Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Pakkausten uudelleenkäytön mahdollistava järjestelmä kehitteillä – VTT ja Vaasan yliopisto käynnistivät kunnianhimoisen tutkimushankkeen

VTT ja Vaasan yliopisto ovat käynnistäneet yhteistyössä 21 muun organisaation kanssa laajan tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijä. Kotimaisen uudelleenkäyttöjärjestelmän lisäksi avainaloilla toimivilla suomalaisyrityksillä on hankkeen onnistuessa mahdollisuus ottaa merkittävä siivu vientimarkkinasta, jonka on arvioitu kasvavan 1,45 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä.

Tieteeseen perustuvalla Kädenjälki-ohjeistuksella yritykset voivat laajentaa ilmastotyötään ja osoittaa kiertotalousratkaisujensa ympäristöhyödyt

VTT ja LUT-yliopisto päivittivät kädenjälkeä koskevan ohjeistuksensa tarjotakseen yrityksille läpinäkyvän ja tarkan keinon osoittaa kiertotalousratkaisujensa positiiviset ympäristövaikutukset. Ohjeistuksen noudattaminen tarjoaa yrityksille tieteeseen perustuvan tavan arvioida positiivisia vaikutuksia ympäristöön ja viestiä niistä. Sitä voidaan hyödyntää myös globaalin ilmastoneutraaliuden tavoittelussa.

Suomalaisyritykset iskevät pelikentälle uusilla kasviproteiinien tuotantoprosesseilla

VTT ja suomalainen elintarviketeollisuus yhdistävät voimansa uusien kasviproteiinien arvoketjujen kehittämiseksi, hyödyntäen koneoppimista ja tekoälyä. Kustannustehokkaat ja laadukkaat kasviperäiset elintarvikkeiden raaka-aineet tuottavat tuloja sekä maanviljelijöille että elintarviketeollisuudelle. Näistä ainesosista voidaan valmistaa kasvipohjaisia ruokatuotteita, joita kuluttajat ostavat ja nauttivat mielellään.

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone avataan yritysten käyttöön

VTT on avannut viiden kubitin kvanttitietokoneen suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten käyttöön. Koneen avulla yritykset pääsevät kehittämään kvanttialgoritmeja ja ohjelmistoja sekä arvioimaan niiden soveltuvuutta käytännön laskennallisten ongelmien ratkaisemiseen. Pääsy kvanttitietokoneeseen tapahtuu CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa sijaitsevan LUMI-supertietokoneen kautta.

Suomi soluviljelyn edelläkävijäksi – 5 miljoonan rahoitus soluviljelyn kehittämiseen

Munanvalkuaista ilman kanoja, suklaata ilman kaakaopapuja, eläinproteiineja ja -rasvoja ilman lihantuotantoa? Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä soluviljelystä, jonka kehittämiseen Business FInland panostaa uuden 5 miljoonan euron tutkimushankkeen myötä. CERAFIM-hanke tähtää bioteknologian avulla kestävään ruoantuotantoon VTT:n ja suomalaisten yritysten yhteistyöllä.

Teollisuuden hiilidioksidipäästöistä ilmastoystävällisiä muoveja

Teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on avainasemassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. CO2-päästöjen hyötykäyttö on tässä tärkeä keino. VTT:n johtamassa tutkimusprojektissa selvitetään metsäteollisuuden ja jätteenpolttolaitosten hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä erilaisten muovien valmistuksessa. Samalla kehitetään prosessikonseptia, joka mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen kaupallisen hyödyntämisen myös muilla teollisuuden aloilla.

VTT kehittää uusia lihattomia makuelämyksiä – uudet ratkaisut yhdistävät solumaatalouden ja paikalliset kasvipohjaiset proteiinilähteet

VTT on kehittänyt valikoiman uraauurtavia tuotantomenetelmiä, joita yhdistämällä voidaan tuottaa lihatuotteita jäljitteleviä innovaatioita ruokapöytään. Menetelmien ansiosta on mahdollista kehittää valmistusprosesseja tuotteille, jotka tarjoavat samanlaisen makuelämyksen kuin vastaavat eläinperäiset tuotteet.

Auringonkukkaöljyn tuotannon sivuvirroista saadaan maukkaita vaihtoehtoja lihalle

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu uhkaavat ravitsevan, turvallisen ja edullisen ruoan saantia. Yksi ratkaisu ongelmaan on siirtyminen entistä kasvipohjaisempaan elintarvikejärjestelmään. VTT, DSM, saksalainen DIL German Institute of Food Technologies, Helsingin yliopisto ja ABP Beef ovat käynnistäneet tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on hyödyntää auringonkukkaöljyn tuotannossa syntyvää puristekakkua raaka-aineena kestävien ja maukkaiden lihaa korvaavien vaihtoehtojen kehittämisessä.