Espoolainen hunaja ja nurmijärveläinen kuusenkerkkä uusiksi tuotteiksi 

Lähiruokayrittäjien toivetta yhdistää hunaja ja kuusenkerkkä uudeksi tuotteeksi työstettiin bio- ja kemiantekniikan opiskelijoiden tuotekehitysprojektissa.

Espoon hunajan Aytaç Manilacılle ja 6kerkän Riitta Puolakalle oli asiakasrajapinnasta kantautunut korviin, että hunajakuusenkerkkämakeisille ja -siirapille voisi olla kysyntää.  

Metropolia ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat lähtivät Urban & Local -hankkeessa1 miettimään lähiruokayrittäjien kanssa, millaisia tuotteita ja pakkauksia raaka-aineista voitaisiin kehittää. 

Alustavien koekeittiötason testauksien ohella selvitettiin mahdollisuuksia suuremman mittakaavan valmistukseen. Lisäksi huomioitiin lainsäädännön näkökulmia: tuoteturvallisuutta, pakkausmerkintöjä ja -materiaaleja. Koekeittiöreseptit testattiin ja maistatettiin Metropolia ammattikorkeakoulun elintarviketekniikan laboratoriossa. 

Hunaja ja kuusenkerkkä uudeksi tuotteeksi 

Hunajan käyttö kovan makeispastillin valmistuksessa tuntui luontevalta. Maku sopi pastilliin ja pysyi vahvana. Kuusenkerkän käyttö vaati puolestaan useita erilaisia kokeiluja. Kuusenkerkästä ja hunajasta valmistettu siirappi haastoi tuotekehittäjiä aluksi rakenteen ja maun kanssa, mutta viimeisissä versioissa siirappi koettiin houkuttelevaksi ja potentiaaliseksi.  

Makeispastilleja maistatettiin kehityksen eri vaiheissa. Siirappia vietiin myös ravintolakeittiöasiakkaille maistettavaksi. Kehitystyön aikana makeisten rakenne ja ulkonäkö saatiin toimivaksi. Kuusenkerkän maun voimistaminen tuotteessa vaatii vielä kehitystä. 

Vaikka pastillituotekehitys ei päätynyt pilot-mittakaavan kokeiluun, yritysten edustajat olivat tyytyväisiä projektiin. Yhteistyö ammattikorkeakoulun kanssa tarkoitti, ettei yrittäjien aikaa tai resursseja kulunut koekeittiökokeiluihin. Yritykset arvostivat opiskelijoiden tiedonhankintaa, kontaktien luomista ja tuoreita näkökulmia. Myös elintarviketyöskentelyyn sopivia laboratoriotiloja ja välineitä pidettiin hyödyllisinä. Projektissa yhdistyi niin opiskelijoiden, lähiruokayrittäjien, opettajien kuin hankkeen muidenkin yhteistyötahojen moniammatillinen yhteistyö. Vaikka Urban & Local -hankkeen yhteydessä uusi hunajakuusenkerkkätuote ei nähnyt päivänvaloa, se antoi uusia oivalluksia ja ideoita yhteistyöyrityksille.