Juomateollisuuden hiilidioksidista raaka-ainetta alkoholijuomiin
Startup-yritys Aircohol kehitti panimoille ja tislaamoille hiilidioksidin kierrätysteknologian.
Teollisuuden hiilidioksidipäästöjä kerätään jo tuotantolaitoksilla talteen, ja niitä jalostetaan vaikkapa polttoaineeksi. Ilmastoasioiden kasvava merkitys innosti juomateollisuudessa uraa luoneen Simo Hämäläisen ja uusiutuvien energiamuotojen ja hiilidioksidin hyödyntämisen asiantuntijan Matti Rautkiven pohtimaan, voisiko juomateollisuudessa tehdä jotain samanlaista.
Luottamusta idean kaupallisiin mahdollisuuksiin kasvatti yhdysvaltalainen Air Company, jonka tuotteissa talteen otetusta hiilidioksidista tuotettiin etanolia.
Yritysidea kypsyi startupiksi, joka keräsi yksityissijoittajilta ja Business Finlandilta tämän vuoden alussa 2,4 miljoonan euron rahoituksen tuotekehitystään varten.
Ei pelkästään ilmastohyötyjä
−Se on juomateollisuudelle näppärä ja tehokas kiertotalouskuvio, kuvailee vuonna 2021 perustetun Aircohol Oy:n toimitusjohtajana toimiva Simo Hämäläinen liikeideaa.
Alkoholijuomien hiilijalanjäljestä voidaan hänen mukaansa leikata teknologialla jopa 50 prosenttia. Tämä tapahtuu kahta kautta.
Ensinnä yrityksen teknologialla otetaan talteen tuotantoprosessissa syntyvä hiilidioksidi, joka usein päätyy päästönä ilmakehään. Bioreaktorissa siitä valmistetaan raaka-ainetta, joka palautetaan juomavalmistajan tuotantoprosessiin. Hiilidioksidin kierto tuotantolaitoksella on suljettu.
Toiseksi teknologia korvaa perinteiset raaka-aineet, kuten viljan, maltaan tai perunan, ja leikkaa raaka-aineketjun hiilijalanjäljen.