Heikki Manner

Kirjoittaja on Kehittyvä Elintarvike -lehden vakituinen avustaja ja Elintarviketieteiden Seuran kunniajäsen.

Energia-anarkia 

Elintarviketeollisuus käyttää Suomen teollisuudenaloista neljänneksi eniten energiaa. Ruuan valmistus on energiaintensiivistä teollisuutta – koneavusteista pilkkomista, silppuamista, jauhamista, sekoittamista, möyhentämistä ja…

Juomaan markkinat

Ihminen luovii elämänsä juomaan markkinoilla, sillä päivittäinen nesteytyksen tarve on pari litraa. Osa juomasta on murkinaa, sillä jotkut ruuat, kuten…

Oiva kone

Muuan yö näin unta, että Suomen elintarvikevalvonta oli toimiva ja kunnossa: Valvojat eivät valvottaneet valvottavia. Valvottavat eivät aiheuttaneet valvojille häiriöitä,…

Turvallisuus turvallaan

Elintarvikkeiden valmistusta valvoi ennen valvonta ja valvottavat valmistivat mahdollisimman hyvää valvottavaa. Nyt valmistajat valvovat itseään ja viranomaisvalvojat valvovat valvojia. Omavalvonnaksi…

OPINTOJEN EVÄÄT

Ammoin alkutuottajan alkeisopinnot saatiin kotoa, keskiasteen pestattuina palkollisina ja syventävä koulutus kotitilalla kantapään kautta. Viljelijät perehtyivät tuotantoonsa perusteellisesti ja erehtyivät…

Lehmätöntä maitoa

Eläinproteiinien biotekninen tuotanto kiinnostaa nyt kaikkialla. Käymisbiotekniikkaa käyttävät aloittavat yritykset ovat maailmanlaajuisesti saaneet sijoitusrahaa viiden miljardin dollarin edestä vuodesta 2013…

TEHOTUOTANTOA JA MULTITISKAAMISTA

Harvassa elintarvikeyrityksessä paiskitaan töitä vuorotta kellon ympäri päivät pääksytysten. Valmistus tehdään erittäin ja yhdessä vuorossa, minkä vuoksi elintarviketeollisuutta on alettu…

UUSIA NIMITYKSIÄ

Syötävän tuottaminen on kenties historiansa suurimman mullistuksen kynnyksellä. Bioteknisesti tuotetun syöttämiseen ei tarvita eläimiä, tulevaisuudessa ei ehkä enää kasvejakaan. Mutta…