
Politiikkasuositus: Yhdenmukaisten elinkaariarviointien valtavirtaistuminen edellyttää ruoka-alalta yhteisten pelisääntöjen käyttöönottoja ja tukea päättäjiltä
Yhdenmukainen elinkaariarviointi (LCA) luo luotettavan perustan ympäristökestävälle ruoantuotannolle ja kulutukselle. Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut suosituksen päättäjille ja ruoka-alan toimijoille, jotta elinkaariarvioinnin menetelmät yhdenmukaistettaisiin ja otettaisiin laajasti käyttöön,
Ruoankulutuksen ympäristökestävyyttä voidaan edistää vain, jos saatavilla on vertailukelpoista tietoa koko tuotantoketjusta. Tietoa ruoantuotannon ympäristöjalanjäljistä, eli tuotteiden koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista, voidaan käyttää esimerkiksi kuluttajaviestinnässä ja päätöksenteossa.
”On kaikkien etu, että ruokatuotteiden ympäristöjalanjäljet ja -väittämät ovat luotettavia, läpinäkyviä ja vertailukelpoisia”, tutkija Marita Kettunen Lukesta sanoo.
Luke laati elintarvikealan toimijoille ja päättäjille suositukset, joilla edistetään yhdenmukaisten elinkaariarviointimenetelmien käyttöönottoa:
1. Yritysten tulisi käyttää yhdenmukaisempia LCA-menetelmiä, ja laskennan lähtötietojen tulisi pohjautua tuotantoketjusta kerättyihin tietoihin.
2. Yritysten tulisi viestiä ruokatuotteidensa ympäristöjalanjäljistä kuluttajille yhdenmukaisin tavoin.
3. Poliittisten päätöksentekijöiden ja viranomaisten tulisi edistää elinkaariarviointien toteuttamista ruoka-alalla nykyistä yhdenmukaisemmilla menetelmillä T&K-investointien, sitoumusten sekä merkintäjärjestelmän avulla.
4. Julkisten hankintojen kriteerien ja muiden ohjauskeinojen suunnittelussa tulisi käyttää elinkaariarviointien tuottamaa tietoa entistä enemmän.
Entistä luotettavampia ja vertailukelpoisempia elinkaariarviointeja voidaan hyödyntää ruoankulutuksen ja -tuotannon kestävyyden edistämisessä.
”Vankka tietopohja on välttämätön, mikäli yhteiskunnassa halutaan ottaa käyttöön taloudellisia ohjauskeinoja, kuten ympäristöperustainen moniportainen ALV-kanta tai haittavero. Ruokavalintoja tulee edistää kokonaisuutena kansallisten ravitsemussuositusten mukaisesti”, painottaa erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.
Yrityksiltä voitaisiin edellyttää elinkaariarviointeja ja yhdenmukaista kuluttajaviestintää ympäristöjalanjäljistä. Tutkijoiden mukaan alan toimijat voivat tarvita elinkaariarvioinnin yhdenmukaistamiseen tukea päätöksentekijöiltä. Elinkaariarviointien valtavirtaistamiseksi yhteiskunnassa tarvitaan T&K-investointeja, vapaaehtoiset sitoumuksia, julistuksia ja merkintäjärjestelmiä.
”Erityisesti pk-yritykset voivat kaivata tukea ja resursseja LCA-laskennan edistämiseen”, toteaa Katajajuuri.
Luke on aiemmin kehittänyt ruoka-alan sidosryhmien kanssa elintarvikealalle kansallisen laskentaohjeistuksen ympäristöjalanjälkien laskentaan. ”Ohjeistuksemme on yksi keskeinen keino edistää yhdenmukaisempaa laskentaa”, postdoc-tutkija Anniina Lehtilä sanoo.
Tutustu politiikkasuositukseen ja ohjeistuksiin
Suosittelemme artikkelia

Elintarviketeollisuus haluaa investoida – ”Lisätään vauhtia kasvun hyvään kierteeseen”

Parempi tehty kuin täydellinen

Intia pyrkii johtavaan asemaan uusien proteiinien teollisuudessa

Luken selvitys: ruoka-ala työllistää Suomessa 320 000 henkeä

Tutkimuksen ja yritysten yhteistyöllä potkua kotimaiseen kalatuotantoon
