Intohimoinen olutharrastaja mallasmestariksi

Vuoden 2022 alussa Savo Maltin tuotanto- ja tuotekehityspäällikkönä Iisalmessa aloittanut ETM Mirja Kiurusalmi tunnustaa olevansa intohimoinen olutharrastaja.

− Kiinnostuin työstä olutharrastuksen kautta. Kotona on mikropanimo, jossa testaan erilaisia oluita. On mahtavaa päästä syventämään osaamista maltaiden parissa. Erityisen hienoa on, että mallasteollisuutta tulee kotiseudulle: olen kotoisin Kiuruvedeltä, Iisalmen naapurista, iloitsee Kiurusalmi, jonka suosikkioluttyyppi on hedelmäinen ja kuiva saison.

Hän muistuttaa, että maltailla on tärkeä rooli laadukkaan oluen onnistumisessa. Mallastusprosessi on kiinnostava ja ohramallas materiaalina hyvin mielenkiintoinen. Mallastuksessa tulee ymmärtää viljassa tapahtuvat muutokset mallastusprosessin aikana ja mitkä seikat vaikuttavat laadukkaaseen ja tasalaatuiseen maltaaseen.

Pienmallastamo Savo Malt keskittyy valmistamaan erikoismaltaita, joiden mallastusprosessi vaihtelee mallastyylin mukaan. Kiurusalmi vastaa maltaiden valmistuksesta ja tuotekehityksestä, huolehtii elintarviketurvallisuudesta ja laadusta sekä osallistuu toiminta- ja asiakasverkostojen ylläpitämiseen ja markkinointiin. Savo Maltilla on hänen lisäkseen töissä toimitusjohtaja Markku Laitinen.

− Tarkoituksena on palkata lisää henkilökuntaa toiminnan kasvaessa. Savo Malt tekee yhteistyötä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa Mallasklusteri -hankkeessa, ja Savo Maltin hallitus on tiiviisti mukana rakentamassa yritystä. Mukana on monipuolisesti eri alan asiantuntijoita maanviljelysosaamisesta liiketalouteen, Kiurusalmi tarkentaa.

Mutkan kautta elintarvikealalle

Kiurusalmen tie elintarvikealalle ei ole ollut ihan suoraviivainen. Hän valmistui peruskoulun jälkeen parturi-kampaajaksi ja työskenteli vuosina 2000–2008 kampaajana Kuopiossa. Asiakkaina kävi silloisen Kuopion yliopiston ravitsemustieteen opiskelijoita.

− Sitä kautta kiinnostuin elintarvikealasta. Kävin lukemassa ravitsemustieteen perusteet Kuopion avoimessa yliopistossa. Ravitsemus itsessään oli jo mielenkiintoista, ja etsin sopivia opiskeluvaihtoehtoja. Sattumalta päädyin Helsingin yliopiston elintarviketeknologian sivuille ja kiinnostuin siitä. Luin pääsykokeisiin ja pääsin opiskelemaan vuonna 2008, Kiurusalmi kertoo.

Hän valmistui elintarviketieteiden maisteriksi vuonna 2015 pääaineenaan elintarviketeknologia ja maisterivaiheen suuntautumisena viljateknologia. Lopputyön aiheena oli Ohran laimeiden beetaglukaaniliuosten aggregoituminen ja geeliytyminen säilytyksessä.

Elintarviketieteiden opiskelujen lomassa Kiurusalmi teki monenlaisia töitä. Hän työskenteli parina kesänä Kuopiossa Kalakukkoleipomo Hanna Partasella, myyjänä Stockmannin Herkussa eri osastoilla Helsingissä: Deli-kahvilassa, Bakeryssa ja Mealsissa. Viljan mittauslaitteita valmistavassa yrityksessä Kiurusalmi oli tuotekehitysassistenttina viljalaboratoriossa

Monipuolinen työkokemus

Valmistumisen jälkeen Kiurusalmi teki Tokmannilla pakkausasiantuntijan töitä ja koordinoi kaupan omien merkkien pakkausprojekteja. Vuosina 2018–2019 hän oli Moilas Oy:ssä ensin gluteenittomien tuotteiden tuotekehittäjänä, sitten tuoteasiantuntijana.

– Tuoteasiantuntijana tein monipuolisesti eri tehtäviä. Pidin huolta tuotetiedoista yrityksen järjestelmissä, tein leipomotuotteille pakkausmerkinnät ja täytin tuotetiedot asiakkaille tuotekortteihin, -spesifikaatioihin ja asiakasportaaleihin sekä huolehdin tuotetiedot Synkkaan; Kiurusalmi kuvaa.

