Hankintapäällikkö tuntee tuotteet

Anoran raaka-aineiden hankintapäällikkö Anne Kivistö tekee puitesopimukset yhtiön tarvitsemista raaka-aineista ja toimii tiiviisti tuotekehityksen, markkinoinnin ja eri maissa sijaitsevien tuotantolaitosten kanssa.

Miten päädyit hankintatehtäviin?

Olen ollut talossa pitkään erilaisissa tehtävissä, jotka ovat liittyneet hankintaan, esimerkiksi pakkausmateriaalien ja muiden pullon ulkopuolisten asioiden osalta.

Kuusi vuotta sitten avautui raaka-aineiden hankintaan liittyvä työtehtävä ja pääsin kurkistamaan pullon sisään. Neuvottelen hankintasopimukset aromeista ja mausteista marjoihin, viskeihin ja mehuihin. Jokaisen tuotteen makuprofiili on tarkka, joten raaka-aineiden laadun on oltava erittäin hyvä.

Millaista on harvinaisempien raaka-aineiden ostaminen?

Käytämme paljon yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat meille EU-kriteerit täyttäviä raaka-aineita.

Harvinaisemmissa raaka-aineissa on usein kyse sesonkituotteista, joita saa luonnosta vain tiettynä aikana. Sellaisia ovat esimerkiksi mahla ja kuusenkerkkä.

Hankintaa voi vaikeuttaa, jos raaka-aineelle on asetettu tarkkoja vaateita.

Mikä on sykähdyttävin muistosi kansainvälisestä kaupasta?

On antoisaa löytää uusi mielenkiintoinen raaka-aine, jota on pitkään etsinyt uuteen innovaatioprojektiin ja samalla olla osana prosessia, jossa voi nähdä todellisia asiantuntijoita makujen ja tuotteiden kehittämisen ja valmistamisen yhteydessä.

Erityisen hienoa on nähdä vastuullisten raaka-aineiden saatavuuden parantuminen, kuten Reilun kaupan, Rainforest Alliancen ja uudistavan viljelyn kasvu. Näin varmistetaan paremmat olosuhteet myös viljelijöille.

Oikeastaan on ällistyttävää, miten taitavasti luonnon tuotteista saadaan valmistettua mitä erilaisimpia makuja.

Miten hankinta on muuttunut viime vuosina?

Toimittajat valitaan entistä huolellisemmin perustuen kestävän kehityksen kriteereihin. Vastuullinen hankinta on yksi yrityksemme arvoista

Valmistautuminen tuleviin sesonkeihin on haasteellisempaa sää- ja kasvuolosuhteiden vaihdellessa maailman kriisien keskellä.

Teknologia on toisaalta vapauttanut aikaa matkustamisesta ja jopa sopimusten tekeminen on jo mahdollista etäyhteyksin. Yrityksen laajentuminen on muuttanut toimintaa entistä kansainvälisemmäksi, mutta tästä huolimatta muun muassa luomun ja lähellä tuotetun raaka-aineen arvo kasvaa edelleen tuotteissamme.

Sourcing Manager, Spirits, Food and Ingredients ANNE KIVISTÖ

Mistä saat virtaa?

Perheestä, harrastuksista, ihanista työkavereista ja mielenkiintoisista työprojekteista.

Paras välipala?

Nektariini ja passionrahka sekä kahvi.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Joel Haahtelan Jaakobin portaat.