Helsingin yliopiston opiskelijat voittivat lihahybridien kehittämiskilpailun

Kuuden hengen poikkitieteellinen opiskelijatiimi Helsingin yliopiston maatalousmetsätieteellisestä tiedekunnasta voitti FoodMio -kilpailun marraskuussa 2019. Kurssimuotoinen haastekilpailu oli osa Euroopan EITFood -hanketta. Sen tarkoituksena on lisätä innovaatiota ja tarjota alustoja, joilla voidaan luoda uutta liiketoimintaa ja tuotekehitystä elintarvikealalle.

Kilpailuun osallistui Helsingin yliopistosta kaksi kuuden hengen joukkuetta, Saksasta kaksi joukkuetta ja Espanjasta ja Israelista yhdet joukkueet.

Vuoden 2019 kilpailun isännöi Helsingin yliopisto. Kurssilaisten tehtävänä oli kehittää lihahybridituotteita, jotka hyödyntäisivät elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, kasvipohjaisia raaka-aineita tai uuselintarvikkeita, kuten levää tai hyönteisiä.

Tuotekehitysprosessin aikana käytiin läpi tuotekehityksen eri vaiheita konseptoinnista aistinvaraiseen tutkimukseen ja pakkaussuunnitteluun. Kurssi huipentui loppugaalaan Helsingissä marraskuun lopussa, jolloin opiskelijat Madridin autonomisesta yliopistosta, Hohenheimin yliopistosta ja Technionin yliopistosta Israelista esittelivät lihahybridituotteensa Viikissä.

Uusille lihatuotteille on tilaa markkinoilla

Tuotekehitys aloitettiin tarkastelemalla lihavalmisteita Suomessa, ja minkälaisia muutoksia markkinassa on viime vuosina tapahtunut. Selvisi, että kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien kuluttajien määrä on kasvussa, mutta terveellisille ja helppokäyttöisille lihatuotteille on myös kysyntää. Helppouden ja terveellisyyden lisäksi kuluttajat arvostavat valmiita välipaloja ja valmisaterioita kiireisen arjen tukena.

Välipalatrendi inspiroi opiskelijatiimin kehittämään lihaa sisältävän välipalan perinteisten kuivalihojen ja salamitikkujen ohelle. Markkinoille ei ole vuosikymmeniin tullut täysin uusia tuotteita, vaikka kuivalihamarkkinalla on havaittavissa muutoksia käsityövaltaisempaan tuotantoon.

Härkäpapua sisältävä kuivalihasnack voitti kilpailun

Haasteesta syntyi härkäpapua sisältävä kuivalihasnack Bites, joka on saanut inspiraatiota makumaailmaansa aasialaisesta keittiöstä. Kilpailun voitti Team Beanify, johon kuuluivat elintarviketeknologian maisteriopiskelija Elli Pulkkinen, bioekonomian maisteriopiskelija Jonathan Gaddis, lihateknologian maisteriopiskelija Jasmin Brandes sekä elintarviketeknologian jatko-opiskelijat Yaqin Wang, Chong Xie ja Xiaocui Han.

Helsingin yliopiston opiskelijat Xiaocui Han ja Chong Xie valmistamassa härkäpapua sisältävää kuivalihatuotetta.
Kuva: Jasmin Brandes

He ottivat lihahybridihaasteen vastaan kurssin aloitustapahtumassa Hohenheimin yliopistolla Stuttgartissa maaliskuussa 2019. Tiimillä oli kokemusta lihatutkimuksesta, vilja- ja palkokasveista, start up -yrityksistä, pitchaamisesta sekä liiketoimintasuunnitelman laatimisesta. Tiimin ohjaajina toimivat yliopistonlehtori Laila Seppä ja tutkijatohtori Luigi Pomponio.

Tiimiläisille oli tärkeää, että he kehittäisivät aidosti innovatiivisen tuotteen, sillä elintarvikealalla 77 prosenttia uusista tuotteista on kopioita tai linjalaajennuksia1. Tiimi halusi luoda tuotteen, joka sopisi vallitseviin trendeihin ja olisi täysin uusi tuote suomalaisilla markkinoilla.

Härkäpavuissa on korkea proteiinipitoisuus, ja ne sisältävät hitaasti vapautuvia hiilihydraatteja, ravintokuitua ja B-vitamiineja. Tämän vuoksi ne ovat oiva lisä kuivalihatuotteeseen, jonka tarkoitus on tarjota kuluttajalle proteiinipitoinen välipala herkullisessa muodossa.

Bites voitti kilpailun, koska sen nähtiin voivan luoda uutta kysyntää kuivalihamarkkinoilla, se on trendikäs ja valmis kokonaisuus suomalaisille markkinoille.

FoodMio -ratkaisukilpailu oli erinomainen oppimiskokemus elintarviketeollisuuden tuotekehityksen eri vaiheista. Opiskelijoiden mielestä on tärkeää, että elintarvikealalla järjestettäisiin enemmän kilpailuja yhteistyössä yritysten ja opiskelijoiden kanssa. Parhaimmillaan nämä kilpailut luovat uusia innovaatioita.

1 Fuller, G. 2011. New Food Product Development. From Concept to Marketplace. CRC press. 3rd ed

***************************

Mikä lihahybridi?

Lihahybridit ovat jalostettuja lihatuotteita, joista tietty prosenttimäärä lihasta on korvattu kasvikunnan tuotteilla. Tuotteen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää, kun lihan osuutta vähennetään. Lihahybrideillä voidaan lisätä kasvisten kulutusta.

Suomessa lihahybridejä on nähty erityisesti lihavalmisteissa, kuten pyöryköissä ja pihveissä. Esimerkiksi HKScanin PoPo -jauheliha on lihahybridi, jossa 25 prosenttia porsaanlihasta on korvattu porkkanalla.