
Juurikasmehusta kide- ja nestesokeria, sokeriruo´osta myös siirappeja
Sokeria valmistetaan sokerijuurikkaasta ja sokeriruo’osta. Raaka-aineen alkuperästä riippuu, mitä lopputuotteita raakasokerista voidaan valmistaa.
Makeuttamisen ja makujen korostamisen lisäksi sokeri kasvattaa leipomotuotteiden tilavuutta, tehostaa käymistä sekä säilöö ja parantaa tuotteiden rakennetta. Sokeri myös sitoo vettä ja madaltaa jäätymispistettä. Sokerin avulla leipä pysyy pidempään pehmeänä, ja jäätymispisteen madaltuminen parantaa jäätelön rakennetta estämällä suurten jääkiteiden muodostumisen. Tummat siirapit sitovat enemmän vettä kuin kidesokeri.
Juurikas on erityinen viljelykasvi
Sokerijuurikasta viljellään ympäri Eurooppaa, Suomessa pääasiassa länsi- ja lounaisosissa rannikolla. Euroopassa kulutettu sokeri on peräisin pääasiassa juurikkaasta. Suomessa kotimaisen juurikassokerin tuotanto kattaa alle puolet markkinoiden tarpeesta.
Viljelykasvina sokerijuurikas tuo monipuolisuutta viljelykiertoon, se jättää paljon ravinteita maaperään seuraavan viljelykasvin hyödynnettäväksi ja syväjuurinen kasvi myös parantaa maan rakennetta. Pitkän kasvuaikansa ja runsaan kasvutapansa vuoksi juurikas on yksi eniten hiiltä sitovista viljelykasveista. Juurikas on sitkeä viljelykasvi, joka tuottaa kelpo satoja myös vaihtelevissa säissä. Viljelijä ei tarvitse erillisiä varastotiloja juurikkaille, sillä ne varastoidaan noston jälkeen pellon laidalla aumassa ennen jatkojalostusta.
Sokerin valmistus sokerijuurikkaasta alkaa juurikkaiden leikkaamisella leikkeeksi, josta uutetaan sokeri kuumalla vedellä juurikasmehuksi. Aluksi mehuun lisätään kalsiumhydroksidia, joka hiilidioksidin avulla sakeutetaan kalsiumkarbonaatiksi. Kalsiumkarbonaatti sitoo mehusta itseensä epäsokereita eli kasvista peräisin olevia orgaanisia aineita kuten kuituja, suoloja ja vahoja.
Mehun puhdistuksen jälkeen sokeriliuos haihdutetaan väkeväksi, kiteytetään keittämällä, lingotaan ja kuivataan. Kuivauksen jälkeen juurikassokeri on kirkas sakkaroosikide, joka taittaa valoa valkoiseksi. Kiteytysvaiheita on useita ja jokaisessa kiteytysvaiheessa linkouksessa erottuu kiteen lisäksi myös siirappia. Viimeisessä kiteytysvaiheessa erottunut siirappi on melassia. Juurikasmelassi ohjataan rehumelassiksi, sillä kitkerän maun vuoksi se ei sovellu elintarvikekäyttöön.
Nestesokereita, kuten sakkaroosipohjaisia sokereita ja invertoituja sokereita valmistetaan pääasiassa vain juurikaskiteestä. Nestesokereita käytetään esimerkiksi mehuihin, virvoitusjuomiin ja säilöntään. Inverttisokerissa sakkaroosi on pilkottu hydrolyysin avulla glukoosiksi ja fruktoosiksi, jolloin nesteeseen saadaan liukenemaan enemmän sokeria kuin pelkkää sakkaroosia liuottaessa.
Ruokoraakasokerin puhdistuksessa on monta vaihetta
Heinäkasveihin kuuluva sokeriruoko kasvaa trooppisen ja subtrooppisen ilmaston maissa. Maailmalla suurin osa tuotetusta sokerista valmistetaan sokeriruo´osta. Sadonkorjuussa ruo´ot katkaistaan joko koneellisesti tai käsityönä ja leikataan paloiksi. Raakasokeritehtaassa ne murskataan ja niistä erotetaan sokerimehu uuttamalla kuumaan veteen.
