Elintarviketekniikan insinöörikoulutus käynnistyy lahjoittajien tukemana

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Kouvolan kampuksella käynnistyy syksyllä 2023 ainutlaatuinen, kasvipohjaiseen elintarviketekniikkaan keskittyvä insinöörikoulutus. Vastaavaa ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ei ole tarjolla muualla Suomessa.

Aloite uuden koulutuksen kehittämisestä syntyi työelämässä, ideoijana yrittäjä Raino Kukkonen. Kouvolassa on valtakunnallisesti huomattavaa elintarvikkeiden raaka-aineiden alkutuotantoa ja merkittävää jalostusta. Ala on vahvassa kasvussa, ja kymenlaaksolaiset yritykset ovat viestineet alan huutavasta osaajapulasta. Myös viimeaikaisten globaalien tapahtumien vuoksi elintarvikealan painoarvo on entisestään korostunut.  

Koulutuksen käynnistämisen edellytyksenä on ollut erillinen ulkopuolinen rahoitus.  

– Nykyinen ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli tuottaa perusrahoitusta tutkinnoista täysimääräisesti vasta kahdeksan vuoden kuluttua koulutuksen käynnistämisestä. Siihen mennessä ammattikorkeakoululle on kertynyt kuluja noin 4 miljoonaa euroa. Lahjoitukset käytetään kokonaisuudessaan tämän uuden koulutuksen toteutukseen. Kiitämme kaikkia lahjoittajia, jotka ovat mukana mahdollistamassa uudenlaisen osaamisen synnyttämistä alueellemme, varatoimitusjohtaja, vararehtori Mirja Toikka kiittää.  

Neuvotteluja on edelleen käynnissä potentiaalisten lahjoittajien kanssa. Tähän mennessä lahjoituksia ovat myöntäneet Kouvolan kaupunki,  Kymenlaakson Osuuspankki,  Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö,  Raino Kukkonen, HoviRuoka Oy, Kouvolan Lakritsi Oy, Kouvolan Vesi Oy ja Kymenlaakson Jäte Oy. 

Kehittyvä elintarviketekniikka haussa keväällä 2023 

Kehittyvä elintarviketekniikka -koulutus on tarjolla ensimmäistä kertaa kevään 2023 yhteishaussa. Aloituspaikkoja on 30 ja opinnot alkavat syksyllä 2023. Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto neljä vuotta. Koulutuksesta valmistuu tutkintonimikkeellä insinööri (AMK). 

Opinnoissa perehdytään erityisesti kasviperäisten raaka-aineiden prosessointiin ja tuotekehitykseen, turvalliseen käsittelyyn ja pakkaamiseen sekä tuotteistamiseen. Työtehtävät voivat liittyä esimerkiksi prosessiohjaukseen, tuotannonsuunnitteluun, tuotekehitykseen, laadunhallintaan ja myös viranomaistehtäviin, yrittäjyyteen tai myyntiin liittyviin tehtäviin.