Intohimona vastuullisuus

Elintarviketeollisuusliiton johtavan asiantuntijan tehtävästä KPMG Oy Ab:n liikkeenjohdon vastuullisuusasiantuntijaksi siirtynyt Anna Vainikainen tunnustaa vastuullisuuden intohimokseen. Työpaikan vaihto oli hyppy näköalapaikasta toiseen.

– Ura elintarvikealan vastuullisuusagendan parissa antoi paljon. Yritysvastuun merkityksen kasvaessa kasvoi myös oma halu vaihtaa näkökulmaa ja hyödyntää ammattitaitoa uudella tavalla. On mahtavaa olla mukana vauhdittamassa yritysten ja muiden toimijoiden vastuullisuustyötä jatkossakin, Vainikainen iloitsee.

Hän arvioi, että ymmärrys erityisesti yritysten poliittislainsäädännöllisen toimintaympäristön ja sidosryhmien merkityksestä yritysvastuuta määrittelevinä tekijöinä tarjoaa uusia näkökulmia myös asiakasyhteistyöhön.

Määrätietoinen urapolku

Vainikaisen opiskelu- ja urapolku nykyiseen tehtävään on melko suoraviivainen. Hän valmistui maa- ja metsätaloustieteen maisteriksi vuonna 2006 ja teki lopputyönsä yritysten vastuullisuusraportoinnista. Hän on suorittanut myös kauppatieteiden perusopinnot sekä erä- ja luonto-ohjaajan tutkinnon.

Elintarviketeollisuusliitossa hän työskenteli yritysvastuun asiamiehenä, toimialapäällikkönä ja johtajavana asiantuntijana syyskuusta 2008 helmikuuhun 2021. Työhön kuului myös toimialavastuita ja logistiikka-asiat.

Nykyisessä työssä Vainikaisen virallinen työnimike on Sustainability Specialist, Manager, Advisory. Hän sparraa ja auttaa yrityksiä ja muita asiakkaita yritysvastuun kysymyksissä. Käytännössä hän toimii projektipäällikkönä asiakastoimeksiannoissa, vastaa projektitiimien kanssa työn toteutuksesta ja huolehtii, että projektit etenevät suunnitellusti.

Vastuullisuuden teemat laajanevat

Vainikainen näkee vastuullisuuden ”metateemoina” tuotepolitiikan, kuluttajille annettavat tiedot ja toimitusketjut. Niillä vaikutetaan tuotteiden ja palvelujen tuotannon kestävyyteen läpi elinkaaren, kuluttajien ostopäätöksiin ja yritysten toimitusketjujen vastuullisuuteen.

– Ilmastonmuutos ja kiertotalous säilyvät yksittäisinä teemoina, ja niiden rinnalle nousevat luonnon monimuotoisuuden ja vedenkäytön kaltaiset teemat ja ihmisoikeudet. Yritysten ja tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia arvioitaneen jatkossa jalanjäljen ohella myös kädenjäljellä.

Myös rahoitusalan kehitys vaikuttaa yritysten toimintaan. Tavoitteena on kytkeä vastuullisuus ns. kestävän rahoituksen sääntelyn kautta osaksi taloudellisten toimintojen arviointikriteerejä.

– Tärkeintä on tarkastella omaa toimintaa ja sen vastuullisuuden ulottuvuuksia ja keskittyä teemoihin, joiden työstämisellä on eniten vaikutusta yrityksen oman toiminnan ja sidosryhmien kannalta.

Nimityksiä

  • Pauligin yhtiökokous valitsi 22.4.2021 KTM Heikki Takalan hallituksen uudeksi varsinaiseksi jäseneksi. Hallituksen nykyiset jäsenet, Jukka Moisio (puheenjohtaja), Mathias Bergman, Christian Köhler, Eduard Paulig, Petra Teräsaho ja Christina Wergens, jatkavat hallituksessa.
  • Carlsberg-konserni on nimittänyt Sinebrychoffin uudeksi pääpanimomestariksi FM, insinööri (AMK) Heikki Vuokon. Hän aloitti työnsä Sinebrychoffilla 2007 ja valmistui Kööpenhaminan Scandinavian School of Brewing -panimokorkeakoulusta vuonna 2017 kurssinsa parhaana.
  • Perheyritys Foodin vahvistaa hallitustaan kansainvälisen kasvun kynnyksellä. Hallitukseen on valittu jo useamman vuoden yhtiön kehitysjohtajan roolissa vaikuttanut biohakkeri ja ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja ja kaurajuomayhtiö Kaslinkistakin tuttu elintarvikealan hallitusammattilainen ja sijoitusyhtiö KVKI Capitalin perustaja Juha-Petteri Kukkonen. Molemmat tulevat myös Foodinin osakkaiksi. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana jatkaa Ilkka-Yhtymän kehitysjohtaja Mikko Isoniemi.
  • Laura Penttilä on aloittanut Valiolla Consumer Insight Managerina.
  • Heidi Värttö on aloittanut projektipäällikkönä Helsingin seudun ympäristöpalveluissa (HSY).
  • Sampo Latvakangas on aloittanut Paulig Groupilla tehtävässä Continuous Improvement Champion.
  • Anne Terimo on aloittanut tehtävässä Hear of Commercial & Sourcing Oda Finlandilla.
  • Pia Nisén on aloittanut Senior Managerina Fazerilla.
  • Piritta Syrjälä on aloittanut TKI-asiantuntijana Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.
  • Ida Kohtamäki on aloittanut brändi- ja tuoteryhmäpäällikkönä Apetit Oyj:llä.