Uudessa työssä: Lihabisneksestä kasvipohjaisten tuotteiden pariin

Mikko Karell on nimitetty uuden Meeet Food Tech Oy:n toimitusjohtajaksi. Karellin tehtävänä on kehittää, markkinoida ja myydä kasviproteiinituotteita kansainvälisille markkinoille. Yhtiön omistavat Poutun pääomistajat ja muutama muu sidosryhmä. Karell on yksi omistajista. Loppuvuoden aikana tullaan tekemään suunnattu osakeanti, jossa laajennetaan omistuspohjaa. Muu-brändin kasviproteiinituotteet siirtyvät uuteen yritykseen.

– Kasviproteiinituotteiden myynti haluttiin erottaa omaksi liiketoiminnakseen. Haluttiin tehdä pesäeroa Poutun lihaliiketoimintaan ja kohdistaa isommat resurssit kasviproteiineille, taustoittaa Mikko Karell.

Lihamies mukana muutoksessa

Karellilla on takana 25 vuoden ura lihateollisuudessa.

– On tullut nähtyä koko repertuaari: Atria, HK, Naapurin maalaiskana ja Pouttu. Liha-annokseni tuli täyteen, taustoittaa Karell kasviproteiinien pariin siirtymistä.

Globaalisti lihankulutus pienenee, ja vauhti vain kiihtyy.

– Lihamieskin alkaa miettimään, ”nyt tarttis tehdä jotain muuta”. Siitä Muu-kasviproteiinituotteet syntyvät: kasvipohjaiset lihavalmisteiden korvaajat (nakit, makkarat ja pullat), burgerit ja valmisruuat. Ympäristön megatrendit ajavat kohti kestävämpää ruuantuotantoa. Ilmastoasiat, terveellisyys ja vastuullisuus nostavat päätään. Aiempi meno ei voi jatkua, Karell pohtii. 

Moni on jo muokannut ruokavaliotaan ja vielä useampi on tulossa perässä.

– Mies kun tässä vanhenee, niin on pakko tehdä muutoksia. Olen muokannut ruokavaliotani ja olen muutosprosessissa. Enää tulee syötyä vain vähän lihavalmisteita. Syön enemmän kalaa ja kasviksia kuin ennen. Lihaa en ole vielä jättänyt, mutta panostan syömäni lihan laatuun. Vireystaso on nyt ihan eri kuin aiemmin. Kyllä sen vain huomaa, kertoo Karell.

Muita nimityksiä

  • Teemu Pohjola on nimitetty Polttimo- ja Viking Malt-konsernien talousjohtajaksi 3.11.2020 alkaen.
  • Luomuinstituutin johtajana jatkaa Sari Iivonen. Hänen uusi nelivuotiskautensa alkaa 1.1.2021.
  • Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) uusi rehtori ja toimitusjohtaja TkT Heidi Fagerholm on aloittanut työssään 16.10.
  • FM Niko Lindfors on nimitetty Darment Oy:ssa kemistiksi 6.10.2020 alkaen. Hänen vastuualueenaan on kylmäaineiden laadunvalvonta ja regenerointi sekä laboratoriotoiminnan kehittäminen ja operatiivinen työ. TtM, insinööri Ari Kahrola on nimitetty Darmentin tuotepäälliköksi 17.8.2020 alkaen.
  • Timo Lavikainen on nimitetty Arla Suomen vähittäiskaupasta vastaavaksi myyntijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.
  • Robert Auselius on nimitetty Valio Sverigen toimitusjohtajaksi ja Ann-Mari Hämäläinen Valio USA:n toimitusjohtajaksi. Helena Karhujoki on nimitetty Valion viestintäjohtajaksi ja Pekka Tola globaaliksi markkinointi- ja brändijohtajaksi. Tuomas Salusjärvi on nimitetty tehtävään EVP, Growth Businesses and R&D.
  • Mikko Pajari on aloittanut HKScan Finland Oy:ssä tehtävässä Product Development Manager ja Meri Kantoniemi tehtävässä Customer and Sales Process Develpoment.
  • Ann Plough on aloittanut markkinointijohtajana Fredman International and Fredman Perfect Kitshenissä, joka on osa Fredman Groupia.
  • Mikko Karell on nimitetty Meeet Food Tech Oy:n toimitusjohtajaksi ja Oatlyllä aiemmin työskennellyt Andreas Granath vastaamaan markkinoinnista.
  • Jukka Rantanen on nimitettyIndustry at Dayton Oy:ssä myyntijohtajaksi.
  • Leo Ahti on nimitetty tehtävään Service Delivery Manager, Customer Cervices Atea Finland Oy:ssä.
  • Harri Latva-Mäenpää on nimitetty Foodwest Oy:n innovaatiojohtajaksi.
  • Kai Kuikkaniemi on nimitetty SOK:n yritysarkkitehdiksi.
  • Petri Saarelainen on aloittanut Saarioisella tehtävässä Production Supervisor.
  • Juhani Aakko on nimitetty tehtävään Data Scientist Medaffconissa.
  • Marita Kettunen on aloittanut myymäläpäällikkönä WeFood Suomessa, ja Eveliina Pöllänen on nimitetty Finn Church Aidissa tehtävään Head of WeFood.