Elintarvikealan teekkareita Turusta ja Kouvolasta 

Sekä Turun yliopistossa että LUT-yliopistossa on tänä syksynä aloitettu elintarviketekniikan koulutusohjelmat. Turussa opintopolkuun kuuluvat sekä kandidaatti- että maisteriohjelmat, LUTin Kouvolan toimipisteessä voi opiskella maisteriksi englannin kielellä.

Turun yliopiston elintarviketekniikan kandidaattien koulutus alkoi syksyllä 2024. Se on ainut tekniikan kandidaatin tutkintoon tähtäävä elintarvikealan koulutus Suomessa. 

– Elintarviketekniikan opintoihin yliopistolle voi nyt hakea suoraan lukiosta, kandidaattikoulutuksen vastuuopettaja, professori Kaisa Linderborg iloitsee. 

Kandidaatin tutkinnosta voi jatkaa samassa oppiaineessa diplomi-insinöörin opintoihin. Elintarvikekehityksen ja elintarvikekemian suuntautumisvaihtoehdot sisältävästä DI-ohjelmasta vastaa professori Baoru Yang. 

Turun yliopiston tekniikan alan koulutus on laajentunut viime vuosina. Uuden koulutusohjelman viittätoista aloituspaikkaa haki 96 kiinnostunutta. Ensi vuonna aloituspaikkoja on 30, ja oppiaineeseen rekrytoidaan parhaillaan uutta lehtoria. 

Fuksit Hilma Ahonen ja Hanna Hytönen ovat kumpikin kiinnostuneita kestävän kehityksen teemoista. Ahonen kuvailee itseään insinööriluonteeksi, Hytöstä kiinnostaa ruuan ja terveyden yhteys. Kuukauden opintokokemuksella työelämä tuntuu vielä kaukaiselta, mutta monipuolinen koulutus antaa uskoa siihen, että oma paikka löytyy. 

– Elintarviketekniikassa kiinnostaa tulevaisuuteen suuntautuminen ja se, että voi tehdä konkreettisesti jotain hyvää osaamisellaan, nuoret summaavat. 

Kumpikin suorittaa nyt ensimmäistä korkeakoulututkintoaan. He ovat sitä mieltä, että lukioaikana saa paremmin tietoa tiettyyn ammattiin johtavista koulutuksista kuin tekniikan aloista, jossa mahdollisia urapolkuja on monia. Linderborg pohtii, että opiskelijalähettiläiden avulla elintarviketieteitä voisi tehdä paremmin tunnetuksi jo lukio-opiskelijoille. 

Linderborg ja ohjelmassa opettava apulaisprofessori Maaria Kortesniemi sanovat, että uudessa tutkinnossa koulutusta on suunnattu vahvasti elintarviketekniikan alalle jo alkuvaiheessa. Uusilla opiskelijoilla on ensimmäisen syksyn aluksi elintarviketekniikan teoriakurssi, jossa opetusryhmä ja opettajat ovat myös heti tulleet toisilleen tutuiksi oman oppiaineen ympäristössä. 

Oppiaineen laboratorioon saadaan vielä tämän vuoden aikana muun muassa ekstruuderi. Teknologiakampus jatkuu viereisen Turun ammattikorkeakoulun puolelle, jonka pilottihallin laitteita, esimerkiksi spraykuivauslaitteita, yliopiston opiskelijat hyödyntävät opinnoissaan. 

Linderborg näkee, että elintarviketekniikan kaksivaiheisella koulutuksella on merkitystä koko alueelle: opiskelijat jäävät usein töihin alueelle, jossa ovat opintonsa suorittaneet. 

Maisteriksi englanniksi 

Tekniikan osaaminen korostuu myös LUT-yliopiston uudessa koulutusohjelmassa. LUTin Kouvolan toimipisteessä alkoi tänä syksynä elintarviketekniikan maisteriohjelma. Se keräsi viime haussa yli 200 hakemusta, kun aloituspaikkoja on 20.    

Uusi Food Processing Technology -maisteriohjelma on englanninkielinen. Sen ensimmäiset opiskelijat perehtyvät muun muassa elintarviketuotannon prosessi- ja tuotekehitykseen. He aloittivat opintonsa elokuun lopussa orientaatiopäivillä. 

Koulutusohjelmaa johtaa tutkijatohtori Marjo Pöysä, ja maisteriohjelman apulaisprofessorina on aloittanut Meksikosta kotoisin oleva Samuel Perez Vega. Vegan erikoisosaamista ovat muun muassa kestävä ruokajärjestelmä ja ruuantuotanto.  

 – Aloittaneista opiskelijoista suurin osa on suorittanut aiemman tutkinnon Suomessa. Kansainvälisiä opiskelijoita aloitti muutama, ja he ovat tulleet Aasian maista. Osa opiskelijoista on töissä elintarvikesektorilla opiskelujen ohessa, Pöysä kertoo. 

Ohjelma on maisteriohjelma, joten pääsyvaatimuksena on aiemmat AMK- tai yliopistotasoiset opinnot kemiasta, elintarvikekemiasta, kemiantekniikasta tai elintarviketekniikasta. Maisteriohjelmasta valmistuu diplomi-insinööriksi (DI).  

LUT-yliopiston Food Processing Technology -maisteriohjelman apulaisprofessori Samuel Perez Vega esitteli erilaisia ruuantuotannon teknologioita koulutusohjelman avajaisseminaarissa. Kuva: Viivi Wanhalinna

Future Frami Food Lab tarjoaa paikan yritysyhteistöille 

 Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) Future Frami Food Lab -hankkeen tavoitteena on lisätä Etelä-Pohjanmaan vaikuttavuutta elintarvikealan yrityskeskittymänä. Projektipäällikkö Joni Viitala kertoo, että yhtenä toimenpiteenä ammattikorkeakoulun laboratoriotoiminnan brändi uudistettiin, ja nyt se tunnetaan nimellä SeAMK Food Labs.  

– Laboratorioympäristömme käsittää tuotantoketjun alkutuotannosta prosessointiin ja siitä ravintolaan. Elintarvikealan yritykset voivat tulla tutustumaan ja testaamaan omia raaka-aineitaan hyödyntäen hankkeen myötä investoitavia ekstruuderia, kalvosuodatuslaitteistoa ja spraykuivainta, Viitala kertoo. 

Tällä hetkellä elintarvikelaboratoriossa on jo käytössä ekstruuderi, johon useat yritykset ovat käyneet tutustumassa. Myös elintarvikealan opiskelijat pääsevät opinnoissaan ja opinnäytetöissään hyödyntämään uusia laitteita. 

– Yritykset taas voivat hyödyntää opiskelijoita laboratoriotiloissamme tehtävissä koeajoissa, jolloin yritys hyötyy saaduista tuloksista ja opiskelija saamastaan työkokemuksesta.  

Viitala kertoo, että SeAMKin opiskelijat tekevät harjoittelunsa ja opinnäytetyönsä suurimmaksi osaksi yritysyhteistöissä, ja yritykset osallistuvat aktiivisesti eri kurssitoteutuksiin kuten tuotekehityskurssille. 

– Otamme mielellämme vastaan yrityskontaktit ja suunnittelemme yhteistöitä. Future Frami Food Lab -hankkeessa tehdyt pilotoinnit ovat yrityksille maksuttomia.