VTT:n lehdistötiedote

Hyönteisproteiinia elintarviketuotannon sivuvirroista: VTT:ltä spinnaavalle Volare Oy:lle 0,7 miljoonan euron rahoitus Maki.vc:ltä

Hyönteisproteiineilla voidaan pienentää merkittävästi rehu-, lemmikkieläinruoka- ja kosmetiikkateollisuuden ympäristökuormitusta. VTT:n spin-off-yritys Volare Oy tuottaa elintarviketuotannon sivuvirroista, esimerkiksi viljojen syömäkelvottomista osista, laadukkaita proteiineja ja öljyjä korvaamaan muita eläinproteiineja, soijaa ja palmuöljyä. Ensitöikseen yritys keräsi Maki.vc:ltä 0,7 miljoonan euron rahoituksen. Kyseessä on tähän mennessä suurin hyönteisalan yritykselle myönnetty rahoitus Suomessa. VTT sijoittaa yritykseen teknologiaa.

Suomelle terveyttä ja kestävää kehitystä edistävä elintarviketutkimuksen strategia

Aika on kypsä Suomen ruokajärjestelmän muutokselle. VTT, Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Ruokavirasto määrittivät elintarviketutkimukselle suunnan, joka ohjaa Suomea keskeiseksi toimijaksi terveelliseen ja kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä. Samalla Suomi luo uusia talouskasvun mahdollisuuksia.

VTT ja EIT FAN kutsuvat startupeja ruoka-alan kiihdyttämöön – Kannustimena viime vuoden erinomaiset saavutukset

Kymmenen ruoka-alan startupia haki eväitä kansainväliseen menestykseen ensimmäisestä kiihdytysohjelmasta, joka järjestettiin viime kesänä VTT:n vetämässä FAN Nordic Hubissa. Haku tämän vuoden ohjelmaan on nyt auki. Tiimejä valmentavat VTT:n ja Helsingin yliopiston rinnalla lukuisat asiantuntijat kansainvälisillä markkinoilla toimivista yrityksistä.

Vähähiilisten muovikalvojen tutkimusympäristöt nyt valmiina yritysten tuotekehityskäyttöön Pirkanmaalla

Uudet muovikalvoratkaisut kiinnostavat yrityksiä: Miten ja mistä hyvä muovikalvo valmistetaan? Täyttääkö se kiertotalouden vaatimukset? Voiko kompostoituva muovikalvo olla myös hyvänlaatuinen ja ominaisuuksiltaan riittävä? VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Ekokumppanit Oy ovat muodostaneet osaamiskeskittymän Pirkanmaalle, jonka avulla yritykset saavat vastauksia vähähiilisten kalvoratkaisujen tuotantoon liittyviin haasteisiin. Yrityksillä on nyt mahdollisuus nopeuttaa tuotekehitystään PIHI-hankkeessa (Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut) kehitetyissä tutkimusympäristöissä.

Selluloosapohjaisen elintarvikepakkausmateriaalin kehitys on edennyt teollisen tuotannon testaukseen

VTT testaa selluloosasta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-muovikalvoa elintarvikepakkausten tuotantoon yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa. Uusiutuvista ainesosista valmistettua Thermocell-muovimateriaalia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. Kehitystyön ansiosta monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia ja yhteistyö on edennyt teollisen tuotannon testaukseen.

Rypsin puristekakusta kehitettiin uusi ja merkittävä proteiinilähde

Tulevien sukupolvien riittävän proteiinitarpeen tyydyttäminen luonnonvaroja kestävästi käyttäen on maailmanlaajuinen haaste. Öljynpuristusteollisuuden sivutuotteena syntyvällä rypsin puristekakulla on huikea potentiaali arvokkaiden proteiinien, ravintokuitujen ja bioaktiivisten yhdisteiden kestävänä lähteenä ravinnossamme. VTT:n johtamassa yhteistyöhankkeessa kehitettiin menetelmiä, joilla rypsin puristekakkua voidaan hyödyntää elintarvikkeissa ja niiden ainesosissa merkittävänä proteiinin ja ravintokuidun lähteenä.

VTT:n sitrushedelmän kuoria hyödyntävä teknologia mahdollistaa kasvipohjaiset, kierrätettävät muovipullot

Siirtyminen fossiilipohjaisesta uusiutuvaan biomuoviin edellyttää uusien ratkaisujen käyttöönottoa. VTT kehitti teknologian, joka tarjoaa mahdollisuuden biopohjaisten PEF-muovipullojen valmistuksen korvaamaan fossiilipohjaiset PET-pullot. Teknologia perustuu pektiinipitoisen maatalousjätteen, kuten sitrushedelmien kuorien ja sokerijuurikasmassan käyttöön raaka-aineena. Muovipullojen hiilijalanjälki on puolitettavissa, jos niiden PET-polymeerit korvataan PEF-polymeereillä. Materiaali pidentää samalla elintarvikkeiden hyllyikää.

Muovia voitaisiin vähentää etenkin makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa

Meressä ja maaperässä hajoamattoman muoviroskan määrään voitaisiin vaikuttaa vähentämällä muovia erityisesti makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa. VTT:n johtamassa Package-Heroes-tutkimushankkeessa tarkasteltiin elintarvikepakkauksissa käytettäviä pakkausmateriaaleja ja tunnistettiin tuoteryhmät, joissa muovin vähennystoimenpiteille on tarve ja joissa toimenpiteillä on myös eniten vaikuttavuutta.

VTT:ltä ponnistava startup-yritys eniferBio keräsi yli miljoonan euron rahoituskokonaisuuden ja tuottaa biojalostamoiden sivuvirroista proteiinia

Ruoan riittävyys ja kestävä tuotanto ovat globaaleja haasteita. Merkittävä osa ongelmaa on kestävästi tuotetun proteiinirehun heikko saatavuus. eniferBio on kehittänyt uuden, kestävän tuotantoprosessin laadukkaan kalanrehun raaka-aineelle. Yritys on saanut ratkaisulleen rahoitusta Nordic FoodTech VC:ltä ja Voima Venturesilta.

Mullistava teknologia kananmunan valkuaisproteiinin tuottamiseksi ilman kanaa toi VTT:lle voiton EARTOn innovaatiokilpailussa

Ruoantuotanto aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä arviolta 25 % ja kuluttaa 75 % puhtaasta vedestä. VTT kehitti turvallisen, ympäristöystävällisen ja tehokkaan menetelmän, jolla voidaan tuottaa massatuotantona arvokkaita proteiineja, kuten kananmunan valkuaisproteiinia. VTT voitti menetelmällään eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden EARTO-järjestön kilpailun Impact Expected -kategorian 28.10.2020 Brysselissä.