Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä kehitetään vuosien 2022–2025 aikana ravitsemustieteen tutkimusinfrastuktuuria, joka parantaa niin alueellisesti kuin kansallisesti koko…
Pysyvillä orgaanisilla ympäristömyrkyillä eli POP-yhdisteillä on havaittu yhteys maksasairauksiin Suomessa. Ihmiset altistuvat näille ympäristömyrkyille pääosin ravinnon, kuten kalan, hedelmien ja…
Resistentin tärkkelyksen lisääminen ruokavalioon voisi hidastaa ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin etenemistä muuttamalla suoliston mikrobikoostumusta, osoittaa kansainvälisen tutkijatiimin toteuttama tutkimus. Tulokset julkaistiin äskettäin Cell…
Päättelykyky on keskeinen taito oppimisessa ja erilaisten asiakokonaisuuksien hahmottamisessa sekä ongelmien ratkaisemisessa. Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan parempi ruokavalion kokonaislaatu,…
Tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että rasvaisen kalan käyttö pienensi lipofiilistä indeksiä henkilöillä, joilla oli heikentynyt sokeriaineenvaihdunta tai sepelvaltimotauti. Pienempi…
Lasten ja nuorten ruokatottumusten parantamiseksi tarvitaan moniammatillista yhteistyötä sekä ruokakasvatusta tukevia rakenteita. Ruokakasvatuksen mentori tai sparraaja voi auttaa kunnan ammattilaisia…
Nuoruusiässä aivot ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa ja erityisen herkät alkoholin käytön haitallisille vaikutuksille. Tuoreen tutkimuksen mukaan aivokuoren harmaa aine on ohentunut…
Yksilölliset tarpeet huomioiva elintapaohjaus saa syömiskäyttäytymisessä aikaan muutoksia, jotka edistävät pitkällä aikavälillä onnistunutta painonhallintaa, osoittaa tuore tutkimus. Suomalaisen Diabeteksen ehkäisytutkimuksen (DPS) aineistosta saatu tutkimustulos on merkittävä, koska painonhallinnassa onnistuminen pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Kuntien perusopetuksen opetussuunnitelmissa ruokakasvatus painottuu kouluruokailuun ja yläkoulun kotitalousopetukseen, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tehty kandidaatintutkielma. Ruokakasvatuksen eri teemoista suunnitelmissa käsiteltiin eniten…
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.