Ainutlaatuinen suomalainen pakkausinnovaatio: Fazer kehitti kaurankuoresta leipäpussin

Vastuullisuus, innovatiivisuus ja kokeilukulttuuri ovat tänä vuonna 130 vuotta täyttävän Fazerin strategian ytimessä. Yhtiössä innovoidaan jatkuvasti tulevaisuuden ruokaan liittyviä ratkaisuja. Nyt Fazer vie leivänsyöjät kohti entistä ympäristöystävällisempää arkea leipäpussillaan, jonka valmistukseen on käytetty kauran tuotannon sivutuotteena syntynyttä kaurankuorta. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen pakkausinnovaatio on vaatinut vuosien työn.

Fazerilla on huomattu, että nykypäivän kuluttajille ei ole samantekevää, miten tuotteet pakataan. Suomalaiset ovat viime vuosina heränneet vaatimaan pakkauksilta ekologisuutta. 

”Pakkaukset puhututtavat suomalaisia, erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla, eikä pakkausmateriaali ole enää sivuseikka”, kertoo Piia Soininen-Tengvall, Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö.

Fazer on kehittänyt kaurankuoripussia yhdessä alalla toimivien yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten kanssa jo vuosia. Pussin valmistusmateriaalista 25 prosenttia on kaurankuorta ja sen voi kierrättää kartonkina.

Projekti on osa Fazerin vastuullista pakkausohjelmaa, joka rakentuu kolmesta osa-alueesta: käytettävien pakkausmateriaalien määrän vähentämisestä, pakkausten kierrätettävyyden parantamisesta ja kokonaan uudentyyppisten ekologisempien pakkausratkaisujen kehittämisestä, joista tämä kaurankuoresta valmistettu leipäpussi on yksi esimerkki.  

”Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva. Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta”, jatkaa Soininen-Tengvall.

”Haluamme käyttää kaurasta kaiken”

Pakkauskeksinnössä käytettävät kaurankuoret ovat peräisin Fazerin omasta kauramyllystä Lahdesta.

”Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa. Kaurasta on moneksi. Tällä hetkellä pohdimme muun muassa, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kaurasato korjataan vuosittain, joten kaurassa piilee mittaamattoman arvokkaita mahdollisuuksia. Emme halua, että kaurastamme menee akanaakaan hukkaan,” Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki sanoo.

Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvanut merkittävästi 20 viimeisen vuoden aikana. Kasvipohjaisten tuotteiden kysynnän kasvu, hyvä säilyvyys ja tutkitusti todistetut terveysvaikutukset ovat kiihdyttäneet kauran käyttöä entisestään. Fazer Mylly onkin tuplannut kaurantuotantonsa Suomessa ja Ruotsissa. Parhaillaan Lahteen rakenteilla oleva Fazerin ksylitolitehdas on herättänyt vahvaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Myös ksylitoli tullaan valmistamaan kaurankuorista.

”Olemme ainutlaatuinen kauraosaaja ja -toimija Suomessa. Käytämme kaurasta kaiken ja meillä on valikoimassamme lähes 200 kauratuotetta. Tuotannon sivuvirtana syntyvät kaurankuoret ovat menneet aiemmin energiantuottoon ja eläinten rehuksi. Tämäkin tuorein innovaatiomme, kaurankuoripussi, on siis kiertotaloutta parhaimmillaan”, jatkaa Arrajoki.

Kaurankuoripussi

  • Kaurankuoripussi syntyi Tampereen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Design Forum Finlandin HerääPahvi!-yhteishankkeessa, johon Fazer osallistui. Hanke kesti 2018–2020.
  • Fazer jatkoi innovaation kehitystyötä elintarvikekelpoiseksi leipäpussiksi yhdessä Peltolan Pussi Oy:n ja delfort Tervakoski Oy:n kanssa. Kehitystyö kesti noin vuoden.
  • Pussin materiaalista 25 prosenttia on tehty kaurankuorista. Leipäpussin voi kierrättää kartonkina.
  • Fazer Myymäläleipomoissa aletaan leipoa käsin uutta Leipurin Kaurainen -leipää, joka pakataan kaurankuoripussiin.

Lisätietoja: https://www.fazer.fi/kaura-on-fazerin-supervilja/

Fazer Leipomot

Fazer Leipomot on leipomoalan markkinajohtaja Suomessa. Fazerin isot leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Yrityksellä on myös 104 päivittäistavarakauppojen sisällä toimivaa myymäläleipomoa, joissa artesaanileipurit leipovat leipää paikan päällä käsin kotimaisista jauhoista. Fazer Leipomot työllistää Suomessa yhteensä noin 1600 henkilöä. Leipomotuotteiden valmistuksen kotimaisuusaste on noin 92 %.

Fazer-konserni

Ruokaelämyksiin keskittyvänä yrityksenä Fazer mahdollistaa jokaiselle päivän parhaista hetkistä nauttimisen. Kun Karl Fazer avasi ensimmäisen konditoriansa Helsingin Kluuvikadulle vuonna 1891, hänen missionsa oli tehdä ruokaa, jolla on merkitys: tuottaa ilon hetkiä ihmisille ympärillään. Matkalla Kohti täydellisiä päiviä Fazer luo uusia makuja, perinteitä ja ruokaelämyksiä. Luottamalla vankkaan perintöönsä, kuluttajalähtöisyyteen ja innovaatioihin, Fazer kehittää tulevaisuuden vastuullisia ruokaratkaisuja. Haluamme ihmisten kokevan pohjoisen taian. Keskitymme kuluttajatuotteisiin. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä noin 40 maahan. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 1,1 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee lähes 9 000 henkeä. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja YK Global Compactin periaatteisiin.