Laaja kokemus tärkeää tehdassuunnittelussa

Kimmo Kaitila Oy ja RE-Consulting Oy ovat sulautuneet RE-Suunnitteluun. Toimitusjohtaja, arkkitehti Juhani Takkisen mukaan muutoksen ei pitäisi näkyä asiakkaalle mitenkään.

– Yhteyshenkilöt ja -tiedot säilyvät ennallaan. Useampia suunnittelualoja koskevassa toimeksiannossa asiakkaalla on yksi taho, johon olla yhteydessä, Takkinen tarkentaa.

RE-Suunnittelu Oy:n tärkein asiakas on elintarviketeollisuus. Yrityksen erikoisosaamista ovat hygieenisten ja aseptisten tuotantoprosessien suunnittelu ja tilojen suunnittelu, joissa tarvitaan puhtautta ja turvallisuutta, kuten tuotannon korkeahygieniatilat ja laboratoriot sekä logistiikkakohteet.

– Tunnemme elintarvikeketjun pellolta pöytään. Laaja kokemus erilaisista kohteista tuo toimintaamme syvyyttä ja asiakkaalle tuoteturvallisuutta, Takkinen tiivistää.

Elintarviketeollisuudessa on menossa nyt kova investointibuumi. Toisaalta monet tuotantolaitokset turvaavat korona-aikana tuotantoa ja siirtävät investointiprojekteja tuonnemmaksi. Esisuunnittelutöille ja selvityksille on kuitenkin ollut kysyntää.

Tavoitteena turvallinen tuotantoprosessi

Turvallisen tuotantoprosessin suunnitteleminen vaatii osaamista ihmisten toiminnasta, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden logistiikasta pieniinkin suunnitelmien yksityiskohtiin saakka.

– Investointihankkeen läpivienti sisältää paljon kertaluonteisia asioita, joiden hoitaminen on hyvä antaa suunnittelun ja projektinhallinnan ammattilaisten hoidettavaksi. Toisaalta ei saa unohtaa tilaajan asiantuntijoiden korvaamatonta roolia projektiorganisaatiossa. Heidän tehtävänään on antaa muun muassa oikeat lähtötiedot ja kokemusperäistä tietoa laitevalintoja tehtäessä.

Tuotantotilojen suunnittelussa kaikki lähtee prosessin vaatimuksista. Sen vaatimat tilantarve ja käyttöhyödykkeet pitää selvittää. Investointiprojektissa kannattaa tehdä tarpeeksi laaja esisuunnitelma, jossa päästään käsiksi kustannuksiin.

– Monesti toteutus tapahtuu tuotantoa keskeyttämättä, jolloin työmaan vaiheistukset, suojaukset ja muut toteutuksen vaatimat toimenpiteet tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa, Takkinen sanoo.

Tulevaisuuden tehdas joustava

RE-Suunnittelun työssä näkyy kasvipohjaisten tuotteiden kulutuksen kasvu.

– Kestävä ja kannattava tuotanto luovat perustan suomalaisen elintarviketeollisuuden menestymiselle. Mukana on yllättävän paljon pieniä toimijoita, jotka etsivät ratkaisuja toimintansa skaalaamiseen. Ehkä joukossa on niitä, jotka vievät suomalaista elintarviketeollisuutta näkyvästi ulkomaille. Markkinointi- ja tuotantoresurssien turvaaminen uusille yrittäjille olisi tärkeää, Takkinen tähdentää.

Tulevaisuuden elintarviketehtaan hän näkee laitoksena, jossa nappia painamalla saa tuutista ulos tuotetta kuin tuotetta, mutta se odottaa vielä toteuttajaansa.

– Kuluttajien vaatimukset vaihtuvat, ja elintarvikeprosessien tulisi joustaa mukana. Myös sivuvirtojen hyödyntämistä kannatta miettiä. Kestävän kehityksen näkökulmasta tulevaisuuden elintarviketehdas on energiaomavarainen ja tilaratkaisultaan helposti muunneltavissa tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi. Se on tehdas, jossa jäljitettävyys ja tuoteturvallisuus ovat aukottomia.

