
Happy Plant Protein keräsi 1,8 miljoonan euron rahoituksen – menetelmä parantaa kasvipohjaisten elintarvikkeiden kotimaisuusastetta
VTT-taustaisen Happy Plant Protein Oy:n menetelmällä voi parantaa korkealaatuisten kasviperäisten proteiinien saatavuutta ja samalla Suomen proteiiniomavaraisuutta.
Suomalainen elintarviketeknologian startup ja VTT:n spin-off-yritys Happy Plant Protein Oy on kerännyt 1,8 miljoonan euron siemenrahoituksen Nordic Foodtech VC:n johdolla. Rahoituskierroksessa on mukana Butterfly Ventures VC, ja hanketta tukee myös Business Finland. Rahoituksen avulla yritys jatkaa patentoidun teknologiansa tutkimusta ja kehittämistä.
Uuden menetelmän takana on joukko VTT:n tutkijoita, jotka löysivät tehokkaan erotusmenetelmän tuottaa kasviproteiinijaetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.
Prosessissa voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Tämä mahdollistaa uusien tuotteiden nopean kehityksen ja pääsyn markkinoille. Teknologia on kustannustehokas ja ympäristöystävällinen, eikä siinä käytetä kemikaaleja.Lisäksi tuotetut ainesosat ovat helposti hyödynnettäviä.
Tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että suurille elintarvikebrändeille. Teknologia tarjoaa mahdollisuuden tuottaa omia kasviproteiinituotteitaan, mikä vähentää riippuvuutta ulkomaisista proteiinintuottajista.
Tuotantokustannukset alemmas
Nykyiset korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita: esimerkiksi isolaattitehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. Happy Plant Proteinin teknologian avulla investointi- ja käyttökustannuksia voidaan vähentää jopa 90 prosenttia nykyisin käytettyyn proteiini-isolaattiprosessiin verrattuna. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.
– Ruokaturvan ja elintarvikkeiden kestävän valmistustavan parantaminen edellyttävät uusia, tehokkaampia ruoantuotantomenetelmiä. VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, sanoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson.
Karlssonin mukaan ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien kuten palkokasvien jalostusarvoa. Tällainen toimintamalli ohittaa perinteisen globaalin toimitusketjun ja mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön, mikä pienentää ruuantuotannon ja kuljetuksen hiilijalanjälkeä.
– Myymällä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille Happy Plant Protein tukee kestävän elintarvikejärjestelmän luomista sekä tarjoaa ratkaisun paikalliseen proteiinituotantoon, toteaa Karlsson.
Happy Plant Protein on ollut mukana VTT LaunchPad -yrityshautomossa, jonka tehtävänä on kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa spin-off-yrityksiksi. Hautomo tuo yhteen VTT:n tutkijat ja IPR-tarjoaman sekä liiketoimintaosaamisen ja sijoittajat ja tukee tiimejään kehittämään VTT:n immateriaalioikeuksia rahoitettaviksi spin-off-yrityksiksi.
Suosittelemme artikkelia

Kasviproteiiniainesosien tuotantoa tarvitaan Suomeen

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti vauhdittui – kauraa vietiin Saksaan ennätysmäärä

Oddlygood ostaa Plantin

The world’s most sustainable protein Solein® unveiled in Singapore, marking the first taste of the future
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella
