Innovaatioita ja menestystä Helsingin yliopistossa  

Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden osallistua kansainväliselle Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT Food) järjestämälle EIT Food Solutions Masterclass -kurssille.  Se on suunnattu tulevaisuuden innovaattoreille, jotka haluavat kehittää ratkaisuja ruokajärjestelmien haasteisiin ja kokeilla siipiään yrittäjinä. Kurssi jakautuu kolmeen teemaan, joita vetävät eurooppalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset.   

Kurssi on samaan aikaan myös kilpailu, ja kunkin osallistujamaan opiskelijatiimit kehittävät kurssin aikana omia tuotteitaan. Tiimit esittelevät tuotteet loppugaalassa, johon EIT Food tarjoaa matkat. Voittajat saavat rahapalkinnon. Vuonna 2023 Helsingin yliopiston tiimit voittivat kilpailussa toisen ja kolmannen sijan 12 tiimin joukosta.   

Vuonna 2024 kurssille osallistui 25 tiedekunnan kandi-, maisteri- ja tohtorivaiheen opiskelijaa. Heidän taustansa vaihtelivat metsätieteistä elintarviketeknologiaan, ja heistä muodostettiin neljä monitieteistä tiimiä.   

Kaksi tiimiä osallistui ZeroWaste Design -teemaan ja kaksi tiimiä Ecobite delight-teemaan. ZeroWaste Design -teemaan osallistuneet Helsingin yliopiston tiimit jakoivat ensimmäisen sijan veteen sulavalla maustepakkauksella ja perunankuorista valmistetuilla majoneesikulholla.  

Ecobite Delight -teemassa 14 kansainvälistä tiimiä kehitti edullisia ratkaisuja erityisruokavalioille. Kikherneistä gluteenittomia keksejä valmistanut Helsingin yliopiston tiimi saavutti kilpailussa toisen sijan.  

Kurssin opettajina toimivat projektisuunnittelija Isa Stucki ja professori Mari Sandell.   

– On hienoa nähdä opiskelijat työskentelemässä pitkäjänteisesti ja monitieteisesti yhteisten haasteiden parissa, kertoi Stucki.   

EIT Food tarjoaa opiskelijoille kansainvälisiä luentoja liiketoiminnan rakentamisesta ja mentorointia. Tiedekunta puolestaan tarjoaa lähiopetusta ja tilat tuotekehitykseen.  

Maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta on panostanut viime vuosina innovaatiotoimintaan. Innovaatio- ja yrittäjyyskurssit rohkaisevat opiskelijoita näkemään itsensä muutoksentekijöinä ja tarjoavat mahdollisuuden työskennellä alan ammattilaisten kanssa. Vuonna 2025 tiedekunta tarjoaa uusille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua EIT Food Solutions -kurssille.  

Kommentit

Jätä kommentti