Kasvispainotteisempi ruokavalio ilman vatsavaivoja pilkkomalla FODMAPit entsyymien avulla

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyvä valinta niin ilmaston kuin terveyden kannalta. Monet kasvikunnan tuotteet ja erityisesti palkokasvit sisältävät kuitenkin FODMAP-yhdisteitä, jotka sulavat heikosti ja aiheuttavat ikäviä suolisto-oireita. VTT:n ja suomalaisten yritysten tutkimuksessa onnistuttiin pilkkomaan FODMAP-yhdisteitä entsyymien avulla ja valmistamaan uusia vatsaystävällisiä kasvipohjaisia ruokatuotteita.

Muovinkaltainen, täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu pakkausmateriaali VTT:ltä

Kuluttajat ja yritykset ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisistä ja kierrätettävistä pakkauksista, jotka on valmistettu uusiutuvista materiaaleista, kuten puusta. VTT kehitti selluloosasta ja rasvahapoista, eli täysin uusiutuvista ainesosista materiaalin, jota voidaan lämpömuovattavuutensa ansiosta käyttää muovin tapaan esimerkiksi elintarvikepakkauksissa. Kehitystyö etenee parhaillaan VTT:llä yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa.