Ensimmäistä kertaa jaettu Ruokalähettiläs 2024 -tunnustus luovutettiin Iman ja Leena safkaa -ruokayhteisölle
Ruokamessut haluaa nostaa esille ansioituneita ruoan puolesta puhujia ja toimijoita Ruokalähettiläs -tunnustuksella. Tämän vuoden Ruokalähettiläs -tunnustus jaettiin tapahtuman avajaisissa 19.4. ensimmäistä kertaa. Ruokamessut järjestetään 19.–21.4. Helsingin Messukeskuksessa.
Ensimmäisen kerran jaettavan Ruokalähettiläs -tunnustuksen saa tänä vuonna Iman ja Leena safkaa -ruokayhteisön Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas. Pariskunnan intohimo ruokaan ja yhdessä kokkaamiseen on tehnyt heistä tunnettuja ruoka-alan uranuurtajia. Ruokalähettiläs -tunnustus tuli pariskunnalle iloisena yllätyksenä.
”Tuntuu todella ihanalta saada tämmöinen tunnustus ja vielä ensimmäisinä Ruokamessujen historiassa. Tämä on meille enemmän kuin työ ja meistä on upeaa, että se näkyy ja tuntuu myös muille, sillä tehdään tätä koko sydämellä. Liikutumme edelleen, kun saamme viestin, kuinka meidän ruokamme ja reseptit on muuttaneet jonkun arjen, elämän, parisuhteen, vaikean päivän tai mitä ikinä! Ruoalla, ruokakulttuurilla ja yhdessä syömisellä on niin suuri merkitys ihmisten hyvinvointiin, että sen tulisi saada enemmän ääntä yhteiskunnallisessa keskustelussa. On kunnia asia saada levittää ruoan ilosanomaa”, iloitsevat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas.
Ruokavaikuttajat Iman ja Leena perustivat Instagram -kanavansa tuttavien pyynnöstä toukokuussa 2020, mistä lähtien Iman ja Leena safkaa -kanava on levittänyt helpon arki- ja juhlaruoan reseptejä lähes 63 tuhannelle seuraajalle. Pariskunta on opettanut ruuanlaittoa myös Yle Areenan Iman ja Leena – Viikon arkisafkat kerralla -ohjelmassa, jossa pariskunta opasti kädestä pitäen kahdessa tunnissa, miten tehdä ruoat viikoksi kuudelle hengelle. Pariskunnalta on lisäksi julkaistu reseptikirja vuonna 2023.
Iman ja Leena safkaa -yhteisön ruokareseptit ovat maistuvia mutta riittävän yksinkertaisia, jotta suuri yleisö uskaltaa kokeilla niitä. Ruokayhteisö on onnistunut tekemään ruuan valmistamisesta helposti lähestyttävää, vähemmän vakavaa ja värikästä. Suomalaisille tutuista raaka-aineista tulee pariskunnan käsissä maukasta ruokaa mausteita vaihtamalla, mikä toimii inspiraationa muillekin kokeilla uusia makuyhdistelmiä ruoanlaitossa.
”Ruoan pitää olla herkullista! Ruoka luo sosiaalista elämää ja se on paljon muutakin kuin raaka-aineita, sillä on kokonaisvaltainen vaikutus hyvinvointiin. Yhdessä syöminen, toisen ilahduttaminen ja päivän hetkien jakaminen ruoan äärellä inspiroivat meitä”, toteavat Iman ja Leena.
Iman ja Leena ovat kumpikin intohimoisia ruoanlaittajia ja ruokakulttuurin puolestapuhujia. Erityisesti arkiruoan korostaminen on heille sydämen asia.
”Toivomme, että voimme muuttaa tapaa, jolla ruoasta ja arkikokkailusta ajatellaan. Totta kai ruoan laittaminen tuntuu välillä pakkopullalta. Haluamme palauttaa arkiruoan kunnian ja kannustaa ihmisiä ajattelemaan mitä kaikkea ruoanlaitolta voi saada, sen sijaan, että sitä ajateltaisiin pakollisena arjen askareena. On erilaisia päiviä: sellaisia kun huvittaa kokata ja sellaisia kun ei huvita. Olkaa itsellenne armollisia, oikaiskaa kun tuntuu siltä älkääkä ottako kokkaamista liian vakavasti!” Kannustavat Iman ja Leena.
Valinnan vuoden ruokalähettiläästä teki Ruokamessujen ohjausryhmä.