VTT ja Vaasan yliopisto ovat käynnistäneet yhteistyössä 21 muun organisaation kanssa laajan tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijä. Kotimaisen uudelleenkäyttöjärjestelmän lisäksi avainaloilla toimivilla suomalaisyrityksillä on hankkeen onnistuessa mahdollisuus ottaa merkittävä siivu vientimarkkinasta, jonka on arvioitu kasvavan 1,45 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä.
VTT ja LUT-yliopisto päivittivät kädenjälkeä koskevan ohjeistuksensa tarjotakseen yrityksille läpinäkyvän ja tarkan keinon osoittaa kiertotalousratkaisujensa positiiviset ympäristövaikutukset. Ohjeistuksen noudattaminen tarjoaa yrityksille tieteeseen perustuvan tavan arvioida positiivisia vaikutuksia ympäristöön ja viestiä niistä. Sitä voidaan hyödyntää myös globaalin ilmastoneutraaliuden tavoittelussa.
VTT ja suomalainen elintarviketeollisuus yhdistävät voimansa uusien kasviproteiinien arvoketjujen kehittämiseksi, hyödyntäen koneoppimista ja tekoälyä. Kustannustehokkaat ja laadukkaat kasviperäiset elintarvikkeiden raaka-aineet tuottavat tuloja sekä maanviljelijöille että elintarviketeollisuudelle. Näistä ainesosista voidaan valmistaa kasvipohjaisia ruokatuotteita, joita kuluttajat ostavat ja nauttivat mielellään.
VTT:n muovattavista, selluloosapohjaisista, vaahtorainatuista 30 % venyvistä materiaaleista onnistuttiin tekemään muovausteknologian avulla muotonsa pitäviä pakkauksia. Tämä mahdollistaa monenlaisten kestävän kehityksen mukaisten pakkausratkaisujen valmistamisen.
VTT on avannut viiden kubitin kvanttitietokoneen suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten käyttöön. Koneen avulla yritykset pääsevät kehittämään kvanttialgoritmeja ja ohjelmistoja sekä arvioimaan niiden soveltuvuutta käytännön laskennallisten ongelmien ratkaisemiseen. Pääsy kvanttitietokoneeseen tapahtuu CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa sijaitsevan LUMI-supertietokoneen kautta.
Kestävien pakkausmateriaalien massatuotanto ruokateollisuuden tarpeisiin voi auttaa ratkaisemaan yhdestä maailman käytetyimmästä muovityypistä aiheutuvan ympäristöhaasteen.
Munanvalkuaista ilman kanoja, suklaata ilman kaakaopapuja, eläinproteiineja ja -rasvoja ilman lihantuotantoa? Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä soluviljelystä, jonka kehittämiseen Business FInland panostaa uuden 5 miljoonan euron tutkimushankkeen myötä. CERAFIM-hanke tähtää bioteknologian avulla kestävään ruoantuotantoon VTT:n ja suomalaisten yritysten yhteistyöllä.
Teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on avainasemassa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. CO2-päästöjen hyötykäyttö on tässä tärkeä keino. VTT:n johtamassa tutkimusprojektissa selvitetään metsäteollisuuden ja jätteenpolttolaitosten hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä erilaisten muovien valmistuksessa. Samalla kehitetään prosessikonseptia, joka mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen kaupallisen hyödyntämisen myös muilla teollisuuden aloilla.
VTT on kehittänyt valikoiman uraauurtavia tuotantomenetelmiä, joita yhdistämällä voidaan tuottaa lihatuotteita jäljitteleviä innovaatioita ruokapöytään. Menetelmien ansiosta on mahdollista kehittää valmistusprosesseja tuotteille, jotka tarjoavat samanlaisen makuelämyksen kuin vastaavat eläinperäiset tuotteet.
Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu uhkaavat ravitsevan, turvallisen ja edullisen ruoan saantia. Yksi ratkaisu ongelmaan on siirtyminen entistä kasvipohjaisempaan elintarvikejärjestelmään. VTT, DSM, saksalainen DIL German Institute of Food Technologies, Helsingin yliopisto ja ABP Beef ovat käynnistäneet tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on hyödyntää auringonkukkaöljyn tuotannossa syntyvää puristekakkua raaka-aineena kestävien ja maukkaiden lihaa korvaavien vaihtoehtojen kehittämisessä.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.