Ruuan turvallisuuden työmyyrä
Ravintolatoimenjohtaja Sonja Rikkinen sanoo, ettei liikaa voi siivota. Hän ohjaa työntekijöitä turvallisuusstandardien noudattamiseen omalla esimerkillään.
– Tässä työssä pikkutarkkuus on etu, ja se on myös asiakkaan etu, Sonja Rikkinen sanoo.
Rikkinen palkittiin Food Folk Suomi Oy:n eli Suomen McDonald’sin Food Safety Hero 2024 -tunnustuksella Maailman ruokaturvallisuuspäivänä 7.6. Hänen vastuullaan on kolme ravintolaa: Porvoon, Tuupakan ja Porttipuiston McDonald’sit.
Hän aloitti McDonald’s -uransa työntekijänä 16 vuotta sitten, ja on edennyt portaittain nykyisiin tehtäviinsä. Työnkuvaan alkoi tulla laajempaa vastuuta ruokaturvallisuuden valvomisesta vuoropäälliköksi kouluttautuessa.
Puhtauden ja raaka-aineiden käsittelyn omavalvonnalla on tärkeä rooli päivittäisessä työssä. Ravintolaketjulla on omat sisäiset ohjeensa omavalvontaan, ja päivittäisiin tehtäviin kuuluu huolehtia että nämä toteutuvat jokaisessa ravintolassa tarkalleen. Ketjun tiedotteista taikka jo olemassa olevista ohjeistuksista saa lisävinkkejä esimerkiksi siivoukseen. Tärkeää on myös tuoda käytäntöön ketjulta tiedotetut mahdolliset muutokset turvallisuuskäytäntöihin ja huolehtia, että tieto saavuttaa koko henkilökunnan.
– Kun omavalvonta tehdään oikein ja huolellisesti, ei Oiva-tarkastuksia tarvitse jännittää, Rikkinen sanoo.
Perusvalvonnan lisäksi elintarvikehygienian eri osa-alueet korostuvat eri aikoina. Kesäkuumien tultua työntekijöitä muistutettiin erityisesti raaka-aineiden säilytyslämpötilojen tarkkailusta. Korona-aikana pintojen siistimisen tärkeys korostui entisestään.
– Onneksi korona-ajat ovat takana, mutta sieltä jäi myös hyviä käytänteitä päivittäiseen toimintaan, Sonja Rikkinen sanoo.
Rikkisen luotsaamissa ravintoloissa on yli 150 työntekijää, joiden taustat ja työkokemus ovat hyvin erilaisia. Hän motivoi työntekijöitä siisteyteen omalla esimerkillään. On myös tärkeää käydä työntekijöiden kanssa läpi syy-seuraussuhteita ja perustella, miksi tietyllä tavalla on toimittava.
– Jatkuva havaintojen tekeminen työympäristössä ja välitön valmentaminen on tärkeä menetelmä, jolla saadaan nopeasti tieto eteenpäin koko henkilökunnalle, Rikkinen sanoo.
Ravintolayrittäjä Miia Makkonen kiittää Rikkistä poikkeuksellisen hyvästä paneutumisesta ruokaturvallisuusasioihin.
– Sonjassa on poikkeuksellista se, että hän ei vain lue ohjeita, vaan elää ja hengittää niitä.
Food Folk Suomi Oy jakoi tänä vuonna kaksi Food Safety Hero -palkintoa, joista toisen sai Kaivokselan McDonald’sin ravintolajohtaja Katarina Malinen.
Nimityksiä
ELT Riitta Rahkila on nimitetty erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon (ETL) 12.8.2024 alkaen. Hänen vastuullaan ovat elintarvikkeiden mikrobiologiseen turvallisuuteen liittyvät asiat sekä sektorivastuina Liha- ja siipikarjateollisuusyhdistys, Suomen Meijeriyhdistys, Valmisruokateollisuusyhdistys ja Rehuteollisuusyhdistys.
Risto Lahti on aloittanut Atria Suomen yhteiskuntasuhdejohtajana. Hän työskenteli aiemmin Itikka osuuskunnan ja Lihakunnan toimitusjohtajana.
KTM Jukka Erlund on nimitetty Fazer-konsernin uudeksi talous- ja rahoitusjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Hän aloitti tehtävässään 1.6.
Olli Heikkilä on aloittanut Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajana. Hän siirtyi tehtävään Olvin markkinointijohtajan paikalta.
Linda Lukkarinen on aloittanut Arla Oy:n brändi- ja vastuullisuusjohtajana.
KTM Pasi Flinkman on nimitetty Raisio Oyj:n toimitusjohtajaksi. Flinkman aloittaa työssään 15.6.2024. Hän siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Aku Vikström on nimitetty Orkla Foods Europe Oy:n toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään viimeistään 1.9.2024. Siihen asti hän jatkaa NoHo Partnersin toimitusjohtajana.
Mika Tilli on nimitetty 1.7.2024 alkaen HKScanin talousjohtajaksi (CFO) sekä konsernin johtoryhmän jäseneksi.
MMM, KTM Karri Kunnas on valittu Boreal Kasvinjalostus Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän siirtyy tehtävään Foodwestin toimitusjohtajan tehtävistä.
Tero Tynkkynen on nimitetty Fazer-konsernin kaupallisen yksikön johtajaksi ja Fazer-konsernin johtoryhmän jäseneksi. Hän on toiminut väliaikaisena kaupallisena johtajana 1. maaliskuuta 2024 lähtien.
Tuula Loikkanen on aloittanut Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajana. Loikkanen siirtyi tehtävään toimitusjohtajan paikalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry:stä.
Eeva Mäki on aloittanut Hesburgerin kansainvälisenä vastuullisuuspäällikkönä. Hän vastaa Hesburgerin kaikkien toimintamaiden pakkaus-, ympäristö- ja vastuullisuusasioista. Tätä ennen hän toimi Hesburgerin tuotekehityspäällikkönä.
MMM Matti Väänänen on nimitetty Arctic International Oy:n toimitusjohtajaksi. Hän toimii edelleen myös Bonne Juomat Oy:n toimitusjohtajana.
Keittiömestari Reima Rönnqvist on valittu Arctic International Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi. Hän on aikaisemmin toiminut yrittäjänä Makunuotta Oy:ssä.
Paula Leinonen on nimitetty Arvid Nordqvist Suomen tuotepäälliköksi.
Petri Tiainen on nimitetty Bonne Juomat Oy:n uudeksi avainasiakaspäälliköksi päävastuualueena kotimaan vähittäiskauppa.
ETT Saara Sammalisto on aloittanut LAB-ammattikorkeakoulussa Food Pilot Plant -tuotekehitysympäristön laboratoriovastaavana.
Jaana Heinonen on aloittanut Moilas Oy:n myyntipäällikkönä.
Maria Soini on aloittanut Apetit Oy:n myyntipäällikkönä.
Sami Törmä on aloittanut Global Head of Marketing -roolissa Fiksuruoka-verkkokaupassa.
Juha Korhonen on aloittanut New Business Managerina Nielsen IQ:ssa.