TiedotteetFazer

Fazer panostaa Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon sähköistämiseen –yli 10 prosentin vähennys konsernin päästöihin

Fazerilla on kunnianhimoiset, kansainväliseen SBT-aloitteeseen sidotut päästövähennystavoitteet. Osana päästövähennystavoitteitaan Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon. Sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia. Vähennys saavutetaan vaihtamalla käytetty energiamuoto vähäpäästöisemmäksi. Merkittävää on myös energiansäästö, joka syntyy, kun tehtaaseen hankkeen myötä asennettavien lämpöpumppujen kylmäjärjestelmistä talteenottama lämpö johdetaan takaisin tehtaan prosesseihin.

Lappeenrannan makeistehtaassa valmistetaan noin 400 ammattilaisen voimin Fazerin sokerimakeiset, erilaiset salmiakkituotteet ja lakritsit, marmeladit ja ksylitolituotteet. Monen tuotteen valmistuksessa käytetään höyryä. Höyryä käytetään mm. makeismassojen keittämiseen, ja makeisten kuivattamiseen ja jälkikäsittelyyn, kuten esimerkiksi sokerointiin. Tällä hetkellä höyry tuotetaan maakaasun avulla, mutta jatkossa energianlähteenä käytetään sähköä.

Uusi sähkökattila rakennetaan jo olemassa olevaan vanhaan kattilahalliin ja nyt tehtävät muutokset eivät juuri näy tehdaskiinteistön ulkopuolelle. Nykyiset kaasukattilat jäävät tehtaan varakattiloiksi. Hankkeessa parannetaan myös tehtaan energiatehokkuutta ottamalla lämpöä talteen tehtaan jäähdytysjärjestelmästä. Talteenotettu lämpö hyödynnetään tehtaan prosesseissa ja kiinteistön lämmityksessä.

Fazer on solminut merkittävimmät laite- ja asennussopimukset ja sopinut aikataulusta, jonka myötä sähköistämistyöt alkavat vuoden 2025 alkupuoliskolla. Uuden sähkökattilan käyttöönotto ajoittuu vuodelle 2026. Hankkeen näkyvimmät työt liittyvät rakennettavaan 110kV sähköliittymään, jonka muuntamokentän rakentaminen Lappeenrannan tehtaan takapihalle näkynee myös Helsingintielle.

”Tuotanto jatkuu nykyisillä kaasukattiloilla koko sen ajan, kun uusia sähköistysratkaisuja asennetaan. Höyryntuotannon sähköistyksen avulla Lappeenrannan makeistehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla jopa 90 prosenttia ja koko konsernin osalta vähennys on vuositasolla yli 10 prosenttia.”, kertoo Petri Pitkänen, Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan johtaja.

”Makeistehtaan höyryntuotannon sähköistämisen valmistelu on vaatinut paljon yhteistyötä Fazerin ja kaupunkikonsernin toimijoiden välillä. Panostus on kuitenkin huipputärkeä myös kaupungille, koska sillä varmistetaan teollisuusalueen kehitys sekä makeistehtaan toimintaedellytykset Lappeenrannassa pitkälle tulevaisuuteen.”, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen.

42 prosenttia vähemmän päästöjä vuoteen 2030 mennessä

Ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtiminen on olennainen osa Fazerin toimintaa. Fazer tiedostaa, että tavoilla viljellä, tuottaa ja kuluttaa ruokaa on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan. Fazer on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi) ilmastotavoittein, jotka noudattavat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja tähtäävät ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen. Saavuttaakseen tavoitteensa, 42 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2030 mennessä, Fazer keskittyy etenkin fossiilittomien polttoaineiden käytön ja energiatehokkuuden kasvattamiseen.

Lappeenrannan höyrytuotannon sähköistämisen ohella, Fazer on viime vuosina vähentänyt päästöjään mm. siirtymällä Suomen toiminnoissa vihreään kaukolämpöön, aloittamalla leipomouunien sähköistämishankkeen ja investoimalla sähkökattilaan Eskilstunan leipomossa Ruotsissa.

Lappeenrannan makeistehtaan hankkeelle on myönnetty Europpan unionin NextGenerationEU-rahoitusta, jolla tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoituksen ehtojen mukaisesti Fazer on sitoutunut käyttämään höyryn tuotannossa uusiutuvista lähteistä olevaa fossiilitonta sähköä.

Lue lisää Fazerin vastuullisuustyöstä: https://www.fazergroup.com/fi/vastuullisuus2/