Heikki Manner

Kirjoittaja on Kehittyvä Elintarvike -lehden vakituinen avustaja ja Elintarviketieteiden Seuran kunniajäsen.

Kalajuttu 

Kala on suotavaa syötävää. Sitä pitäisi suodattaa vesistämme nykyistä enemmän, mutta tätä syötävää suodaan pöytiimme kotimaasta kovin vähän. Harvojen vielä…

Aaltoja ja kuplia 

Historian aaltoliike pätee syömiseen ja juomiseenkin, ruoka- ja juoma-aaltoja tulee ja menee. Kuplia on juomissa, ja ruuissakin niitä syntyy ja…

Energia-anarkia 

Elintarviketeollisuus käyttää Suomen teollisuudenaloista neljänneksi eniten energiaa. Ruuan valmistus on energiaintensiivistä teollisuutta – koneavusteista pilkkomista, silppuamista, jauhamista, sekoittamista, möyhentämistä ja…

Juomaan markkinat

Ihminen luovii elämänsä juomaan markkinoilla, sillä päivittäinen nesteytyksen tarve on pari litraa. Osa juomasta on murkinaa, sillä jotkut ruuat, kuten…

Oiva kone

Muuan yö näin unta, että Suomen elintarvikevalvonta oli toimiva ja kunnossa: Valvojat eivät valvottaneet valvottavia. Valvottavat eivät aiheuttaneet valvojille häiriöitä,…

Turvallisuus turvallaan

Elintarvikkeiden valmistusta valvoi ennen valvonta ja valvottavat valmistivat mahdollisimman hyvää valvottavaa. Nyt valmistajat valvovat itseään ja viranomaisvalvojat valvovat valvojia. Omavalvonnaksi…

OPINTOJEN EVÄÄT

Ammoin alkutuottajan alkeisopinnot saatiin kotoa, keskiasteen pestattuina palkollisina ja syventävä koulutus kotitilalla kantapään kautta. Viljelijät perehtyivät tuotantoonsa perusteellisesti ja erehtyivät…

Lehmätöntä maitoa

Eläinproteiinien biotekninen tuotanto kiinnostaa nyt kaikkialla. Käymisbiotekniikkaa käyttävät aloittavat yritykset ovat maailmanlaajuisesti saaneet sijoitusrahaa viiden miljardin dollarin edestä vuodesta 2013…