VTT-taustaisen Happy Plant Protein Oy:n menetelmällä voi parantaa korkealaatuisten kasviperäisten proteiinien saatavuutta ja samalla Suomen proteiiniomavaraisuutta. Suomalainen elintarviketeknologian startup ja…
Hyönteisproteiineilla voidaan pienentää merkittävästi rehu-, lemmikkieläinruoka- ja kosmetiikkateollisuuden ympäristökuormitusta. VTT:n spin-off-yritys Volare Oy tuottaa elintarviketuotannon sivuvirroista, esimerkiksi viljojen syömäkelvottomista osista, laadukkaita proteiineja ja öljyjä korvaamaan muita eläinproteiineja, soijaa ja palmuöljyä. Ensitöikseen yritys keräsi Maki.vc:ltä 0,7 miljoonan euron rahoituksen. Kyseessä on tähän mennessä suurin hyönteisalan yritykselle myönnetty rahoitus Suomessa. VTT sijoittaa yritykseen teknologiaa.
Aika on kypsä Suomen ruokajärjestelmän muutokselle. VTT, Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Ruokavirasto määrittivät elintarviketutkimukselle suunnan, joka ohjaa Suomea keskeiseksi toimijaksi terveelliseen ja kestävään ruokajärjestelmään siirtymisessä. Samalla Suomi luo uusia talouskasvun mahdollisuuksia.
Kymmenen ruoka-alan startupia haki eväitä kansainväliseen menestykseen ensimmäisestä kiihdytysohjelmasta, joka järjestettiin viime kesänä VTT:n vetämässä FAN Nordic Hubissa. Haku tämän vuoden ohjelmaan on nyt auki. Tiimejä valmentavat VTT:n ja Helsingin yliopiston rinnalla lukuisat asiantuntijat kansainvälisillä markkinoilla toimivista yrityksistä.
Uudet muovikalvoratkaisut kiinnostavat yrityksiä: Miten ja mistä hyvä muovikalvo valmistetaan? Täyttääkö se kiertotalouden vaatimukset? Voiko kompostoituva muovikalvo olla myös hyvänlaatuinen ja ominaisuuksiltaan riittävä? VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Ekokumppanit Oy ovat muodostaneet osaamiskeskittymän Pirkanmaalle, jonka avulla yritykset saavat vastauksia vähähiilisten kalvoratkaisujen tuotantoon liittyviin haasteisiin. Yrityksillä on nyt mahdollisuus nopeuttaa tuotekehitystään PIHI-hankkeessa (Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut) kehitetyissä tutkimusympäristöissä.
VTT testaa selluloosasta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-muovikalvoa elintarvikepakkausten tuotantoon yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa. Uusiutuvista ainesosista valmistettua Thermocell-muovimateriaalia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. Kehitystyön ansiosta monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia ja yhteistyö on edennyt teollisen tuotannon testaukseen.
Tulevien sukupolvien riittävän proteiinitarpeen tyydyttäminen luonnonvaroja kestävästi käyttäen on maailmanlaajuinen haaste. Öljynpuristusteollisuuden sivutuotteena syntyvällä rypsin puristekakulla on huikea potentiaali arvokkaiden proteiinien, ravintokuitujen ja bioaktiivisten yhdisteiden kestävänä lähteenä ravinnossamme. VTT:n johtamassa yhteistyöhankkeessa kehitettiin menetelmiä, joilla rypsin puristekakkua voidaan hyödyntää elintarvikkeissa ja niiden ainesosissa merkittävänä proteiinin ja ravintokuidun lähteenä.
Siirtyminen fossiilipohjaisesta uusiutuvaan biomuoviin edellyttää uusien ratkaisujen käyttöönottoa. VTT kehitti teknologian, joka tarjoaa mahdollisuuden biopohjaisten PEF-muovipullojen valmistuksen korvaamaan fossiilipohjaiset PET-pullot. Teknologia perustuu pektiinipitoisen maatalousjätteen, kuten sitrushedelmien kuorien ja sokerijuurikasmassan käyttöön raaka-aineena. Muovipullojen hiilijalanjälki on puolitettavissa, jos niiden PET-polymeerit korvataan PEF-polymeereillä. Materiaali pidentää samalla elintarvikkeiden hyllyikää.
Meressä ja maaperässä hajoamattoman muoviroskan määrään voitaisiin vaikuttaa vähentämällä muovia erityisesti makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa. VTT:n johtamassa Package-Heroes-tutkimushankkeessa tarkasteltiin elintarvikepakkauksissa käytettäviä pakkausmateriaaleja ja tunnistettiin tuoteryhmät, joissa muovin vähennystoimenpiteille on tarve ja joissa toimenpiteillä on myös eniten vaikuttavuutta.
Ruoan riittävyys ja kestävä tuotanto ovat globaaleja haasteita. Merkittävä osa ongelmaa on kestävästi tuotetun proteiinirehun heikko saatavuus. eniferBio on kehittänyt uuden, kestävän tuotantoprosessin laadukkaan kalanrehun raaka-aineelle. Yritys on saanut ratkaisulleen rahoitusta Nordic FoodTech VC:ltä ja Voima Venturesilta.
Evästeiden hallinnointi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.