Sokerinpuhdistamossa isokiteisen ruokoraakasokerin puhdistus alkaa affinoinnilla eli kiteen pinnan puhdistuksella. Sen jälkeen sokeri liuotetaan veden ja höyryn avulla liuokseksi, joka puhdistetaan elintarvikelaatuiseksi kalsiumhydroksidisaostuksen lisäksi aktiivihiilen ja värinpoistohartsien avulla. Sokeriruo’ossa on enemmän värimolekyylejä kuin sokerijuurikkaassa, joten sen puhdistus on monivaiheisempaa.
Kidesokerin lisäksi ruokosokerin puhdistusprosessista saadaan puhdistamomelassia. Kiteytysvaiheista erottuvaan siirappiin konsentroituu epäsokereita joka keittokerralla enemmän. Keittosarjan keskivaiheesta saadaan kuluttajasiirapin raaka-aine. Kuluttajalle myytävä siirappi valmistetaan puhdistamossa erillisellä prosessilla. Viimeisestä keitosta saadaan väriltään tummin siirappi eli puhdistamomelassi, joka jatkojalostetaan teollisuuden käyttöön elintarvikemelassiksi. Elintarvikemelassia käytetään esimerkiksi lakritsin ja tummien leipien valmistukseen.
Päällystämällä lisää käyttötapoja
Sokerin kidekoko säädetään suoraan keittovaiheessa tai seulomalla. Hyytelösokeria valmistaessa kiteet päällystetään hyytelöimisaineella, esimerkiksi pektiinillä. Kiteitä voidaan päällystää myös rasvalla, jolloin esimerkiksi munkin päällä olevat kiteet eivät varastoinnin aikana sula kiinni pakkaukseen. Fariinisokeri on puolestaan taloussokerin ja elintarvikemelassin yhdistelmäseos.
Juttua varten on haastateltu Suomen Sokeri Oy:n tuotantojohtaja Jari Marjamäkeä, tuotantopäällikkö Mikko Heiskaa ja tuotelaatupäällikkö Heidi Aaltosta sekä Sucros Oy:n maatalousjohtaja Fanni Heinosta.
Sucros Oy ja Sokeri Oy muodostavat suomalaisen sokeriteollisuuden
Suomalainen sokerijuurikas tuotetaan sopimusviljelynä. Tänä vuonna Suomessa 560 viljelijää viljeli sokerijuurikasta 11 400 hehtaarilla. Sucros Oy sopimusviljelyttää juurikkaita raaka-aineeksi Säkylän tehtaalle, joka on ainoa Suomessa sokerijuurikasta jalostava tehdas. Sucros ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) solmivat vuosittain toimialasopimuksen, jossa määritellään muun muassa viljelyn käytännöt ja juurikkaasta maksettava hinta.
Sucros Oy ja sen tytäryhtiö Suomen Sokeri Oy muodostavat yhdessä suomalaisen sokeriteollisuuden. Sucros Oy vastaa sokerijuurikkaan sopimusviljelyttämisestä ja Säkylän juurikassokeritehtaan toiminnasta. Suomen Sokeri Oy vastaa Säkylässä tuotetun juurikassokerin ja puhdistamansa ruokosokerin pakkaamisesta ja jatkojalostamisesta, markkinoinnista ja myynnistä teollisuusasiakkaille ja kuluttajille. Sucros Oy:n ja Suomen Sokeri Oy:n omistavat saksalainen Nordzucker AG (80 %) ja suomalainen Apetit (20 %).
Suosittelemme artikkelia

Espoolainen hunaja ja nurmijärveläinen kuusenkerkkä uusiksi tuotteiksi

Herne 3.0

Yhä useampi kertoo muuttaneensa ruokaostoksiaan – muutos näkyy siirtymänä edullisempiin tuotteisiin

Tähtäimessä maailman vastuullisin elintarvikepakkaus

Lehmätöntä maitoa
