EUROSENSE järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa

Euroopan suurin aistinvaraisen tutkimuksen kongressi järjestetään Turussa syyskuussa.

European Conference on Sensory and Consumer Research (EUROSENSE) järjestetään kymmenettä kertaa ja tällä kertaa Turussa Logomossa 13.–16.9.2022.

EUROSENSEn pääjärjestäjät ovat European Sensory Science Society (E3S) ja kansainvälinen tieteellisten julkaisujen kustantamo Elsevier. Suomesta paikallisena järjestäjänä on Elintarviketieteiden Seuran (ETS) Aistinvaraisen tutkimuksen jaosto (ATJ).

Tapahtuman odotetaan tuovan Turkuun yli 800 tutkijaa niin teollisuudesta kuin yliopisto- ja tutkimusorganisaatioista ympäri Eurooppaa ja kauempaa.

– Moni saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa kokeakseen moniulotteisen luonnon värimaiseman ja syksyiset tuoksut, suomalaisen hiljaisuuden ja huikeat makuelämykset. Syyskuun ruokasesonki on täynnä metsästä löytyviä aarteita, iloitsee makuprofessori Mari Sandell Helsingin ja Turun yliopistoista.

Sandell on tapahtuman toinen puheenjohtaja yhdessä Aistila Oy:n tutkimuspäällikön Terhi Pohjanheimon kanssa. Molemmat edustavat Suomea myös E3S:n virallisissa kokouksissa ja työryhmissä. Sandell on ETS:n Aistinvaraisen tutkimuksen jaoston puheenjohtaja ja Pohjanheimo varapuheenjohtaja.

Tiivis tutkijayhteisö

Tämänvuotisen kongressin suunnittelutyö käynnistyi jo vuonna 2017, jolloin Suomi anoi EUROSENSEä ensimmäisen kerran. Silloin kisa hävittiin Hollannille, mutta valmistelussa ei lannistuttu. E3S:n hallitus valitsi Suomen tämän vuoden kongressin kotipaikaksi vuonna 2019.

– Kansainvälinen tutkijayhteisö on varsin tiivis ja ilmapiiri yhteisissä tapahtumissa aina lämmin ja avoin. Jälleennäkemisestä on odotettavissa tänä syksynä erityisen iloista, kun viime vuosina on voitu tavata vain online-konferensseissa, kertoo Terhi Pohjanheimo.

Suomen puuhanyrkissä on aktiivisia ATJ-laisia. Kongressin järjestelytehtävät tarjoavat monenlaisia kokemuksia myös alan opiskelijoille. Tavoitteena on jättää muisto suomalaisista vieraanvaraisina ja osaavina tapahtuman toteuttajina. Logomo itsessään kuuluisana Voice of Finland -areenana ja vanhana VR:n konepajana luo huikeat puitteet tieteelle.

Yhteistyö Logomon ja Turun kaupungin kongressiyksikön kanssa on ollut helppoa. Tapahtuma- ja kongressipäällikkö Sari Ruusumo on kokenut konkari kongressien järjestäjänä. Suomalainen kulttuuri kiehtoo eurooppalaisia eksoottisuudellaan.

– Turku on Suomen suosituimpia kansainvälisten kongressien ja suurten juhlien kaupunkeja. Turun keskustassa ja vehreän Aurajoen maisemissa sijaitsevista hotelleista peräti 85 prosenttia on viime vuosien aikana täysin remontoitu, ja osa on uudisrakennuksia. Rautatiemiljööseen rakennettu tapahtumatalo Logomo on kävelymatkan päässä uusista hotelleista,kuvailee Sari Ruusumo.

Teemat monitietieteisiä

EUROSENSE -kongressin pääteema on tänä vuonna Sense of Earth. Kongressin tieteelliset teemat ovat suomalaisten valitsemia. Monitieteisiin teemoihin sisältyy luonnon monimuotoisuus, kestävyys, FoodTech ja terveys, moniaistinen kokemus, alueelliset aistinvaraiset erityispiirteet ruuantuotannossa, monikulttuurinen aisti- ja kuluttajatutkimus sekä kansalaisten osallistaminen alan tutkimuksiin.

Kongressiin kutsutut pääpuhujat tarjoavat ajatuksille törmäytysmahdollisuuksia. Jörg Hofmann (Head of Global Culinary Excellence, LSG group) on useasti palkittu Lufthansan kulinaristisen yksikön johtaja, jonka intohimona ovat herkullinen ruoka, teknologiat ja avaruus. Andrea Pieroni (professori, University of Gastronomic Sciences, Italy) on etnobiologi ja erikoistunut villiravintokasveihin.

Rick Schifferstein (apulaisprofessori, Delft University of Technology, The Netherlands)on Food & Eating Design Lab’n perustaja ja johtaja. Christina Hartmann (ETH Zurich, Switzerland)on erikoistunut kestäviin valintoihin ja syömiseen. Carlos Velasco (apulaisprofessori, Norwegian Business School, Norway) soveltaa kokeellista psykologiaa moniaistiseen kokemukseen muun muassa ruoka- ja juomateollisuuden tarpeita ajatellen.

Hans van Trijpin (professori, Wageningen University, The Netherlands)erikoisalana ovat markkinointi ja kuluttajakäyttäytyminen ja keinot muuttaa käytöstä kohti terveellisempää ja kestävämpää kulutusta. Kathrin Ohla (Director, Human Perception & Bioresponse,Firmenich SA) on neuropsykologi, jonka tutkimuskohteena on mielen ja ruuan vuorovaikutus.

Suomalaista ruoka-alan rohkeutta pääpuhujissa edustavat Lauri Reuter (Nordic FoodTech VC:n perustaja) ja Reetta Kivelä (PoP Helsingin yliopisto & Nordic Umami Companyn perustaja).

Omien tutkimustiivistelmien (abstraktien) jättö päättyy 18.3.2022. Kongressiin voi ilmoittautua 17.6.2022 asti. Lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.eurosense.elsevier.com/

Mari Sandell & Terhi Pohjanheimo

Eurosense 2022 -kongressin puheenjohtajat

Liisa Lähteenmäki (vas.), Hely Tuorila ja Ulla Suhonen järjestivät Suomen muiden aistitutkijoiden kanssa ensimmäisen Rose Marie Pangborn Memorial Sensory Symposiumin elokuussa 1992 Järvenpäässä. Kuva on otettu Elintarviketieteiden Seuran Aistinvaraisen tutkimuksen jaoston 20-vuotisjuhlaseminaarissa helmikuussa 2004 Helsingissä. Kuva: Pirjo Huhtakangas