Hygienia ohjaa suunnittelua solumaataloudessa 

Elintarvikealalla tärkeä hygienia pohjustaa tuoteturvallisuutta. Mikrobeita hyödyntävässä solumaataloudessa hygieniavirhe voi jopa kaataa koko järjestelmän.

Ruokasektori kasvaa sekä luomalla uusia arvoketjuja että lisäämällä perinteisten toimialojen myynnin arvoa. Luonnonvarakeskuksen selvityksen (Kaukovirta & Jansik 2024) mukaan kaksi merkittävää uutta arvoketjua ovat kasviproteiinituotteet, jotka korvaavat lihaa, sekä solumaatalous. 

Solumaatalouden kustannuskilpailukykyiset vaihtoehdot ovat joko edullisesti tuotettavia ja helposti jatkojalostettavia komponentteja tai rakenteellisesti monimutkaisia korkean lisäarvon tuotteita. 

Täsmäfermentaatio mahdollistaa myös haluttuja ominaisuuksia tuoteluokissa, joissa niiden puute on ollut merkittävää. Täsmäfermentaation avulla näitä komponentteja kuten ovalbumiinia tai kaseiinia voidaan tuoda myös kasvipohjaisten tuotteiden markkinoille. 

Luvat kuntoon 

Olipa kyseessä vanhan tuotantotilan muokkaaminen uuden prosessin tarpeeseen tai täysin uuden tehtaan rakentaminen, on huomioitava hyvissä ajoin sen tarvitsemat luvat. Esimerkiksi rakennus- ja ympäristöluvan...

Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!

Liity jäseneksi