Nimityksiä

 • Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström on nimitetty Arla Ruotsin toimitusjohtajaksi 1.6.2021 alkaen. Ruotsin nykyinen toimitusjohtaja Patrik Hansson siirtyy johtamaan Arlan toimintoja Saksassa.
 • Huhtamäen Fiber Foodservice Europe-Asia-Oceania -liiketoimintojen johtaja Eric Le Lay on nimitetty European Paper Packaging Alliance:n (EPPA) puheenjohtajaksi 24.3.2021 alkaen.
 • DI Petri Tolonen on nimitetty CH-Bioforce Oy:n toimitusjohtajaksi 1.1.2021 alkaen.
 • Rasmus Diesen on nimitetty Arlan Suomen talousjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 1.4.2021 alkaen.
 • MMM Anna Vainikainen on aloittanut liikkeenjohdon vastuullisuusasiatuntijana KPMG Oy Ab:ssä.
 • TkT Jyri Maunuksela on nimitetty johtavaksi asiantuntijaksi Luonnonvarakeskuksessa tutkimusalueenaan biojalostamotekniikka
 • Mikko Järvinen on aloittanut markkinointijohtajana HKScan Finland Oy:ssä.
 • Raul Hartman on nimitetty Valion pakkauskehityspäälliköksi.
 • Kimmo Vesterinen on siirtynyt Trimaster Oy:stä Multivac Oy:n varatoimitusjohtajaksi. Tero Mäkinen on aloittanut Multivacin myyntipäällikkönä. Mikko Jalkanen jatkaa elintarvike- ja lääketeollisuuden pakkausratkaisujen myynnissä vanhempana myyntipäällikkönä. Timo Leppänen vastaa after sales -palveluista ja Hannes Fahllund leipomokoneliiketoiminnasta.
 • Lara Saulo on nimitetty Fazer Leipomot -liiketoiminta-alueen johtajaksi 1.3.2021 alkaen.
 • Tanja Muranen on aloittanut Linkosuo-yhtiöiden markkinointipäällikkönä 4.1.2021.
 • Piia Soininen-Tengvall on nimitetty Fazer-konsernin pakkauskehityksestä vastaavaksi johtajaksi.
 • ETM, insinööri (AMK) Niko Nurminen on nimitetty Bedika Oy:n toimitusjohtajaksi 1.3.2021 alkaen. Bedikan toimitusjohtajana vuodesta 2003 toiminut Tarmo Ahonen on siirtynyt myynnin projektitehtäviin.
 • Maarit Nissinen on aloittanut tuotekehittäjänä Valiolla.
 • Elina Rantanilkku on nimitetty PA-Hun pakkaussuunnittelijaksi 1.3.2021 alkaen.
 • MBA, BBA Terhi Liukkonen on aloittanut Meira Novan hankintajohtajana.
 • JTJ-Sales Oy:n ja Mesmecin laitevälitysliiketoiminnat yhdistyivät Foodmec Oy:ksi. Liiketoimintajohtajaksi on nimitetty Jan Isaksson ja tuotepäälliköiksi Tomi Tanayama (jalostus ja valmistus), Veli Tiainen (kone- ja laiteratkaisut) ja Teemu Mattila (tarvikkeet). Myyntijohtajaksi ja tuotepäälliköksi (teurastamo ja leikkaamo) on nimitetty Janne Engman ja huoltopäälliköksi Jouni Korkia-Aho. Jukka Alanen ja Juha Riekkinen työskentelevät vanhempina neuvonantajina.
 • Samuli Strömberg on nimitetty Lemtapes Oy:n toimitusjohtajaksi.
 • Leena Fedotov on aloittanut yhtiökumppanina Boston Consulting Groupissa.
 • Pirita Kaunisto on aloittanut konsulttina Qualita Laatukonsultointi -yrityksessään.
 • Puhdistamon perustaja Joni Laiho on nimitetty Biomed Oy:n terveysliiketoiminnasta vastaavaksi johtajaksi.
 • ETT Mari Eskola on aloittanut johtavana konsulttina kemikaalitiimissä Ecobio Oy:ssä Helsingissä 1.3.2021 alkaen.