Hän oli tuotetietoasiantuntijana Elapissa, kunnes aloitti vuoden 2022 alussa Savo Maltin tuotanto- ja tuotekehityspäällikkönä.

– Alan vaihto ei ole harmittanut. Olen tykännyt todella paljon tehdä töitä elintarvikkeiden parissa.

Luonto ja hyvinvointi tärkeitä asioita

Mirja Kiurusalmelle henkilökohtaisesti tärkeitä asioita ovat luonto ja hyvinvointi. Hän nauttii luonnosta ja siellä liikkumisesta. Hiihto on talvinen lempilaji, kesällä polkujuoksu, melonta ja retkeily. Hän on innostunut myös ruokakulttuureista ja ruuanlaitosta.

Uusien asioiden tekeminen ja oppiminen pitää virkeänä. Viime vuonna Kiurusalmi suoritti kasvatustieteiden perusopinnot Itä-Suomen avoimessa yliopistossa.

– Liikunta on työn vastapainona. Luen myös erilaista kirjallisuutta ja innostun silloin, tällöin tekemään käsitöitä. Nyt on valmistumassa ryijy.

Muita nimityksiä

 • Metsä Spring on nimittänyt tradenomi YAMK, International business management Tarja Heikkilän Product Manager -tehtävään 11.3.2022 alkaen. Uudessa tehtävässään hän toimii hankkeen parissa, jossa kehitetään uudenlaista puupohjaista 3D-kuitutuotetta. Ennen siirtymistään Metsä Springiin Tarja Heikkilä on työskennellyt Jospakin toimitusjohtajana ja myynti- ja markkinointijohtajana.
 • Heidi Heikkilä on nimitetty Jospak Oy:n hallintokoordinaattoriksi, Petra Katajisto vastuullisuusasiantuntijaksi ja Miia Stenholm laatuasiantuntijaksi.
 • Timo Huttunen on nimitetty elintarvikeyhtiö Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnan johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 1.3.2022 alkaen. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Viking Malt Oy:ssä useissa eri päällikkö- ja johtotehtävissä.
 • Linkosuon Leipomo oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Jyrki Karlsson 1.3.2022 alkaen. Hänellä on takanaan pitkä ura johtotehtävissä päivittäistavaroiden parissa Suomessa ja ulkomailla. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Timo Jänne siirtyy eläkkeelle.
 • Matti Leinonen on aloittanut F.K. Truben toimitusjohtajana.
 • Jere Nuutinen on nimitetty maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän erityisavustajaksi 21.2.2022 alkaen. Hänen vastuualueenaan ovat ruokaan ja maatalouteen liittyvät asiat Suomessa ja EU:ssa. Annukka Kimmo jatkaa ministerin erityisavustajana vastuualueenaan luonnonvarat ja lehdistöasiat ja Markku Rajala ilmastopoliittisten kysymysten erityisavustajana.
 • MMM Jussi Oksanen on nimitetty etikettipaino Auraprint Oy:n toimitusjohtajaksi 1.4.2022 alkaen. Hän on toiminut aikaisemmin UPM Raflatacin myynnin ja liiketoimintojen johtajana Suomessa ja useissa ulkomaisissa yksiköissä.
 • MMM, agronomi Fanni Heinonen on nimitetty Sucros Oy:n maatalousjohtajaksi.
 • Hannaleena Tikkanen on nimitetty Algol Chemicals Oy:n hankintajohtajaksi.
 • Martta Asikainen on nimitetty Papula-Nevinpat Oy:ssä patenttiasiantuntijaksi kemia ja prosessitekniikka -tiimiin.
 • Fernando Colás on nimitetty OMRONin teollisuusautomaation toimitusjohtajaksi Euroopassa.
 • Kirsi Vehkaluoto on aloittanut SOK:lla strategiajohtajana.
 • Oskari Miranto on aloittanut Solar Foodsilla tuoteasiantuntijana.
 • Painotalo Ainesmestarit Oy:n toimitusjohtajana on aloittanut Lassi Hieta.
 • Petri Kylli on aloittanut Vita Laboratoriot Oy:ssä kemistinä.
 • Timo Kärnä on aloittanut Kauppahalli24:ssä tehtävässä Chief Commercial Officer.
 • Hanna Pere on aloittanut Apetit Oyj:llä tuotekehitys- ja portfoliopäällikkönä.
 • Laura Pokela on aloittanut laatupäällikkönä Helsingin Myllyssä.
 • Pia Pohja on aloittanut Kaupan liitossa lääkemarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä vastaavana johtajana.
 • Mikko Kymäläinen on aloittanut Haarla Oy:ssä tehtävässä Business Development Manager.
 • Bei Korpela on nimitetty Roal Oy:ssä tehtävään Formulation Scientist.