Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 2024
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin lauantaina Kirja, Ruoka ja Viini -messuilla pidetyssä Juustonäyttelyssä Jyväskylässä. Parhaaksi kypsytetyksi juustoksi sijoittui Jukolan Juusto Oy:n valmistama Aito Cheddar Vintage. Juustoa makua luonnehdittiin puhtaan voimakkaaksi cheddarin mauksi, johon kiteet tuovat mukavaa rouskuvuutta. Juustoon on käytetty lehmän maitoa.
Parhaaksi tuorejuustoksi sijoittui Valio Oy Joensuun valmistama Valio Viola® maustamaton tuorejuusto. Juuston makua kuvattiin tasaiseksi, hyväksi. Erityiskiitoksen juusto sai raikkaasta mausta.
Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto valittiin 15 kilpailusarjan voittajien joukosta. Yhteensä kilpailuun osallistui 99 juustoa 15 eri valmistajalta. Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna 2024 Valio Oy Lapinlahden tehtaan valmistama Valio Keisarinna®. Yleisö antoi tunnustusta erikoisesti täyteläisen aromikkaasta mausta sekä kiteisestä, mukavan lohkeavasta rakenteesta. Voittaja sai muotoilija Samuli Alosen valmistaman pronssisen kiertopalkinnon ”Juustomestari”. Kakkossijan yleisön suosikkijuustona sai Helsingin -meijeriliikkeen valmistamalle kittijuusto Alppila.
Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2024
Emmental: Bomarsund 45+, ÅLANDSMEJERIET ÅCA
Edam/Gouda: Gouda 45+ , ÅLANDSMEJERIET ÅCA
Murukolojuustot: Oltermanni Monterey Jack, Valio Oy Haapaveden tehdas
Kittijuustot: Alppila, Helsingin Meijeriliike
Erikoisjuustot: Valio Keisarinna®, Valio Oy Lapinlahden tehdas
Homejuustot: Valio Aura®, Valio Oy Äänekosken tehdas
Kevytjuustot: Valio Salaneuvos® 17 % gouda juusto, Valio Oy, Joensuun tehdas
Cheddarjuustot: Aito Cheddar Vintage, Jukolan Juusto Oy
Maustetut, kypsytetyt juustot: Juustoportti Viinitarhurin juusto, Juustoportti Food Oy
Tuorejuusto maustamaton: Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon, Valio Oy, Joensuun tehdas
Tuorejuusto: Valio Viola® Meksiko tuorejuusto laktoositon, Valio Oy Joensuun tehdas
Tuorejuusto Leipäjuusto: Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food
Tuoreet Erikoisjuustot: Porlammin Ruska Munajuusto, Porlammin Meijeri Oy
Salaattijuustot: Valio salaattijuusto kuutioina 180g, Valio Oy Äänekosken tehdas
Sulatejuustot: Valio Koskenlaskija kylmäsavuporo e250g laktoositon, Valio Oy Vantaan tehdas
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, kauppaa, ruokatoimittajia, Ruokavirastoa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.
–Juustokilpailu on iso ponnistus järjestävälle taholle ja on hienoa, että innokkaita käsiä löytyi helposti kilpailun ja näyttelyn järjestämiseen kertoo Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen. Kilpailuun osallistuvien juustojen laatu oli todella hyvä!
Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen, Suomen Pienjuustolayhdistyksen ja Juustonvalmistajain säätiön yhteinen laatukilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran näyttely järjestettiin 2022. Näyttelyn tavoitteena on edistää suomalaisen juustonvalmistustaidon kehittymistä sekä lisätä suomalaisten juustontuntemusta. Näyttelyn kypsytetyt juustot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Vuoden Juustotekona palkittiin Perhon Juustolan koulutukset
Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustotekona Perhon juustolan koulutukset. Perhon juustola on ottanut ravintola-alan ammattilaiset mukaan tutustumaan juustonvalmistuksen saloihin ja tiivistää näin yhteistyötä juustoloiden ja ammattikeittiöiden välillä.
Vuoden 2024 juustomestariksi nimettiin Juustomestari Aki Paloniemi, Jukolan Juusto Oy.
Akilla on vuosien kokemus juuston valmistuksesta eri juustoloissa. Tällä hetkellä hän vastaa cheddarjuuston valmistuksesta suhtautuen intohimolla kättensä työhön ja onkin useasti palkittu juustojen laatukilpailussa. Hänen käsissään taipuu cheddar myös mitä moninaisimpiin makuihin, joita ravintolat sekä asiakkaat himoitsevat.
Suosittelemme artikkelia
Valio suunnittelee Vantaan tehtaan ja Pitäjänmäen varastotoimintojen siirtoa – muutosneuvottelut alkavat
Valio aloittaa Hiilineutraali maitotila -pilotin: tavoitteena nollata maidontuotannon hiilijalanjälki pilottitiloilla
Kultainen Juustohöylä Kuusamon Juustolle
Kumppanisisältö: Go On