Ruuan hiilijalanjälkiväittämät ja ympäristövaikutukset ovat nousseet esille julkisessa keskustelussa. Myös hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on nostanut ruuan ja sen kulutusmuutokset yhdeksi…
Ruokatuotteiden ympäristöjalanjälkien yhdenmukaistamisessa otetaan nyt iso harppaus. Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtamana käynnistyvään Elintarvikkeiden ruokajärjestelmän elinkaariarviointimetodologian kehittäminen ja harmonisointi (LCA Foodprint Harmon)…
Ruuantuotantoketjussa ja kotitalouksissa jää koko ajan hyödyntämättä isot määrät alun perin syömäkelpoista ruokaa. Hävikki aiotaan saada kuriin seurantajärjestelmällä ja tiekartalla.
Kotimaisen kasvihuonetuotannon ilmastovaikutus on pienentynyt 56 prosenttia vuodesta 2004 vuoteen 2017. Ilmastovaikutusta voisi vielä pienentää 84 prosenttia, jos loput turpeet…
Suomalaiskauppojen hiilijalanjälkilaskurit ovat kuluttajille hyvä kädenojennus tarkastella omia ruokavalintojaan. Jatkossa tutkijat kaipaavat hiilijalanjäljen rinnalle muita ympäristöjalanjälkiä sekä kotimaisten tuotteiden ja…
EU yhtenäistää tuotteiden ympäristövaikutusten elinkaariarviointia. Tavoitteena on, että jatkossa kestävät tuotteet ja yritykset erottuvat markkinoilla entistä paremmin ja luotettavammin.
Ruokajärjestelmän kiertotaloutta vauhditetaan CIRCWASTE-hankkeella. Keinoina ovat muun muassa alueellinen ruokahävikin tiekartta, ravitsemuspalvelujen pilotit ja sivuvirtojen tehokkaampi hyödyntäminen.