Suomalainen koulu- ja oppilaitosruokailu on kansainvälisesti ainutlaatuinen järjestelmä, joka tarjoaa päivittäin maksuttoman, ravitsemussuosituksiin perustuvan aterian jokaiselle oppilaalle. Käytännön toteutuksessa on kuitenkin haasteita, jotka vaikuttavat oppilaiden ruokailutottumuksiin ja hyvinvointiin.
Ryhmässä ja verkossa annettavalla elämäntapaohjauksella voidaan tukea keski-ikäisiä ja iäkkäitä miehiä terveyttä edistäviin ruokavaliomuutoksiin. Muutosten myötä pienenee myös tyypin 2…
Suomalaistutkimuksen mukaan ruokapalvelujen siirtyminen kohti kasvipainotteisempaa, ilmastoystävällisempää ja terveellisempää ruokatarjontaa ei lisää hävikkiä – ainakaan varhaiskasvatuksen ruokailuympäristössä.
WWF:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kannattavat uusien, kasvipainotteisempaan ruokavalioon ohjaavien ravitsemussuositusten huomioimista kaikissa julkisissa ruokapalveluissa. Suurin osa suomalaisista haluaa, että…
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset ja aikuiset saavat keskimäärin riittävästi luustolle tärkeitä kalsiumia ja D-vitamiinia, mutta luun aineenvaihdunta poikkeaa sekaruokavaliota noudattavista.
Perusopetuksen aikana oppilaalle tarjotaan yhteensä noin 1900 ateriaa. Ruokailuhetket ovat toistuvia, päivittäisiä tapahtumia, mikä vaikuttaa tapojen ja tottumusten muodostumiseen. Ei…
Lasten pähkinäallergiaan liittyvät vakavat allergiset reaktiot ovat yleistyneet – yleisin aiheuttaja on cashewpähkinä. HUSissa on käynnistynyt tutkimus, jossa kehitetään cashewpähkinän siedätyshoitoa 1–3-vuotiailla lapsilla. Pienten lasten cashewpähkinäallergian siedätyshoidosta ei ole toistaiseksi julkaistu tutkimustuloksia. Varhaislapsuudessa toteutettu siedätyshoito saattaa tulevaisuudessa vähentää pähkinäallergian esiintyvyyttä aikuisväestössä.
FM Riikka Partanen tarkastelee mediakasvatuksen ja positiivisen psykologian alan väitöstutkimuksessaan, miten ruokabloggaajat ymmärtävät bloggaamisensa roolin ruokasuhteessaan, oman toimijuutensa sosiaalisessa mediassa sekä hyvinvoinnin ilmentäjänä yleisemmin. Tutkimus paljastaa, että ruokabloggaaminen voi tuottaa hyvinvointia ja tukea ruokabloggaajien myönteistä ruokasuhdetta ja toimijuutta.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.