
Tuotekehitys- ja innovaatioprojektit hyödyttävät opiskelijoita ja yrityksiä
Opiskelijat kertovat usein, että erityisesti vahva työelämäyhteistyö, tekemisen meininki, sopiva vastuu, hyvä yhteishenki, opintojen joustavuus ja opintosisältöjen ajankohtaisuus motivoivat heitä opinnoissa ja niihin kuuluvissa projekteissa. Yrityksille projekteissa syntyy parhaimmillaan laadukkaita ja hyödyllisiä tuloksia.
Metropolia Ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan insinöörien opintoihin kuuluu paljon projektimuotoista opiskelua: esimerkiksi innovaatioprojekti (10 op) ja tuotekehitysprojekti (5 op). Projektimuotoisella opiskelulla pyritään vastaamaan työelämän tarpeisiin ja haasteisiin. Toisaalta tarkoitus on vahvistaa tekemällä oppimista, yhteistyötaitoja, verkottumista ja vastuunottoa.
Innovaatioprojektit alkoivat Metropoliassa vuonna 2011. Ensimmäisinä vuosina niiden toteutukset hakivat muotoaan, mutta aktiivisen, jatkuvan kehitystyön ja palautteiden hyödyntämisen ansiosta ”lastenkengistä” on otettu askeleita suurempiin saappaisiin. Innovaation määritelmään liitetään kaupallisen hyödyntämisen näkökulma: innovaatioprojektien lopputulos voi olla kaupallisesti tai muuten hyödynnettävissä. Tavoitteena on, että projektin tulos aidosti hyödyttää työelämäkumppania.
Opiskelijaryhmillä päävetovastuu
Työelämälähtöisissä innovaatioprojekteissa kolmannen vuoden opiskelijat perustavat tiimejä, joista kukin etsii itse projektiaiheensa yrityksistä loppukevään ja kesän aikana. Varsinaiset projektit alkavat yhteisesti syksyllä. Tähän mennessä projektiaiheita ovat antaneet erikokoiset yritykset, ja aihepiireinä ovat olleet muun muassa elintarvikepakkauksen muotoilu & pakkausmerkinnät, tuotantotilojen hygieniaselvitykset, prosessi- ja tuotekehitykseen liittyvät aiheet sekä tilastollinen data-analyysi.

Ennen innovaatioprojekteja opiskelijoilla on takanaan opintoja tuotekehitysprojektissa, jossa tuotekehityksen perusteet ovat tulleet tutuksi teorian, vierailijoiden ja käytännön tuotekehitysharjoituksen avulla. Opiskelijaryhmillä on päävetovastuu projekteista, mutta projektit tehdään opettajien ohjauksessa.
Koulutusalat ylittävä yhteistyö vahvuus
Innovaatioprojektien kiistattomaksi vahvuudeksi on osoittautunut koulutusohjelmarajat ylittävä yhteistyö ja tätä kautta uudenlaisten metropolialaisten tulokulmien hyödyntäminen projekteissa. Tuotekehitystiimit ovat voineet koostua esimerkiksi elintarviketekniikan, liiketalouden ja teollisen muotoilun opiskelijoista tai kemiantekniikan, ympäristötalouden ja elintarviketekniikan opiskelijoista. Projektitiimeihin on saatu kansainvälistä vahvistusta vaihto-opiskelijoista.
Opiskelijoille projektit ovat motivoivia oppimismuotoja, sillä he saavat vastuuta ja mahdollisuuden ratkaista oikeita yrityselämän toimeksiantoja. Antoisaa on myös verkostoituminen ja tutustuminen opiskelijan, yrityksen edustajien ja opettajienkin kesken. Yrityksille projekteissa syntyy parhaimmillaan laadukkaita ja hyödyllisiä tuloksia. Opiskelijan näkökulmasta hienointa on ollut huomata, että innovaatioprojektit ovat poikineet insinöörityöpaikkoja, kesätyöpaikkoja ja jopa vakituisia työpaikkoja.

Pia Laine
lehtori
Bio- ja kemiantekniikka
pia.t.laine(at)metropolia.fi
Carola Fortelius
tutkintovastaava
Bio- ja kemiantekniikka
carola.fortelius(at)metropolia.fi
Suosittelemme artikkelia

Liha-alan koulutus murroksessa

Elintarvikealan teekkareita Turusta ja Kouvolasta

Olutta omasta labrasta ja tuotekehitystä yritysyhteistyönä
Kumppanisisältö: Go On

Maukasta yhteistyötä henkilöstökumppanuudella

Leipomon hävikkituotteista olutta – Turun AMK:n oma panimo opettaa elintarviketekniikkaa ja kestävän kehityksen periaatteita
