nimityksiä

 • Munax Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty yrityksen varatoimitusjohtajana työskennellyt Matti Nyfors ja varatoimitusjohtajaksi Petri Varjonen. Munaxin kolme perustajaosakasta Janne Torikka, Hannu Majander ja Juha Venno myivät keväällä 2021 osakeomistuksensa DANÆG-konsernille.
 • Keskon päivittäistavarakaupan markkinointijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi on nimitetty 1.3.2022 alkaen KTM Pekka Tola sekä sponsoroinnista ja markkinointikonsepteista sekä K-brändistä vastaavaksi johtajaksi 1.12.2021 alkaen KTM Tomi Wirtanen.
 • Nita Westrén-Doll on nimitetty johtamaan Arla Suomen liiketoiminnan kehittämistä ja johtoryhmän jäseneksi. Westrén-Doll on aloittanut uudessa tehtävässään marraskuussa 2021.
 • Aaron Barsness on nimitetty Fazer-konsernin markkinointijohtajaksi ja Executive Vice Presidentiksi sekä Fazer-konsernin johtoryhmän jäseneksi 1.1.2022 lähtien.
 • Richard Trechman on nimitetty Danonen Pohjoismaiden ja Baltian toimitusjohtajaksi.
 • Maijaliisa Erkkola on nimitetty ravitsemustieteen professoriksi Helsingin yliopistossa.
 • Stora Enso on nimittänyt René Hansenin yhtiön brändi- ja viestintäjohtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi. Hän aloittaa tehtävässään helmikuussa 2022 toimipaikkanaan Tukholma.
 • Compass Group Suomen toimitusjohtajaksi on nimitetty Hannu Rahnasto 25.10.2021 lähtien. Rahnasto on toiminut yrityksessä aiemmin operatiivisena johtajana.
 • Mars Finland on nimittänyt Hanna Pärssisen uudeksi maajohtajaksi 1.9.2021 alkaen. Hän kuuluu myös Marsin Pohjois-Euroopan johtoryhmään.
 • Sanna Kujala on nimitetty Vikingin Maltin myyntijohtajaksi. Kujala aloitti Viking Maltilla vuonna 2012 viljanhankintapäällikkönä. Vuonna 2017 hänet nimitettiin Lahden Site Manageriksi ja sen jälkeen toimintoketjusta Suomessa vastaavaksi johtajaksi vastuualueenaan nykyinen tehdas ja Finmalt-projekti.
 • Pia Jormanainen on nimitetty Arla Oy:n toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa uudessa tehtävässään viimeistään maaliskuun alussa 2022, jolloin hänestä tulee myös Arla Euroopan liiketoiminnan johtoryhmän jäsen. Hän siirtyy Arlalle SSP Finlandin toimitusjohtajan tehtävästä. Tätä aiemmin hän on työskennellyt Valiolla useissa johtotehtävissä, liiketoiminnan kehittämisessä ja viennissä sekä Kraft Foodsilla makeistuotemerkkien parissa.
 • Nina Rokkila on nimitetty Fodelian ja Bravedon yhteisyritys Fodbar Oy:n toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1.2.2022. Rokkila on toiminut viimeksi Palmia Oy:n toimitusjohtajana.
 • Mats Liedholm, Fazer Lifestyle Foodsin ja Fazer Ruotsin toimitusjohtaja, on siirtynyt marraskuun alussa 2021 kokoaikaisesti Fazer Ruotsin toimitusjohtajaksi.
 • Finnforel Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty KTM Max Alfthan 1.11.2021 alkaen.
 • Anniina Johansson on nimitetty WEGAN Groupin toimitusjohtajaksi 19.11.2021 alkaen, yhtiön pitkän linjan yhteistyökumppanit Pirjo Suhonen ja Teemu Åke osakkaiksi ja Suvi Urvikko-Mäkivaara hallituksen jäseneksi.
 • Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa Valio Oy:n toimitusjohtaja Annikka Hurme ja varapuheenjohtajina Elonen Oy Leipomon toimitusjohtaja Jari Elonen ja Oy Hartwall Ab:n toimitusjohtaja Kalle Järvinen.
 • Annamari Lampi on valittu Pro Luomun hallituksen uudeksi jäseneksi kaudeksi 2022–2023. Hän työskentelee Valiolla tuoretuotteet- ja rasvat-liiketoimintayksiköiden johtajana. Pro Luomun hallituksen puheenjohtaja vuonna 2022 on Harri Hovi Keskolta ja varapuheenjohtaja Sampo Päällysaho SOK:lta.
 • Harri Vartiainen on nimitetty Orfer Oy:ssä tehtävään R&D Manager.
 • Mika Pirinen on aloittanut UPM Raflatacissa tehtävässä Technical Support Manager.
 • Milla Maria Kansonen on nimitetty Swecolla tehtävään Senior Talent Acquisition Specialist.
 • Alexis Nathanail on nimitetty EFSAssa (European Food Safety Authority) tehtävään Senior Scientific Officer.