Elintarvikkeiden kaupallista tuontia naamioidaan yksityiseksi

Tulli on havainnut, että yksityishenkilöt tuovat Suomeen suurehkoja eriä elintarvikkeita kolmansista maista kaupallisiin tarkoituksiin kiertäen näin mahdollisesti muun muassa veroja ja elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaa. Havainto tehtiin osana maaliskuussa päättynyttä elintarvikepetosprojektia.

Tullin ruokakoirat paljastivat 80 kiloa määräystenvastaisia lihatuotteita

Tullin ja Ruokaviraston yhteistyöprojektissa toteutettiin syyskuussa 2022 tehovalvontaa satamassa liittyen yksityishenkilöiden eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuontiin Baltian maista. Valvonnassa painotettiin lihan alkuperän tarkastuksia sekä afrikkalaisen sikaruton torjuntaa. Tullista valvontaan osallistuivat myös ruokakoirat, jotka ovat erikoistuneet eläinperäisten elintarvikkeiden löytämiseen. Ruokaviraston asiantuntija oli mukana tarkastuksilla antamassa asiantuntija-apua elintarvikkeiden tarkastuksessa.

Tulli havaitsi useissa elintarvikkeissa kiellettyä etyleenioksidia

Tulli on löytänyt elintarvikevalvonnassaan etyleenioksidia useista elintarvikkeista viime vuoden lopulta alkaen. Havainnot terveydelle haitallisesta aineesta lisääntyivät EU-alueella vuonna 2020, minkä jälkeen myös Tulli ryhtyi valvomaan pitoisuuksia tuontielintarvikkeissa. Valvonnassa etyleenioksidia on löytynyt viidestä siemen- ja pähkinätuote-erästä. Tulevaisuudessa valvonta tehostuu entisestään, kun Tullilaboratorion oma tutkimusmenetelmä valmistuu.

EU:n arvonlisäverouudistus voimaan kolmen päivän kuluttua – mikä kaikki muuttuu 1.7.2021?

EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus tulee voimaan koko unionin alueella 1.7.2021. Uudistus tuo muutoksia muun muassa verkkokauppaostoksiin, kun kaikista EU:n ulkopuolelta toimitettavista ostoksista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava. Nykyinen 22 euron raja verottomille nettiostoksille poistuu. Lue tästä kootusti, mitä kaikkea uudistus käytännössä tarkoittaa.