Viivi Wanhalinna aloittaa toiminnanjohtajana Elintarviketieteiden Seurassa

Elintarviketieteiden Seura tuo yhteen elintarvikealan korkeakoulutetut teollisuudesta, tutkimuslaitoksista, korkeakouluista ja julkiselta sektorilta.

MMM, ETM Viivi Wanhalinna siirtyy organisaation sisältä uudeksi toiminnanjohtajaksi. Wanhalinna on työskennellyt keväästä 2022 alkaen seuran julkaiseman ammatti- ja tiedelehden Kehittyvä Elintarvikkeen osa-aikaisena toimittajana. Wanhalinna jatkaa työtä toimittajana toiminnanjohtajan työn rinnalla.

Seurassa aktiivijäsenenä vuodesta 2010 toiminut ja vuodesta 2016 työskennellyt Laura Hyvärinen jättää toiminnanjohtajan tehtävän siirtyessään Porokylän Leipomoon viestintä- ja vastuullisuustehtävien pariin. Hyvärinen jatkaa päätoimittajana vuoden 2023.

Toimintaa ajanmukaistettu

Elintarviketieteiden Seura perustettiin vuonna 1947. Laura Hyvärinen oli seuran historian ensimmäinen toiminnanjohtaja. Tehtävä perustettiin, sillä 2010-luvun puoliväliin tultaessa seuran toiminta oli jäänyt jälkeen kehityksestä. Lehtiliiketoiminta heikkeni, mainostulot vähenivät ja jäsenmäärä laski suurten ikäluokkien eläköidyttyä.

Hyvärisen johdolla jäsenmäärän lasku taittui, eläkeläisjäsenten tilalle on tullut työelämässä olevia jäseniä, ja jäsenyritysten lukumäärä on lähes kaksinkertaistunut.

Seuran varallisuus on kaksinkertaistunut. Sen myötä on ollut mahdollista varautua henkilövaihdoksiin eläköitymisten yhteydessä ja tehdä investointeja lehtiliiketoiminnan kehittämiseen. Tapahtumien määrä on kaksinkertaistunut takavuosiin nähden ja tapahtumiin osallistuu paljon myös seuran ulkopuolisia osallistujia. Osallistujamäärien kasvu tukee seuran tavoitetta tarjota elintarvikealan ammattilaisille tietoa työssä hyödynnettäväksi.

Kahden viime vuoden aikana panostukset digitaalisten mainoskanavien kehittämiseen ovat kannattaneet ja seuran tärkeimmiksi tulonlähteiksi ovat muodostuneet mainostulot. Digimainokset tuovat jo yli 40 prosenttia mainostuloista. Kehittyvä Elintarvike -lehden kanavat ovatkin vertaansa vailla, kun halutaan tavoittaa elintarvikealan päättäjiä.

Mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun

Seuran ja lehden toimintaa on kehitetty viime vuosina voimakkaasti. Toiminta on kasvanut kahdesta työntekijästä niin, että ensi vuoden suunnitelmissa tiimiin kuuluu kuusi henkilöä.

Seuran hallitus on halunnut kasvattaa toiminnanjohtajan käytettävissä olevaa työaikaa, jotta voidaan panostaa entistä enemmän myös yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiseen.

Viivi Wanhalinna on työskennellyt aiemmin laajasti elintarvikealalla erilaisissa organisaatioissa, muun muassa Raisiolla tuotekehittäjänä, Ataolla elintarvikealan asiantuntijana ja Foodwestillä kehityspäällikkönä. Seuran jäsen hän on ollut vuodesta 2012.

– Elintarvikealla tehdään todella tärkeää tutkimusta. Elintarviketieteiden Seura edistää tutkimustiedon monipuolista soveltamista käytäntöön ja koen seuran toiminnan tarkoituksen erittäin merkitykselliseksi. On hienoa päästä kehittämään seuran toimintaa edelleen, iloitsee Wanhalinna.

Elintarviketieteiden Seura tuo yhteen teollisuuden, tutkimuksen ja koulutuksen. Jäseninä on noin 950 elintarvikealan korkeakoulutettua ammattilaista ja 55 yritystä.

Seura edistää tutkimustiedon monipuolista soveltamista käytäntöön julkaisemalla Kehittyvä Elintarvike -lehteä ja järjestämällä tapahtumia.Toiminta kattaa monia soveltavia tieteitä elintarvikekemiasta elintarviketurvallisuuteen ja -ekonomiaan, teknologioista ja prosesseista ravitsemukseen ja analytiikasta raaka-aineisiin.

Jäsenet ovat muun muassa tutkimuksen, tuotekehityksen, opetuksen, laadunvalvonnan ja hygienian, oston, myynnin ja markkinoinnin parissa toimivia asiantuntijoita, päälliköitä ja johtajia yksityisellä ja julkisella alalla sekä korkeakouluissa.