Elintarviketeollisuusliitto ETL

Nuoret kurkistavat elintarvikealan kulisseihin

Miltä näyttää leipomon tuotantolinja tai miten syntyy suosikkijogurtti? Maistuva Päivä -teemaviikolla 5.5.–16.5.2025 yläkouluikäiset nuoret pääsevät tutustumaan ruokien ja juomien valmistuksen maailmaan sekä elintarvikealan työtehtäviin. Uusia osaajia tarvitsevalle alalle profiilin nosto nuorten keskuudessa on erittäin tärkeää, sillä vaikka ruoka on tuttu, ruoka-ala ei.

ETL: Ruokavienti kasvussa, uhkana kauppasota

Ruokaa vietiin Suomesta vuonna 2024 aiempien vuosien tapaan eniten EU-alueelle. Vienti kasvoi viisi prosenttia muun muassa alkoholijuomien, voin, kauran ja suklaan vetämänä. Elintarvikkeisiin kohdistuvan kauppasodan leviäminen Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n välille aiheuttaisi markkinoille epävarmuutta. EU:n sisämarkkinoille syntyvä ylitarjonta voisi johtaa Suomessa jopa ruokatuonnin räjähdysmäiseen kasvuun.

Elintarviketeollisuus investoi kapasiteetin korvaamiseen, investointeja kasvuun vain vähän

EK:n investointikysely ennustaa elintarviketeollisuuden investointeihin lähes neljänneksen (24 prosentin) kasvua tälle vuodelle. Yritykset aikovat investoida 1,2 miljardia euroa kiinteisiin kohteisiin, kuten koneisiin, laitteisiin ja rakennuksiin. Kasvuun tähtääviä investointeja suunnitellaan huomattavasti vähemmän, vain noin kymmenesosa (9 prosenttia). Maan hallituksen ikävät päätökset verotuksen kiristämisestä rasittavat merkittävästi ruoka- ja juomayritysten tulevaisuuden aikeita.

Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa

Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.