Lipasu: Sparraus on alussa tärkeää

Härkäpapupohjaista jäätelöä tuottava Lipasu syntyi Helsingin yliopistossa tuotekehityskurssilla.

– Tehtävänä oli kehittää erityisryhmille sopiva tuote. Härkäpapu oli tuolloin pinnalla, ja ideoita pallotellessa päätimme toteuttaa siitä jäätelön, kertoo Lipasun perustaja ja osakas Francesca Åström.

Ideaa ihmettelivät sekä opettaja että työryhmä itse, mutta kurssin loppuseminaarissa härkäpapujäätelö herätti ihastusta.

– Teimme ravintolapäivään 20–30 litran annoksen, ja kaikki myytiin. Siinä vaiheessa aloimme uskoa, että tästä voisi tulla jotain suurempaa, Åström sanoo.

Kannustusta yrittäjyyteen tuli myös yliopistolta. Osakeyhtiö perustettiin kesällä 2018. Alkuvaiheessa tiimiin kuului seitsemän jäsentä, sama ryhmä, joka kehitti jäätelön kurssityönään.

Aluksi Härtelö-tuotenimen saanutta tuotetta valmistettiin käsin, pakattiin 100 millilitran pikareihin ja myytiin kahviloihin. Yritys sai vauhtia Suomalainen menestysresepti -kisasta, jossa härkäpapujäätelö pääsi lopulta jaetulle toiselle sijalle.

Kisamenestys avasi monia ovia. Finaalivaiheessa yritys sai Foodwestin tuotekehitystukea, jonka avulla kokeiltiin erilaisia makuprofiileja. Myös Valio kiinnostui härkäpapujäätelöstä, ja yhteistyösopimus tuotteen myynnistä ja markkinoinnista solmittiin kesällä 2019. Visuaalisen ilmeen tuotteelle suunnitteli muotoilun opiskelija Mervi Koistinen kurssityönään.

Tärkeintä oli kuitenkin se, että Lipasun tuote pääsi kisan myötä kauppojen hyllyihin, ensin kahdella, lopulta neljällä eri maulla. Korona tuotti kuitenkin omat ongelmansa, kun esimerkiksi maistatuksia ei päästy tekemään.

Uusi brändi tulossa

Kesällä 2021 pilottiyhteistyö Valion kanssa päättyi, ja vastuut siirtyivät takaisin Lipasulle. Seitsemän osakkaan ryhmä supistui kolmeen, mukana jatkoivat Åströmin lisäksi Annika Ikonen ja Kaisa Andersson.

Yliopistoajoilta peräisin oleva brändikin päätettiin tehdä tuotenimeä myöten uusiksi. Uusi brändi piti lanseerata jo keväällä 2022, mutta pakkausten puutteen vuoksi se jouduttiin siirtämään seuraavaan vuoteen.

– Tuotteen perusidea säilyy, mutta siirrymme poispäin härkäpapujäätelö-mielikuvasta ja teemme vain tosi hyvää jäätelöä, joka sattuu olemaan kasvipohjaista. Makuvalikoimaan tulee uutuuksina suomalaisiin iskeviä täyteläisiä makuja, Francesca Åström paljastaa.

Lipasu osallistui vuonna 2021 Kasvu Openin Superfinnsiin ja tänä vuonna Foodtech Kasvupolkuun, ja se valittiin Kasvu Openin 60 parhaan yrityksen listalle.

– Sparraus on alkuvaiheessa todella tärkeää, kun ei ole kokemuskilometrejä elämästä, saati yritysmaailmasta. Olemme saaneet näkemystä sekä tuotteeseen että tekemiseen. Ensimmäinen sparrauspäivä livenä oli upea kokemus.

Rahoitusta Lipasu on saanut ELY-keskukselta ja Runar Bäckströmin säätiöstä. Myös pankkilainaa on jonkin verran otettu.

– Olemme tutkineet eri tukivaihtoehtoja, mutta tilanteemme ei sovi kaikkiin kriteereihin: meillä on jo ollut tuote kaupoissa, mutta olemme lanseeraamassa uutta, Åström sanoo.

Myös enkelisijoittajien kanssa on käyty keskusteluja; rahoituksen kautta on tarkoitus myös saada yritykselle uusia ammattitaitoisia osakkaita. Rahoituskierros uudistetun tuotteen lanseerauksen tueksi on käynnissä juuri nyt.