
Hiilijalanjäljen merkitseminen vaikuttaa valintoihin opiskelijaruokailussa
Kahden saksalaisyliopiston ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tuore tutkimus osoittaa, että opiskelijat valitsevat opiskelijaruokailussa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, kun pienimmän hiilijalanjäljen sisältävästä ateriasta viestitään vihreällä liikennevalomerkillä, ja hiilijalanjäljellä on vaikutusta aterian hintaan.
Hiilijalanjäljen merkitsemisen ja erilaisten merkintätapojen vaikutuksia selvitettiin müncheniläisessä opiskelijaravintolassa kymmenen päivää kestäneessä kenttäkokeessa. Opiskelijat valitsivat huomattavasti ympäristöystävällisempiä aterioita silloin, kun eri vaihtoehtojen hiilijalanjäljet ilmoitettiin heille valintatilanteessa. Tämä koski myös niitä opiskelijoita, jotka kertoivat kyselyssä ruuan maun ja ulkonäön olevan heille ympäristöystävällisyyttä tärkeämpi valintaperuste.
Tehokkaimmaksi hiilijalanjäljen merkintätavaksi osoittautui kolmiportaisen liikennevalomallin ja euromääräisen hinnan yhdistelmä.
Aterioiden hiilijalanjäljet laskettiin saksalaisen KlimaTeller-applikaation avulla, ja niiden euromääräiset hinnat pohjautuivat Saksan ympäristönsuojeluviraston tietoihin, joiden mukaan hiilidioksiditonnin hinta on 199 euroa. Merkintä vähensi ateriavalintojen hiilidioksidipäästöjä yli yhdeksällä prosentilla merkitsemättömiin aterioihin verrattuna.
Apulaisprofessori Bianca Beyeri Aalto-yliopistosta uskoo tutkimustulosten soveltamisesta olevan hyötyä myös Suomessa, jossa syödään vuosittain miljoonia opiskelija-aterioita. Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositusten mukaan yhä useampi opiskelija on kiinnostunut ruokansa alkuperästä, ravintosisällöstä ja hiilijalanjäljestä, mutta hiilijalanjäljen laskemiseen ei toistaiseksi ole ollut olemassa yhtenäistä kansallista tai kansainvälistä laskentatapaa.
Suosittelemme artikkelia

Kulta Katriina Luomu -kahvien hiilijalanjälki on selvitetty – päästöjen vähennystarve suurin viljelyssä, kuljetuksissa sekä kuluttajien kahvinkeitossa

Tuotteen uudelleenmuotoilulla terveyttä koko kansalle

Suolisto ohjaa meitä

Pakkasmarja selvitti tuotantoketjunsa hiilijalanjäljen

Kysely: Valmistusaineiden ja kalorimäärien ilmoittaminen alkoholijuomissa on kuluttajalle tärkeää tietoa
