Ruoan ympäristöjalanjälkien laskentaan uusi ohjeistus – tavoitteena luotettavat ympäristöväittämät kuluttajille

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusi Ruoka-LCA-laskentaohjeistus auttaa elintarvikealan yrityksiä toteuttamaan nykyistä luotettavampia ja vertailukelpoisempia elinkaariarviointeja ruokatuotteille. Yhdenmukainen laskenta lisää kuluttajien luottamusta ympäristöviestintään.

Ruokatuotteiden ympäristöjalanjäljet, kuten hiilijalanjäljet, lasketaan tällä hetkellä vaihtelevilla menetelmillä. Tämä hankaloittaa vertailua ja saattaa heikentää kuluttajien luottamusta yritysten ympäristöväittämiin. Erot johtuvat esimerkiksi lähtötietojen laadusta, laskentamalleista, järjestelmärajauksista ja muista laskentaan liittyvistä oletuksista.

Luken juuri julkaisema Ruoka-LCA-laskentaohjeistus edistää vertailukelpoisia laskentatapoja, jotka mahdollistavat ruokatuotteiden ympäristövaikutusten arvioinnin koko elinkaaren ajalta. Tämä tukee yritysten reilua kilpailua ja auttaa kuluttajia tunnistamaan ympäristön kannalta parhaat tuotteet.

Yhdenmukaiset menetelmät edistävät ympäristön kannalta aidosti parempien ruokatuotteiden erottumista markkinoilla ja tukevat vastuullisempia kulutusvalintoja. Tämä avaa mahdollisuuksia myös ruokatuotteiden hiilimerkintäjärjestelmän kehittämiseksi ja mahdollistaa julkisten elintarvikehankintojen kilpailutuksen todellisin ympäristökriteerein”erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo.

Ohjeistus auttaa yrityksiä valmistautumaan tulevaan EU-lainsäädäntöön

Ruoka-LCA-laskentaohjeistus auttaa suomalaisia yrityksiä valmistautumaan tulevaan EU:n Green Claims-direktiivin vaatimuksiin, jotka edellyttävät ympäristöväittämien perustuvan todennettaviin tietoihin.

Ohjeistuksesta löytyy ohjeita muun muassa lähtötietojen keräämiseen ja laadun varmistamiseen, maatalouden ja muiden elinkaaren vaiheiden päästöjen mallinnukseen, järjestelmärajauksiin, raportointiin sekä kolmannen osapuolen verifiointiin. Ympäristövaikutuksista on huomioitu etenkin hiilijalanjälki eli ilmastovaikutus, vesistöjen rehevöityminen sekä veden käyttöä kuvaava vesiniukkuus.

Maankäyttö ja kulutusvaihe osaksi laskentaa

Ruoka-LCA-laskentaohjeistuksessa yksi keskeisimmistä uudistuksista on maankäytön ja maankäytön muutosten päästöjen huomioiminen. Tämä sisältää turvepeltojen hiilidioksidipäästöt, jotka ovat aiemmin jääneet laskennan ulkopuolelle. Myös metsän raivaukseen ja kivennäispeltoihin liittyvät päästöt sisällytetään arviointiin.

”Arviomme mukaan esimerkiksi turvemaalla viljellyn kauran hiilijalanjälki voi olla monikertainen verrattuna kivennäismaalla viljeltyyn kauraan. On tärkeää, että tuotekohtaiset päästöt tuodaan selkeästi esille sekä kotimaisten että tuontituotteiden osalta”, tutkija Anniina Lehtilä korostaa.

Toinen keskeinen uudistus on kulutusvaiheen sisällyttäminen osaksi tuotteen elinkaarta Euroopan komission ohjeistuksen mukaisesti. Tämä on olennaista, sillä joidenkin tuotteiden osalta esimerkiksi valmistustavat tai tarpeeton ruokahävikki voivat muodostaa huomattavan osan niiden hiilijalanjäljestä.

Luken, maa- ja metsätalousministeriön ja ruokaketjun yritysten sekä järjestöjen lisäksi Elintarvikkeiden elinkaariarviointimetodologian kehittäminen ja harmonisointi -hankkeeseen (LCAFoodPrint, 2021–2025)) osallistuvat Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus, VTT, LUT-yliopisto, Ympäristöministeriö ja WWF Suomi. Lisätietoja hankkeesta ja sen rahoittajista on LCAFoodPrint-verkkosivuillaHankkeen päärahoittajana toimii Makera (MMM). Lisäksi hanketta rahoittivat yli kolmekymmentä elintarvikealan yritystä ja toimialajärjestöä.

Tutustu uuteen Ruoka-LCA-laskentaohjeistukseen tästä linkistä

Nyt julkaistun laskentaohjeistuksen lisäksi Luke on julkaissut keväällä 2024 ohjeistuksen elintarvikkeiden ympäristöväittämien viestimisestä. Siitä löytyvät koostetut lain ja standardien vaatimukset sekä tutkijaryhmän suosituksia ympäristöväittämien laatimiseen. Viestintäohjeistukseen tästä linkistä

Katso myös: