
Kasviproteiiniainesosien tuotantoa tarvitaan Suomeen
Useissa selvityksissä ja politiikkasuosituksissa on tuotu esiin tarve tehtaalle, jossa tuotetaan kotimaisten kasviproteiinituotteiden ainesosia. Mutta kuka kantaisi taloudellisen riskin?
Kehittyvän Elintarvikkeen haastattelemat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kasviproteiini-ingredienttien tuotantoa tarvitaan Suomeen. Omavaraisuus niissä lisäisi huoltovarmuutta, ja myös kasviproteiiniarvoketjun vientipotentiaali voisi olla merkittävä.
– Kasviproteiinipuoli on heikoilla kantimilla verrattuna muihin tuotantosuuntiin. Suomalaisesta herneestä 80 prosenttia ja härkäpavusta 95 prosenttia menee nyt rehuksi, ja meille tuodaan proteiinikonsentraatteja. Jos kasviproteiinien arvoketjua halutaan nostaa, olisi järkevää ottaa koko ketju haltuun. Ainesosateollisuus on ainoa puuttuva osa, sanoo erikoistutkija Csaba Jansik Luonnonvarakeskuksesta.
– Selkeä ja kriittinen pullonkaula kasviproteiinialan arvoketjun kehittämisessä on ainesosateollisuuden puute. Vasta kun pystymme tuottamaan korkealaatuisia ainesosia, voimme rakentaa toimivan arvoketjun. Vaikka suomalaiset yritykset ovat lanseeranneet innovatiivisia kasviproteiinituotteita, liiketoiminta on edelleen riippuvainen tuoduista...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksiSuosittelemme artikkelia

Viennin vauhdittajat

Tervetuloa meille töihin

Tulevaa polttoainetta

EIT Food julkaisi suositukset proteiinilähteiden monipuolisuuden edistämiseksi
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella

Kommentit