Rypsin puristekakusta kehitettiin uusi ja merkittävä proteiinilähde

Tulevien sukupolvien riittävän proteiinitarpeen tyydyttäminen luonnonvaroja kestävästi käyttäen on maailmanlaajuinen haaste. Öljynpuristusteollisuuden sivutuotteena syntyvällä rypsin puristekakulla on huikea potentiaali arvokkaiden proteiinien, ravintokuitujen ja bioaktiivisten yhdisteiden kestävänä lähteenä ravinnossamme. VTT:n johtamassa yhteistyöhankkeessa kehitettiin menetelmiä, joilla rypsin puristekakkua voidaan hyödyntää elintarvikkeissa ja niiden ainesosissa merkittävänä proteiinin ja ravintokuidun lähteenä.

VTT:n sitrushedelmän kuoria hyödyntävä teknologia mahdollistaa kasvipohjaiset, kierrätettävät muovipullot

Siirtyminen fossiilipohjaisesta uusiutuvaan biomuoviin edellyttää uusien ratkaisujen käyttöönottoa. VTT kehitti teknologian, joka tarjoaa mahdollisuuden biopohjaisten PEF-muovipullojen valmistuksen korvaamaan fossiilipohjaiset PET-pullot. Teknologia perustuu pektiinipitoisen maatalousjätteen, kuten sitrushedelmien kuorien ja sokerijuurikasmassan käyttöön raaka-aineena. Muovipullojen hiilijalanjälki on puolitettavissa, jos niiden PET-polymeerit korvataan PEF-polymeereillä. Materiaali pidentää samalla elintarvikkeiden hyllyikää.

Muovia voitaisiin vähentää etenkin makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa

Meressä ja maaperässä hajoamattoman muoviroskan määrään voitaisiin vaikuttaa vähentämällä muovia erityisesti makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa. VTT:n johtamassa Package-Heroes-tutkimushankkeessa tarkasteltiin elintarvikepakkauksissa käytettäviä pakkausmateriaaleja ja tunnistettiin tuoteryhmät, joissa muovin vähennystoimenpiteille on tarve ja joissa toimenpiteillä on myös eniten vaikuttavuutta.

VTT:ltä ponnistava startup-yritys eniferBio keräsi yli miljoonan euron rahoituskokonaisuuden ja tuottaa biojalostamoiden sivuvirroista proteiinia

Ruoan riittävyys ja kestävä tuotanto ovat globaaleja haasteita. Merkittävä osa ongelmaa on kestävästi tuotetun proteiinirehun heikko saatavuus. eniferBio on kehittänyt uuden, kestävän tuotantoprosessin laadukkaan kalanrehun raaka-aineelle. Yritys on saanut ratkaisulleen rahoitusta Nordic FoodTech VC:ltä ja Voima Venturesilta.

Mullistava teknologia kananmunan valkuaisproteiinin tuottamiseksi ilman kanaa toi VTT:lle voiton EARTOn innovaatiokilpailussa

Ruoantuotanto aiheuttaa maailman kasvihuonepäästöistä arviolta 25 % ja kuluttaa 75 % puhtaasta vedestä. VTT kehitti turvallisen, ympäristöystävällisen ja tehokkaan menetelmän, jolla voidaan tuottaa massatuotantona arvokkaita proteiineja, kuten kananmunan valkuaisproteiinia. VTT voitti menetelmällään eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden EARTO-järjestön kilpailun Impact Expected -kategorian 28.10.2020 Brysselissä.

Kasvispainotteisempi ruokavalio ilman vatsavaivoja pilkkomalla FODMAPit entsyymien avulla

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyvä valinta niin ilmaston kuin terveyden kannalta. Monet kasvikunnan tuotteet ja erityisesti palkokasvit sisältävät kuitenkin FODMAP-yhdisteitä, jotka sulavat heikosti ja aiheuttavat ikäviä suolisto-oireita. VTT:n ja suomalaisten yritysten tutkimuksessa onnistuttiin pilkkomaan FODMAP-yhdisteitä entsyymien avulla ja valmistamaan uusia vatsaystävällisiä kasvipohjaisia ruokatuotteita.

Muovinkaltainen, täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu pakkausmateriaali VTT:ltä

Kuluttajat ja yritykset ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisistä ja kierrätettävistä pakkauksista, jotka on valmistettu uusiutuvista materiaaleista, kuten puusta. VTT kehitti selluloosasta ja rasvahapoista, eli täysin uusiutuvista ainesosista materiaalin, jota voidaan lämpömuovattavuutensa ansiosta käyttää muovin tapaan esimerkiksi elintarvikepakkauksissa. Kehitystyö etenee parhaillaan VTT:llä yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa.